Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

ΕΚΤΑΚΤΟ- Πακιστανικά μαχητικά βομβαρδίζουν το Ιράν-Παίρνει φωτιά η Μ.Ανατολή

Μια πολεμική αναμέτρηση Ιράν-Πακιστάν θα έχει τέτοια ένταση και επακόλουθα, ώστε μπροστά της ο πόλεμος στη Γάζα θα μοιάζει με “παιγνίδι”.

Είναι γνωστό ότι το Ιράν την Τρίτη εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά περιοχής του Πακιστάν, ως αντίποινα για την βομβιστική ενέργεια στο μνημόσυνο του Στρατηγού Σουλεϊμανί, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Ιρανών πολιτών, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο ISIS.

Αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση του Πακιστάν κατά στόχων στο Ιράν

Το Πακιστάν απάντησε με αεροπορική επίθεση, αφού σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, “Σήμερα το πρωί στις 6:00 π.μ., Πακιστανικά μαχητικά JF-17 και J-10C έπληξαν στόχους 80 χιλιόμετρα εντός του Ιράν”, αναφέροντας σχετικά:

“Νωρίς την Πέμπτη, το Πακιστάν πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του γείτονά του, του Ιράν, χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη, συγκεκριμένα τα JF-17 «Thunder» και J-10C «Vigorous Dragon», που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Επιπλέον, το Πακιστάν χρησιμοποίησε κινεζικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα “Wing Loong II”, ως μέρος μιας επιχείρησης που ονομάστηκε «Marg Bar Samachar» ή «θάνατος στους αντάρτες μαχητές».

Πολλοί ανέφεραν ότι η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν ξεκίνησε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές ως απάντηση στις ενέργειες του Ιράν και την κλιμάκωση της διαμάχης με την Τεχεράνη. Τα πλήγματα σημειώθηκαν την Πέμπτη στο Σιστάν και το Μπαλουχιστάν, μετά την επίθεση του Ιράν την Τρίτη με βαλλιστικούς πυραύλους σε πακιστανικό έδαφος.

Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα μήκους περίπου 900 χιλιομέτρων.


Η επιχείρηση «Marg Bar Samachar»

Αναφορές ανοικτών πηγών την επίθεση πραγματοποίησαν μαχητικά JF-17 Thunder από τη Μοίρα πολλαπλών ρόλων Number 2 «Minhasians» που προέρχονταν από την αεροπορική βάση PAF Masroor της Πακιστανικής Αεροπορίας.

Ενεργώντας εντός του Πακιστανικού εναέριου χώρου, τα μαχητικά αεροσκάφη της PAF συμμετείχαν σε «προληπτικά» πλήγματα χρησιμοποιώντας πυραύλους stand-off μεγάλου βεληνεκούς.

Επτά σημεία στοχοποιήθηκαν με επιτυχία αφού τα UAV επαλήθευσαν τις τοποθεσίες «υψηλής αξίας τρομοκρατικών στόχων» κατά τη διάρκεια εναέριας επιτήρησης. Τα UAV μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής Wing Loongχρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις επιχειρήσεις.

Οι μαχητές του PAF χρησιμοποίησαν πυρομαχικά ακριβείας για να επιτεθούν σε στόχους εντός των συνόρων του Ιράν, που φέρεται να συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση BLF που εδρεύει στο Μπαλουχιστάν.

Οι στοχευμένες περιοχές ήταν πάνω από 80 χιλιόμετρα εντός του ιρανικού εδάφους, με αναφορές να κάνουν λόγο για επτά θύματα από τα πλήγματα.

Πιθανόν, να χρησιμοποιήθηκε από το Πακιστάν , το κιτ επέκτασης εμβέλειας γνωστό ως GIDS B-REK [Boosted Range Extension Kit] , που πετυχαίνει εντυπωσιακή εμβέλεια 170 χιλιομέτρων.

Τα JF-17 εξοπλίστηκαν με αυτό το κιτ επέκτασης εμβέλειας από το Πακιστάν τον Μάρτιο του 2017.

Παρόμοια με το αμερικανικό JDAM-ER, το REK μετατρέπει τις βόμβες γενικής χρήσης της σειράς MK-80 σε βόμβες καθοδηγούμενες από GPS/INS με βεληνεκές 50-60 χιλιόμετρα και ακρίβεια μικρότερη από 20 μέτρα CEP.

Τα πακιστανικά τζετ J-10C παρείχαν κάλυψη ως εφεδρεία.
Η ανακοίνωση του Πακιστανικού ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, σε ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε το πλήγμα αναφέροντας:

«Σήμερα το πρωί το Πακιστάν πραγματοποίησε μια σειρά από άκρως συντονισμένες και συγκεκριμένα στοχευμένες στρατιωτικές επιθέσεις σε κρησφύγετα τρομοκρατών στην επαρχία Σιστάν-ο-Μπαλουτσιστάν του Ιράν. Οι επιχειρήσεις που ονομάστηκαν «Marg Bar Sarmachar» είχαν ως αποτέλεσμα πολλαπλά θύματα τρομοκρατών».

Το Πακιστάν τόνισε τις συνεχιζόμενες ανησυχίες του σχετικά με τα ασφαλή καταφύγια τρομοκρατικών ομάδων πακιστανικής καταγωγής που φέρεται να απολαμβάνουν στο ιρανικό έδαφος. Μοιράστηκαν επίσης πολλά έγγραφα που δείχνουν στοιχεία για την παρουσία και τη δραστηριότητα αυτών των υπόπτων.

Τόσο το Ιράν όσο και το Πακιστάν, έχουν από καιρό κουνήσει το δάχτυλο το ένα στο άλλο για μαχητικές δραστηριότητες.

Πολλές μαχητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της σουνιτικής αυτονομιστικής ομάδας Jaish al-Adl που στοχοποιήθηκε από την Τεχεράνη, κατοικούν και στα δύο έθνη.

Όλες αυτές οι ομάδες έχουν κοινή φιλοδοξία να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο Μπαλουχιστάν για τις εθνοτικές κοινότητες των Βαλούχων στο Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι εθνικιστές των Μπαλούτς έχουν εμπλακεί σε εξέγερση χαμηλού επιπέδου τόσο στην περιοχή του Μπαλουχιστάν του Πακιστάν όσο και στις γειτονικές ιρανικές επαρχίες, Σιστάν και Μπαλουχιστάν.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Ali Reza Marhamati, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Sistan and Baluchestan του Ιράν, επιβεβαίωσε το χτύπημα της Πέμπτης και σημείωσε ότι τα θύματα περιλαμβάνουν τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά, κανένα από τα οποία δεν ήταν Ιρανός υπήκοος”


Η Μ. Ανατολή παίρνει φωτιά

Το Πακιστανικό αεροπορικό χτύπημα κατά του Ιράν, δυναμιτίζει επικίνδυνα την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή.

Ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης μεταξύ Ιράν-Πακιστάν είναι τεράστιος, ενώ αν οδηγήσει σε στρατιωτική αναμέτρηση των δύο χωρών, θα απειληθεί όχι μόνο η περιφερειακή αλλά και η Παγκόσμια ασφάλεια, αφού το Πακιστάν κατέχει πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράν επισήμως, κατέχει πληθώρα χημικών και βιολογικών όπλων τα οποία δύναται να εκτοξεύσει σε μεγάλες αποστάσεις με τα πολλά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει.

Μια πολεμική αναμέτρηση Ιράν-Πακιστάν θα έχει τέτοια ένταση και επακόλουθα, ώστε μπροστά της ο πόλεμος στη Γάζα θα μοιάζει με “παιγνίδι”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της χώρας τους, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τους εχθρούς. Κάπως έτσι «ξεφορτώθηκαν»...
Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η...

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υφαντής: O πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη μετατραπεί σε μία σε ισραηλινο – ιρανική σύγκρουση

Το διττό μήνυμα του Ιράν και του Ισραήλ «που έφτασαν κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση...

Washington Post: Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ μετά την επίθεση στο Ιράν

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι από τις πιο βαριά...

Reuters: Πώς έφτασε το Ισραήλ στην απόφαση για χτύπημα χαμηλής ισχύος στο Ιράν

Το φαινομενικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν μετά από μέρες αμφιταλαντεύσεων ως προς το εύρος της...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια ο σκιώδης πόλεμος δεκαετιών

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα...