Έξω λόρδα..μέσα λόρδα

192

“‘Εξω λόρδα, μέσα λόρδα” ένα από τα συνθήματα του Καραγκιόζη που σατιρίζει τις δύο λόρδες που τον διακατέχουν.

Τη εσωτερική λόρδα- πείνα και την εξωτερική λόρδα- εμφάνιση. Ο ίδιος πρωτοστάτησε στην χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας καλλιτεχνών που διοργάνωσε η Π.Ο.Θ.Α. Μαζί με τον χάρτινο θίασό του άλλα και τους καραγκιοζοπαίχτες παρέλασε από το Υπουργείο Παιδείας ως το Σύνταγμα. Η παρουσία καλλιτεχνών του θεάτρου σκιών ήταν πρωτοφανής και σημαντική. Μαζί με εκπροσώπους άλλων καλλιτεχνικών κλάδων αιτήθηκαν οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη της λαϊκής παράδοσης.

Το επάγγελμα του καραγκιοζοπαίχτη έχει μέλλον κι αυτό το έδειξε το γεγονός ότι οι συναθροισμένοι ήταν ως επί το πλείστον νέοι. Αυτοί θέλουν και διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο όχι μόνο για αυτούς αλλά για την τέχνη τους. Η “λάμπα η τρελή” δεν πρέπει να σβήσει από το “λευκό σεντονάκι”. Αλφαβητικά πήραν μέρος οι εξής καραγκιοζοπαίχτες: Αθανασίου, Αλεφραγκής, Γεωργίου, Δουρμούσολγου, Ζαχαρής, Καντήλωρος, Κούζαρος, Κωστιδάκης, Λαγκάδας, Μελισσηνός, Μπιλλίνης, Μπότσης, Τζιβελέκης, Τσώνης, Φωτειάδης.


Για το συγκεκριμένο γεγονός ο καραγκιοζοπαίχτης Τάσος Γεωργίου τονίζει:
“Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση τους τελευταίους 2 μήνες. Τόσο άσχημη όσο αυτές που μας αφηγούνταν κάποτε οι παλιοί “μάστορές” μας. Τότε, εκείνα τα χρόνια της κατοχής, του εμφυλίου, της χούντας και όλων των δεινών που πέρασαν οι προηγούμενες γενιές.
Σήμερα είναι η σειρά μας να αποδείξουμε ότι πάνω από τους εγωισμούς και τη δική μας προσωπική πορεία στο χώρο του Καραγκιόζη, υπάρχει η ανάγκη της ένωσης όλων των καλλιτεχνών που πρέπει, επιτέλους, να αναγνωριστεί το έργο μας, ακόμα και μέσα από μια πορεία διαμαρτυρίας. Κάτι που στα χρονικά δεν έχει ξανασυμβεί!

Αποδείξαμε ότι μπορούμε ενωμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να υψώσουμε το ανάστημά μας και να πάψουμε πια να είμαστε η “συμπαθής ομάδα”. Όχι, είμαστε μια δυναμική ομάδα νέων και παλιών καλλιτεχνών που κρατάμε στα χέρια μας το σημαντικότερο κομμάτι της λαϊκής κληρονομιάς! Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η φωνή μας μπορεί να ακουστεί πολύ πιο δυνατά και να φτάσει ακόμα και στα αυτιά της “συμπαθούς ομάδας” των πολιτικών.”

Διαβάστε επίσης:  Καραγκιόζης summertime - Δύο επιπλέον παραστάσεις