Διαψεύδει η ΕΛΑΣ για πλαστική σφαίρα

9
ΕΛ.ΑΣ.: Κρίσεις υποστράτηγων

Διαψεύδει η αστυνομία τις καταγγελίες ότι γυναίκα χτυπήθηκε με πλαστική σφαίρα κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου στο Κουκάκι.

Ωστόσο αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε ειδική συσκευή που εκτοξεύει πλαστικές μπάλες μεγέθους πινγκ πονγκ από τις ειδικές δυνάμεις.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για τα χθεσινά γεγονότα στο Κουκάκι έχει ξεκινήσει προανακριτική διαδικασία από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων και διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ έχει ως εξής:

Σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

-είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα,
-η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες,
-σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Διαβάστε επίσης:  Το άγνωστο παρασκήνιο για τις «κεκλεισμένων των θυρών» λειτουργίες στις 13.000 εκκλησίες της χώρας

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες.