Ένα διδακτικό παραμύθι με τον Αστέρη και τον Βίδα

146

Μια τρυφερή ιστορία δυο παιδιών από διαφορετικούς πλανήτες, με μεγάλη θέληση και όρεξη να σώσουν τον κόσμο τους, είναι το παραμύθι της Ελευθερίας Λαφτσίδη «Ο Αστέρης και ο Βίδας στην Ονειροχώρα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, με εικονογράφηση της Δήμητρας Πέππα.

Ο Αστέρης και ο Βίδας είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Συναντιούνται τυχαία, μα τους ενώνει η ελπίδα και η τόλμη. Είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα ώστε να γίνει το περιβάλλον του, επιτέλους, καθαρό. Ο Αστέρης μαθαίνει στο Βίδα όλα όσα ξέρει για την ανακύκλωση και τα οφέλη της. Ταυτόχρονα, ο Βίδας μεταδίδει όλο του το κουράγιο στον Αστέρη, λέγοντάς του για την κατάσταση του δικού του πλανήτη. Θα τα καταφέρει άραγε; Θα μπορέσει τελικά η Ονειροχώρα να απαλλαγεί από τα σκουπίδια;

Το παραμύθι συνδυάζει την απόλαυση, την ψυχαγωγία, αλλά και τη διδαχή, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Ο διδακτικός χαρακτήρας του παραμυθιού μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, για να προσεγγίσουν και να αναπτύξουν το θέμα της ανακύκλωσης, καθώς και άλλα περιβαλλοντικά θέματα. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά τους, όπως επίσης και να προκαλέσουν συζητήσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκδοση, εκτός από το παραμύθι, περιέχει ερωτήματα κατανόησης και ανάπτυξης περιβαλλοντικών ζητημάτων, με στόχο την ανάπτυξη συζητήσεων σχετικά με το περιβαλλοντικό (και πάντα επίκαιρο) θέμα της ανακύκλωσης. Επίσης, περιλαμβάνει ένα ενδεικτικό ιστόγραμμα διαθεματικών δραστηριοτήτων για την οργάνωση και τον εμπλουτισμό προγραμμάτων με θέμα την ανακύκλωση.

Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά 4-8 ετών.