Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.4 C
Athens

Έρευνα: Αυτός είναι ο μοναδικός πλανήτης που ίσως μοιάζει με τη Γη

Παρ’ όλο που μια έκθεση το περασμένο έτος υποστήριζε ότι ίσως να υπάρχουν 300 εκατομμύρια πλανήτες στον γαλαξία μας που είναι «πιθανώς κατοικήσιμοι», μια νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, ανατρέπει αυτήν την άποψη.

Ειδικότερα, υποστηρίζεται πως οι συνθήκες, οι οποίες θυμίζουν αυτές της Γης, σε δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες ίσως είναι πολύ πιο σπάνιες από ό,τι πιστεύαμε.

Σημειώνεται πως η νέα αυτή ανάλυση εστιάζει στη φωτοσύνθεση.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανακαλυφθεί 4.422 «εξωπλανήτες» από αστρονόμους, αλλά πολύ λίγοι θεωρούνται πιθανώς κατοικήσιμοι.

Δεδομένου ότι η φωτοσύνθεση είναι ζωτικής σημασίας στο να διευκολύνει τη δημιουργία περίπλοκων βιοσφαιρών όπως αυτές που βρίσκονται στη Γη, για να θεωρηθεί κατοικήσιμος ένας «εξωπλανήτης» σημαίνει πως η ατμόσφαιρα που θα υπάρχει εκεί θα πρέπει να έχει ως βασικό στοιχείο το οξυγόνο.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), που πρόκειται να ξεκινήσει την λειτουργία του αργότερα το 2021, θα έχει τη δυνατότητα να μελετήσει τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών ενώ βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τα αστέρια τους.

Το φως που έρχεται μέσα από την ατμόσφαιρά τους θα αποκαλύψει ποια αέρια περιέχουν. Ωστόσο, η φωτοσύνθεση απαιτεί νερό. Μόνο έξω-πλανήτες που έχουν τη σωστή θερμοκρασία – όχι πολύ ζέστη, όχι πολύ κρύο – θα μπορούσαν να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο στην επιφάνειά τους.

Πόσοι, λοιπόν, βραχώδεις εξωπλανήτες μεγέθους κοντά σε αυτό της Γης βρίσκονται στη λεγόμενη “Ζώνη του Goldilock “;

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, όχι πολλοί

Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι λίγοι γνωστοί βραχώδεις και πιθανώς κατοικήσιμοι εξωπλανήτες δεν διαθέτουν τις θεωρητικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας βιόσφαιρας παρόμοιας με αυτή της Γης, η οποία τροφοδοτείται από τη φωτοσύνθεση.

Ωστόσο, η μελέτη, η οποία εξέτασε τα επίπεδα ακτινοβολίας (ηλιοφάνειας) που λαμβάνει ο κάθε «πολλά-υποσχόμενος» εξωπλανήτης από το άστρο του, αποκαλύπτει ότι υπάρχει ένας πλανήτης που πλησιάζει στο να λαμβάνει αρκετή ηλιακή ακτινοβολία, ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια βιόσφαιρα σαν της Γης. Ο πλανήτης αυτός είναι ο Kepler − 442b.

Τι γνωρίζουμε για τον Kepler-442b;

ΝΑΣΑ, εξωπλανήτες, τηλεσκόπιο Κέπλερ,

Πρόκειται για έναν βραχώδη πλανήτη με μάζα περίπου διπλάσια από εκείνη της Γης, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αρκετά θερμό πορτοκαλί νάνο-αστέρα περίπου 1.120 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Λύρας.

Η ύπαρξή του ανακοινώθηκε το 2015 και ανακαλύφθηκε από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Kepler. Το τηλεσκόπιο σταμάτησε να λειτουργεί το 2018.

Ο εν λόγω εξωπλανήτης απέχει περίπου τη μισή απόσταση από το αστέρι του, από ότι η Γη από τον Ήλιο. Χρειάζονται 112 ημέρες για να ολοκληρωθεί η τροχιά του αστέρα Kepler-442.

Παρ’ όλα αυτά η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αστέρια με περίπου τη μισή θερμοκρασία από αυτή του Ήλιου μας δεν μπορούν να διατηρήσουν μια βιόσφαιρα σαν της Γης, επειδή δεν παρέχουν αρκετή ενέργεια στο σωστό εύρος μήκους κύματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η φωτοσύνθεση θα ήταν αδύνατη, αλλά δεν θα υπήρχε αρκετή φυτική ζωή στον πλανήτη για να μπορεί να υπάρξει μια γήινη βιόσφαιρα.

Πηγή: Forbes

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πώς μοιάζει ένα μωρό φλαμίνγκο; Δείτε το video γιατί και να σας το πούμε δεν θα το πιστεύετε!

Έχετε δει ποτέ ένα μωρό flamingo; Αν όχι τότε θα ενθουσιαστείτε με το πως...

Ψωμί που μοιάζει με… καρπούζι (φωτό)

Ψωμί ή καρπούζι; Ένα έδεσμα που συνδυάζει δύο διαφορετικές εικόνες, γεύσεις και υφές. Αυτήν...

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μια ύπουλη ασθένεια μοιάζει με την απλή γρίπη

Μία ύπουλη ασθένεια μοιάζει πάρα πολύ στα συμπτώματα με μία απλή γρίπη! Η Εγκεφαλίτιδα είναι...

Γιατί η ψυχή μοιάζει με τη μυλόπετρα;

Ο Αββάς Κασσιανός ταξιδεύει στην έρημο της Αιγύπτου και συνομιλεί με τον Αββά Μωυσή...