Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.5 C
Athens

Δημόσιο: Πώς θα επιλέγονται οι διοικήσεις

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μαζί με την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασαν την Τρίτη 10 Οκτωβρίου το νέο νομοσχέδιο με το οποίο διαμορφώνεται το «νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους».

Οι δύο άξονες

Το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο του Υπουργείου Eσωτερικών, στη νέα κυβερνητική θητεία, κινείται σε δύο άξονες: Αφενός, εκσυγχρονίζει τη διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα και αφετέρου διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο το οποίο προβλέπει τη διαρκή αξιολόγησή τους.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:
    • Με ομαδοποίηση των φορέων ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους. Εφεξής, θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για έναν φορέα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και διαφορετική για έναν τοπικό φορέα, όπως μια δημόσια βιβλιοθήκη σε ένα χωριό. Προβλέπεται δε ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία.
    • Με πιο αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και (κατά περίπτωση) εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
    • Με καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης (τεστ δεξιοτήτων), τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.
    • Με συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.
  2. Νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:
    • Με ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς στόχους και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία εγκρίνονται από τον αρμόδιο Υπουργό.
    • Με συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο Υπουργό, τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.
    • Με αύξηση της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, δίνοντάς τους έτσι ικανότερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του έργου τους.
    • Με ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθύνοντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην Κυβέρνηση).

Ενδεικτικά, παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα φορέων στους οποίους θα τύχει εφαρμογής το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων:

-Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)
-Υγειονομικές Περιφέρειες
-Δημόσια νοσοκομεία
-Δημόσιες βιβλιοθήκες
-Αθλητικά κέντρα

Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, και η αξιολόγηση των διοικήσεων, ώστε αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους να αντικαθίστανται.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης στα Παραπολιτικά: “Θείο δώρο” ο Κασσελάκης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς θέμα κομματικού πατριωτισμού, αλλά εθνική αναγκαιότητα ώστε να μπει φρένο στην αλαζονεία, τη διαφθορά και τις ανισότητες που...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
Εξάρχεια: Τι έβγαλε η κάλπη στην επαναληπτική εκλογή

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα...

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για την διαρροή της λίστας ονομάτων του απόδημου Ελληνισμού προς την...

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που...

Δεκτή η πρόταση του Ν. Δένδια να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα

Θετικά δεκτή έγινε από το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ η πρόταση της...

Κεραμέως: Εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων μετά τις ευρωεκλογές

Για την υλοποίηση της θεσμικής αλλαγής της επιστολικής ψήφου μίλησε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη...

Μεσανατολικό: Βρήκαν κέντρο διοίκησης της Χαμάς κάτω από το αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τούνελ μήκους 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων...