Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Εφορία: Άνοιξαν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ για παλιές και νέες ρυθμίσεις χρεών

Άνοιξαν  από την  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον ΕΦΚΑ  οι ηλεκτρονικές  πλατφόρμες για τις δύο παλιές ρυθμίσεις των έως 120 μηνιαίων δόσεων και των έως 72 δόσεων, αλλά  και για τη  νέα ρύθμιση από 36-72 μηνιαίες δόσεις η οποία αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Οι δύο παλιές ρυθμίσεις που αναβιώνουν απευθύνονται  η μεν πρώτη σε οφειλέτες που έχασαν  έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023  την παλαιά  ρύθμιση των έως 120 μηνιαίων δόσεων, η δε δεύτερη οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων που περιλάμβανε χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας..

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

«Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 και 36/72 δόσεων (ν.4611/2019 και ν.4821/2021) που έχουν απωλεσθεί έως την 01 Φεβρουαρίου 2023, από οφειλέτες που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου πληθωρισμού του 2022.

Η αίτηση για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 και 36/72 δόσεων (ν.4611/2019 και ν.4821/2021), υποβάλλεται από 07/04/2023 έως και 31/07/2023».

Ουσιαστικά, επανενεργοποιούνται οι παλαιές ρυθμίσεις 120 και των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων (την περίοδο της πανδημίας) για χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα επανένταξης σε όσους οφειλέτες τις είχαν απολέσει.

Επιπλέον, παρέχεται και μια νέα δυνατότητα σε οφειλέτες που βαρύνονται με νέα χρέη, αλλά αφορούν μια συγκεκριμένη περίοδο: Όσα δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023, είτε αρρύθμιστα, είτε ρυθμισμένα με πάγιες ρυθμίσεις 24 ή 48 δόσεων, θα μπορούν να ενταχθούν σε μια νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση με περισσότερες δόσεις που φθάνει μέχρι και τις 36 ή τις 72 δόσεις.

Για τα υπόλοιπα νέα χρέη (π.χ. οφειλές από έκτακτες χρεώσεις φόρων και προστίμων) ισχύει η δυνατότητα ένταξής τους στην πάγια ρύθμιση των 24 μηνιαίων δόσεων ή των 48 δόσεων.

Ειδικότερα οι δυνατότητες ρύθμισης χρεών είναι οι εξής:

  • Επανενεργοποίηση παλαιών ρυθμίσεων 120 δόσεων και 36 ή 72 δόσεων. Σε όσους οφειλέτες φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έχουν απολέσει τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων (για τα παλαιά χρέη μέχρι και το 2018 ή και τις αρχές του 2019) ή τις ρυθμίσεις των 36 – 72 δόσεων (για τα χρέη της “πανδημίας”) καθώς και για όσους έπαψαν να εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις αυτές έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να επανενταχθούν ’ αυτές, εφόσον καταβάλουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 δύο μηνιαίες δόσεις, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.
  • Nέα ρύθμιση 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021. Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η-11-2021 και έως την 1η- 2-2023, θα μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 μηνιαίες δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, θα ισχύσουν τα ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίες δημιουργούνται από αυτόν τον μήνα και μετά, έχει νομοθετηθεί από την αρχή του 2020 η πάγια ρύθμιση, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως, είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.

Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που θα βεβαιωθούν με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ του 2023 κτλ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

“Άρχοντας των κρίκων” ο Πετρούνιας – Έγραψε ιστορία με το 7ο χρυσό μετάλλιο

Ο «άρχοντας των κρίκων» είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το 7ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι και έγινε ο αθλητής...

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για...

Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών σε ακατέργαστη μορφή προχώρησαν τελωνειακοί...

Διασύνδεση POS: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ – Δρομολογήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα

Προς ολοκλήρωση βαίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές των υπόχρεων προς...

ΑΑΔΕ: Εξυπηρέτηση υποψηφίων και συνδυασμών στις Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024

Για τη διευκόλυνση κομμάτων, συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων και υποψηφίων που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές της...