Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Έρχεται το «Εξοικονομώ» 2024 με μοντέλο επιδόματος θέρμανσης – Τι αλλάζει στον νέο κύκλο

«Αυλαία» ρίχνει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» μέσω του οποίου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εξασφαλίσει δωρεάν κρατικό χρήμα μέχρι του ποσού των 21.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας του:

Η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 του μήνα. Όποιος πάντως δεν προλάβει το τρέχον πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζει πως θα ακολουθήσει νέος κύκλος «Εξοικονομώ», μόνον που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν πληροφορίες για το επόμενο πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κατοικιών, σύμφωνα με τις οποίες, προωθείται η υιοθέτηση ενός μοντέλου ανάλογου του επιδόματος θέρμανσης, στοιχείο που θα διαφοροποιήσει τη ροή των σχετικών χρηματοδοτήσεων.

Τι αλλάζει στον επόμενο κύκλο «Εξοικονομώ»

Και αυτό γιατί το ύψος της ενίσχυσης δεν θα καθορίζεται με βάση διευρυμένες γεωγραφικές ζώνες αλλά θα είναι στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης, όπου κάθε περιοχή έχει τους δικούς της συντελεστές. Με άλλα λόγια πάμε σε ένα μοντέλο όπου το ποσοστό χρηματοδότησης θα καθορίζεται με προσέγγιση… Ταχυδρομικού Κώδικα και με συνδυασμό αρκετών δεδομένων.

Όπως άλλωστε έχει τονίσει ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης «σταδιακά θα αλλάζουμε τα χαρακτηριστικά του Εξοικονομώ έτσι ώστε να αποκομίζουμε- από την εμπειρία που έχουμε και από τις ανάγκες που έχουμε- πληροφόρηση. Διότι έχουμε διάφορα πράγματα στο σύστημα της εξοικονόμησης. Το βασικό είναι ότι η εξοικονόμηση έχει τελείως διαφορετική οικονομική απόδοση στον βορρά σε σχέση με τον νότο. Και θα πρέπει τα εξοικονομώ να προσαρμόζονται αναλόγως».

Ο επόμενος κύκλος Εξοικονομώ πάντως αναμένεται να ενεργοποιηθεί κατά το β’ εξάμηνο της νέας χρονιάς: Επί του παρόντος, η κλεψύδρα αδειάζει για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023»: Η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 Νοεμβρίου και ο δυνητικός δικαιούχος θα πρέπει να γνωρίζει πως εφόσον η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Προσοχή θα πρέπει να δείξει ο ενδιαφερόμενος στα κόστη που απαιτούνται για τον φάκελο αν και τα ποσά τα οποία καταβάλλονται π.χ. για την αμοιβή  του Συμβούλου έργου, του κόστους των ενεργειακών πιστοποιητικών και των τεχνικών μελετών, επιδοτούνται σχεδόν στο σύνολο τους και οι τιμές είναι προκαθορισμένες από τον οδηγό του προγράμματος.

Τα «μυστικά» του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023»

Ακόμη ένα «μυστικό» που θα πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος ώστε να του επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στα κονδύλια του «Εξοικονομώ 2023» -και σε δωρεάν κρατικό χρήμα μέχρι του ποσού των 21.000 ευρώ- είναι να γνωρίζει πως για να ανέβει ένα ενεργοβόρο ακίνητο τρεις ενεργειακές κλάσεις σε σχέση με την υφιστάμενη, όπως απαιτεί το πρόγραμμα, επιβάλλεται να γίνουν αρκετές ενεργειακές παρεμβάσεις και όχι επιλεκτικά μία ή δύο.

Έτσι, για παράδειγμα όταν μία κατοικία ανήκει στην χαμηλή ενεργειακή κλάση ‘’Η’’ δηλ. την πιο ενεργοβόρα, με βάση την κλίμακα κατάταξης της ενεργειακής αποδοτικότητας, θα πρέπει υποχρεωτικά το ακίνητο να ανέβει τρεις κλάσεις , δηλαδή να καταταχθεί κατ’ ελάχιστον στην ‘’Δ’’  μετά τις επεμβάσεις. Αυτό ενδεικτικά σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επέμβει στο κέλυφος του σπιτιού (θερμομόνωση, αντικατάσταση παλιών κουφωμάτων με αντίστοιχα νέα ενεργειακά υψηλής αποδοτικότητας), επίσης να επέμβει στα παλιά συστήματα θέρμανσης ψύξης, ώστε να τοποθετήσει πχ λέβητες αερίου νέας τεχνολογίας, ή αντλίες θερμότητας με υψηλό βαθμό απόδοσης, να προβεί σε αντικατάσταση των παλιών κλιματιστικών με νέα, τύπου inverter κλπ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το να αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με έναν ηλιακό, κι αν υπάρχει τεχνική δυνατότητα, το θερμοδοχείο του ηλιακού θα ήταν καλό να  συνδεθεί και με τον λέβητα αερίου ή την αντλία θερμότητας που χρησιμοποιείται για την θέρμανση του ακινήτου.

Αν μιλάμε για ένα σπίτι περίπου 80 τμ στην Β Κλιματική ζώνη (πχ  στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών), η εκτιμώμενη δαπάνη για όλες αυτές τις παρεμβάσεις μπορεί να ανέλθει γύρω στα 16.000 ευρώ, όπου για ένα μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της τάξεως των 25.000 ευρώ το πρόγραμμα θα επιδοτήσει τον ενδιαφερόμενο με 55%, δηλαδή με 8.800 ευρώ, ενω τα υπόλοιπα 7.200 ευρώ μπορούν να καλυφθούν με άτοκο δάνειο ή με ίδια κεφάλαια.  Η απόσβεση του ποσού που θα καταβάλει ο ενδιαφερόμενος μετά  την ολοκλήρωση των ενεργειακών επεμβάσεων εκτιμάται ότι θα γίνει σε 4 με 5 έτη περίπου.

Επισημαίνεται ότι όλα τα επιπλέον κόστη διαχείρισης του φακέλου, όπως η αμοιβή  του Συμβούλου έργου, του κόστους των ενεργειακών πιστοποιητικών και των τεχνικών μελετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του προγράμματος, επιδοτούνται σχεδόν στο σύνολο τους και οι τιμές είναι προκαθορισμένες από τον οδηγό του προγράμματος.

Αυτό που δεν επιδοτείται και θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι τα πρόστιμα και οι αμοιβές μηχανικών για τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων του υπό ένταξη ακινήτου που τυχόν θα προκύψουν στα πλαίσια της έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας του ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος οφείλει να γνωρίζει ότι για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός και παρεμβάσεις 

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων (με ΦΠΑ) ανά αίτηση ωφελούμενου  δεν μπορεί να υπερβαίνει:

  • το γινόμενο του 1,10 ευρώ (από 1 ευρώ στο προηγούμενο «Εξοικονομώ 2021») επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ),
  • το γινόμενο του 220 ευρώ (από 200 ευρώ στο «Εξοικονομώ 2021») επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9,
  • τις 28.000 ευρώ (από 22.500 ευρώ στο «Εξοικονομώ 2021»).

Τα ποσά αφορούν σε παρεμβάσεις, για: 

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Τα ποσοστά των επιδοτήσεων

Τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ/οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: επιχορήγηση 75 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα από 5.000 -10.000 ευρώ/οικογενειακό από 10.000 – 20.000 ευρώ: επιχορήγηση 70 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα από 10.000 -20.000 ευρώ/οικογενειακό από 20.000 – 30.000 ευρώ: επιχορήγηση 55 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα από 20.000 -30.000 ευρώ/οικογενειακό από 30.000 – 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 45 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ/οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 40 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

“Άρχοντας των κρίκων” ο Πετρούνιας – Έγραψε ιστορία με το 7ο χρυσό μετάλλιο

Ο «άρχοντας των κρίκων» είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το 7ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι και έγινε ο αθλητής...

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εξοικονομώ- Επιχειρώ: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα του προγράμματος για τις αιτήσεις- Τα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζετε

Αύριο, Δευτέρα, 11 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής...

Εξοικονομώ 2023: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το β’ κύκλο – Οι επιλέξιμες δαπάνες

Αιτήσεις για υπαγωγή στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» μπορούν να υποβάλλουν από μεθαύριο Τετάρτη...

Εξοικονομώ 2023: Η διαδικασία βήμα βήμα

‘Aνοιξε σήμερα Δευτέρα 12 Ιουνίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα...

Έρχονται τα νέα Εξοικονομώ: Ποιοι μπορούν να εξασφαλίσουν επιδοτήσεις έως 23.250 ευρώ

Με «φόντο» το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, αλλά...