Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής – Το θρίλερ με τη στάση του Β. Όρμπαν και η καταλυτική παρέμβαση Σολτς

Δεύτερη μέρα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Έχοντας πετύχει, ύστερα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, οι ηγέτες επέστρεψαν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θέτοντας επί τάπητος το Μεταναστευτικό και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πρώτο βήμα για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δόθηκε από τους 26 Ευρωπαίους ηγέτες, μετά τη -γεμάτη παρασκήνιο- αποχώρηση του Βίκτορ Όρμπαν κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Δεν δόθηκε όμως και η έγκριση για οικονομική βοήθεια, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την εμπόλεμη χώρα, μετά το βέτο που άσκησε η Ουγγαρία.

Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες που έληξαν μετά τις 3 τα ξημερώματα, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός έφυγε από την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχοντας μπλοκάρει βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είχε προηγηθεί ένα θρίλερ με την απειλή του Βίκτορ Ορμπάν να ασκήσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Κιέβου. Αλλεπάλληλες ήταν οι συναντήσεις από το πρωί με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες. Μέχρι την καταλυτική παρέμβαση του Γερμανού Καγκελάριου.

Σύμφωνα με το Politico, ο Όλαφ Σολτς ζήτησε από τον Ορμπάν να αποχωρήσει από την αίθουσα και… να πάει για ένα καφέ, ώστε να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των 26 παρισταμένων ηγετών.

«Βγήκε (ο Ορμπάν) από την αίθουσα, έτσι αυτό που έκανε ήταν να μην ασκήσει το βέτο» ανέφερε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ο οποίος ερωτηθείς από τον δημοσιογράφος γιατί απάντησε «δεν ξέρω, πρέπει να τον ρωτήσετε, όμως ήταν ο (Γερμανός Καγκελάριος) Όλαφ Σολτς που έκανε την πρόταση και πιστεύω ήταν καλή κίνηση»

«Ο κύριος Όρμπαν γνώριζε πολύ καλά την απόφαση, που επρόκειτο να ληφθεί. Και η απόφαση που ελήφθη είναι μια απόφαση που δεσμεύει 27 χώρες. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν και το μήνυμα είναι πολύ σαφές: στεκόμαστε στο πλευρό των Ουκρανών» τόνισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου χαιρέτισε ως ιστορική την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία. Και διαβεβαίωσε το Κίεβο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση και για τη βοήθεια στις αρχές του επόμενου έτους: «θέλουμε να στηρίξουμε την Ουκρανία. Είναι ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, είναι μια πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση. Και σήμερα και απόψε, πιστεύω είμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας. Και αυτή η απόφαση που έλαβαν τα κράτη μέλη είναι εξαιρετικά σημαντική για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός κράτησε αποστάσεις από τους ομολόγους με ανάρτησή του στο Facebook. Χαρακτηρίζοντας παράλογη και λάθος την απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. «H Ουγγαρία αποφάσισε ότι οι «26» (Ευρωπαίοι ηγέτες) πρέπει να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Η Ουγγαρία δεν συμμερίζεται αυτήν την κακή απόφαση. Και αυτός είναι ο λόγος που η Ουγγαρία έμεινε μακριά από την απόφαση σήμερα» τόνισε ο Βίκτορ Όρμπαν.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος, μίλησε για «νίκη» της χώρας του και της Ευρώπης.

«Έχουμε εκπληρώσει τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουμε διασκεδάσει τις αμφιβολίες. Σήμερα, ελήφθη απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Θα ακολουθήσουν και τα επόμενα βήματα» τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η διαδικασία της ένταξης θα είναι μακρόχρονη, όμως η απόφαση της Συνόδου φέρνε την Ουκρανία ένα βήμα πιο κοντά στο μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχος της να προσεγγίσει τη Δύση και να φύγει από την σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, το έντονο παρασκήνιο διήρκησε μέχρι σήμερα το ξημέρωμα «δηλαδή φύγαμε από εδώ περίπου στις 4 τα ξημερώματα. Στις 2:30 ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής και λίγο μετά ενημερωθήκαμε ότι αφενός δεν θα υπάρχει συνέντευξη Τύπου, αλλά αποφάσισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κατέβει κάτω για να κάνει δηλώσεις στους 20 περίπου εναπομείναντες δημοσιογράφους γιατί θεώρησαν ότι έπρεπε να μας πει δύο πράγματα σε σχέση με το τι είχε συμβεί. Αυτό λοιπόν που τόνισε είναι ότι επιστρέφουν οι ηγέτες αρχές του 2024 για να συζητήσουν και πάλι για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Διότι η Ουγγαρία και πάλι μπλοκάρει μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λέει “όχι” και αυτό γιατί αφενός θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αναθεώρηση του προϋπολογισμού, αφετέρου γιατί δεν θέλει να πάρει η Ουκρανία χρήματα μέσα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. “Ας τα πάρει” λέει από αλλού, “ας γίνει ένα ταμείο και ο καθένας ας βάζει όσα χρήματα θέλει”. Λίγες ώρες όμως νωρίτερα είχε βγει ο Όρμπαν από την αίθουσα και στην ουσία επέτρεψε να ληφθεί η απόφαση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν απόφαση των “26”. Κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν, δεν ήταν στην αίθουσα, άρα πάλι μιλάμε για απόφαση των “27”».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έγινε επίσημο μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών πέρυσι. Είναι η...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα της έκδοσης ευρωομολόγου για την άμυνα της Ευρώπης

Την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου με την οποία θα καλυφθούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες της...

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Αύριο στη Βουλή οι προτάσεις μου για περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών

«Με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, η αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης συζητήθηκε έστω και ακροθιγώς...