Ημέρα με την ημέρα κλιμακώνεται η προκλητικότητα των Τούρκων.
Έτσι, μετά την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού πλοίου στα ανοιχτά της Κρήτης από τουρκική φρεγάτα, έρχεται να προστεθεί και η ανακοίνωση του τούρκικου υπουργείου Εξωτερικών περί «απάνθρωπης σφαγής Τούρκων στην Τριπολιτσά», συνδυαζόμενη με ένα αιματοβαμμένο χάρτη της Πελοποννήσου στην περιοχή της Τρίπολης. Μάλιστα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι υπήρξε «απάνθρωπη σφαγή, που στόχο είχε να μην αφήσει ούτε έναν Τούρκο στην Πελοπόννησο και έτσι πέρασε στην ιστορία ως μαύρο στίγμα».
Παταγώδης αποτυχία στη Νέα Υόρκη
Κι όλα αυτά αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπου, όπως αναλύουν διπλωματικοί κύκλοι, στέφθηκε από μία παταγώδη αποτυχία. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ετοιμαστεί ακόμη και για συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, και γι’ αυτόν τον λόγο είχε έτοιμα μέχρι και μεταφρασμένα αντίτυπα από το βιβλίο του σε αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, αλλά δεν κατάφερε να δει αυτούς που ήθελε και το κυριότερο να πάρει αυτά που σχεδίαζε. Κάτι που παραδέχθηκε επίσημα και ο ίδιος στο ταξίδι της επιστροφής, όπου στο αεροπλάνο μίλησε σε Τούρκους δημοσιογράφους παραδεχόμενος με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η Τουρκία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έκανε μία τρύπα στο νερό.
Ο Ερντογάν πίστευε ότι θα περάσει τα μηνύματα που ήθελε και θα κατάφερνε να σπάσει τον πάγο στις σχέσεις του με τον Αμερικανό Πρόεδρο με αφορμή και τα όσα έγιναν στο Αφγανιστάν. Αντί όμως συνάντησης –έστω και ολιγόλεπτη – με τον κ. Μπάιντεν, άκουσε όχι τα ίδια, αλλά πολύ χειρότερα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, απαίτησε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές στη δοκιμαζόμενη από εμφύλιο αφρικανική χώρα.
Επίσης, το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, άκουσε από τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ότι οι ΗΠΑ δεν θα άρουν το εμπάργκο στην Τουρκία, ούτε φυσικά θα παραδώσουν τα νέα μαχητικά αεροσκάφη. Κι όπως τονίστηκε με έμφαση, «πρώτα θα επιστραφούν οι S-400 και μετά θα συζητήσουμε για την άρση του εμπάργκο».
Ανεβαίνει ο δείκτης επικινδυνότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Όπως γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, το φιάσκο του Ερντογάν στις ΗΠΑ ανεβάζει τον δείκτη επικινδυνότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έτσι, αυτήν τη στιγμή, με βάση τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, οι γείτονές μας θα στραφούν στη Ρωσία. Μάλιστα, έχει κανονιστεί συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Σότσι, όπου ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει την παραγγελία και νέας συστοιχίας των S-400, αλλά και των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35 και Su-57. Βέβαια, και στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας υπάρχουν αρκετές σκιές. Με κυριότερη τη θέση που πήρε η Τουρκία υπέρ της Ουκρανίας για την Κριμαία.
Φεύγει και η Μέρκελ
Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε ότι συνταξιοδοτείται και η Άνγκελα Μέρκελ και οι υποψήφιοι διάδοχοί της δεν είναι τόσο φιλικοί προς τον ίδιο, τότε κατανοεί και ο πλέον αδαής ότι ο Ερντογάν είναι σε δύσκολη θέση. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και με το γεγονός ότι οι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης (Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς), που είναι πιθανοί αντίπαλοί του στις προεδρικές εκλογές, αυξάνουν τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Οπότε, δεν είναι απίθανο ο Ερντογάν να τραβήξει το χαρτί των εθνικών θεμάτων για να συσπειρώσει το ακροατήριό του.