Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

«Έκπληξη» με το πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερη η τιμή του από πέρυσι – Σε τι τιμές θα διατεθεί στην αγορά από αύριο

«Έκπληξη» με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο τελικά θα μπει στην αγορά –όπως όλα δείχνουν- με τιμή χαμηλότερη από αυτή που είχε πέρυσι την ίδια περίοδο:

Βεβαίως –ως είθισται- η τιμή του ανά λίτρο θα είναι πιο ακριβή στα νησιά και τις βόρειες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αλλά και για όσους αγοράζουν ποσότητες κάτω από 1.000 λίτρα. Η διεθνής τιμή μετά την αρχική «έκρηξη» όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, άρχισε να εξομαλύνεται.

Μάλιστα, η τιμή του Brent επιστρέφει σε καθοδική πορεία, δεδομένου ότι οι «παίκτες» εμπορευμάτων εκτίμησαν πως περιορίζεται ο κίνδυνος να γενικευτεί η «ανάφλεξη» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ή να υπάρξει πρόβλημα στην ροή του «μαύρου χρυσού».

Σε τι τιμές θα διατεθεί το πετρέλαιο θέρμανσης

Έτσι, παράγοντες της εγχώριας αγοράς εκτιμούν ότι αύριο Παρασκευή 13 του μήνα το πετρέλαιο θέρμανσης να αρχίσει να διατίθεται με τιμές που θα κινούνται στην περιοχή από 1,36 ευρώ έως και 1,41 ευρώ το λίτρο.

Τιμή που θα είναι στα ίδια ή και φθηνότερη από την περυσινή, όταν το πετρέλαιο μπήκε στην αγορά στο 1,41 ευρώ το λίτρο.

Ανεξάρτητα από το πως θα κινηθούν πλέον οι τιμές, για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, ενώ θα υπάρξει νέος εισοδηματικός «κόφτης» για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Για τη νέα χειμερινή σεζόν όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης ισχύουν τα εξής:

  • Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού
  • Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο  αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
  • Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως. Πρακτικά, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

 Το Plan B εάν «ξεφύγουν» οι διεθνείς τιμές

Η Κυβέρνηση, πάντως, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις έτσι ώστε εάν «ξεφύγουν» τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου να ενεργοποιήσει το Plan B για τις τιμές των καυσίμων: Tο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει θέσει συγκεκριμένο όριο τιμών πάνω από το οποίο θα σημάνει «συναγερμός» και θα υιοθετηθεί και φέτος η μέθοδος της επιδότησης στην αντλία, προκειμένου να εξασφαλιστούν χαμηλές τιμές θέρμανσης για τα νοικοκυριά.

Αυτό το επίπεδο προσδιορίζεται στην περιοχή του 1,70 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης και πέριξ του 2.30 ευρώ για αμόλυβδη και diesel κίνησης: Με άλλα λόγια η επιδότηση των τιμών θα ενεργοποιηθεί μόνον εφόσον οι τιμές λιανικής ξεπεράσουν τα συγκεκριμένα επίπεδα.

Σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ πιθανό να παρέμβει με επιδότηση στην αντλία  ανάλογη με την περυσινή, προκειμένου να κοστίσει χαμηλότερα στους καταναλωτές.

Εδώ να θυμίσουμε πως πέρυσι, λίγο πριν μπει στην αγορά  το πετρέλαιο θέρμανσης με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ορίστηκε –αρχικά- για την περίοδο από 15.10 έως 31.12.2022 να επιδοτηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η Οκτωβρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Το ύψος της επιδότησης καθορίστηκε σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Έτσι, βασικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής τιμής του πετρελαίου έπαιξε η επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο (μαζί με τον ΦΠΑ) στην αντλία, η οποία στόχο είχε τη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

“Άρχοντας των κρίκων” ο Πετρούνιας – Έγραψε ιστορία με το 7ο χρυσό μετάλλιο

Ο «άρχοντας των κρίκων» είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το 7ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι και έγινε ο αθλητής...

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια,...

Μέση ανατολή: Τυχόν ανάφλεξη θα οδηγήσει πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι στο αργό πετρέλαιο 

Δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που θα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Απριλίου η 2η Πετρελαϊκή Κρίση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1979 εκδηλώνεται η 2η Πετρελαϊκή Κρίση, με αφορμή την Ιρανική Επανάσταση.

Σε ΦΕΚ η απόφαση για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο – Την 1η Απριλίου η πληρωμή

Τη Δευτέρα, 1η Απριλίου θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής για την επιστροφή του...