Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Εξόριστος στην Μαρκόνησο ο Θανάσης Βέγγος! 5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον καλό μας άνθρωπο

Άγνωστες πτυχές της ζωής του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού!

Αθάνατος Θανάσης Βέγγος: Ο ίδιος ήταν ένας σεμνός και ηθικός κωμικός. Ένας επιτυχημένος ηθοποιός, που μπορούσε να πλησιάσει, ο καθένας. Δεν υπήρξε σταρ. Γεννήθηκε το 1927 στην περιοχή του Νέου Φαλήρου.

Ο Θανάσης Βέγγος αναγκάστηκε να δουλέψει από μικρή ηλικία. Ο κόσμος τον αγάπησε πολύ σαν ηθοποιό. Απόδειξη πως στην κηδεία του επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ήταν παντρεμένος με την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δυο γιους κι έζησε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του.

Καλός μας άνθρωπος: Μακρόνησος και ξεκίνημα στην ηθοποιία
Την περίοδο 1948-1950 υπηρέτησε τη θητεία του ως “ανεπιθύμητος” φαντάρος στη Μακρόνησο. Εκεί γνωρίστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο. Η εμμονή του Βέγγου με την σκόνη αποτυπωνόταν σε πολλές ταινίες του. Την απέκτησε από τη Μακρόνησο:

Αυτή η γνωριμία με τον Κούνδρουρο οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954, στην ταινία Μαγική Πόλη του Κούνδουρου. Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα κινηματογραφικά πλατό. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως “Ο δράκος”, “Διακοπές στην Αίγινα”, “Μανταλένα”, “Ο Ηλίας του 16ου”, “Ποτέ την Κυριακή”.
Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος ήταν μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία “Οι δοσατζήδες” του 1960. Τον ίδιο καιρό, το 1959, πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Η πρώτη του θεατρική παράσταση ήταν στην επιθεώρηση “Ομόνοια πλατς-πλουτς”, δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη, επίσης το 1959. Από τότε άρχισε να αναπτύσσει το δικό του στυλ και να μετατρέπει τις παραγωγές στις οποίες έπαιζε σε one-man show.

Καλός μας άνθρωπος: Ασταμάτητος κωμικός
Με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη άρχισε να αναπτύσσει τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου τύπου, που τον καθιέρωσε και αρχίζει να γίνεται δημοφιλής. Οι ταινίες “Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ”, “Μην είδατε τον Παναή”, “Ζήτω η τρέλλα!”, “Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης” τον καθιέρωσαν στο ευρύ κοινό.

Το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής “ΘΒ-Ταινίες Γέλιου”. Την περίοδο 1965-1969, συνεργαζόμενος με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάποιες φορές, γύρισε τις καλύτερες ταινίες του, όπως “Φανερός πράκτωρ 000”, “Τρελός, παλαβός και Βέγγος”, “Ποιος Θανάσης;”, με σουρεαλιστικό χιούμορ και αυτοσχεδιασμό στα γυρίσματα.

Παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδήγησαν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή, από την οποία συνήλθε μετά από πολλά χρόνια. Όταν χρεοκόπησε έχασε ακόμα και το σπίτι του στην Κυψέλη, όπου ζούσε ο ίδιος και η οικογένειά του.
Καλός μας άνθρωπος: Η καταξίωση

Τη δεκαετία του ’70 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη και το 1971 αποθεώθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ταινία “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;” να αποσπά τα βραβεία κριτικών και κοινού.

Η ταινία “Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας” του 1976 ήταν τεράστια εμπορική επιτυχία. Τη δεκαετία αυτή μετατοπίστηκε θεματολογικά από τον σουρεαλισμό στην κοινωνική κριτική. Τη δεκαετία του ’80, ακολουθώντας τη μόδα της εποχής γύρισε έξι βιντεοταινίες και την τηλεοπτική σειρά “Βεγγαλικά” που προβλήθηκε το 1988. Το 1990 εμφανίστηκε στη σειρά του ΑΝΤ1 Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης.
Καλός μας άνθρωπος: Δρόμος

Η επιστροφή του στον κινηματογράφο έγινε με την ταινία “Ήσυχες μέρες του Αυγούστου” του Παντελή Βούλγαρη. Η ερμηνεία του εδώ ήταν χαμηλών τόνων, ενώ κορυφαία στιγμή στην καριέρα του θεωρείται το “Όλα είναι δρόμος” του 1998.

Το 1995 έπαιξε στο βλέμμα του Οδυσσέα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Εκεί έκανε τον ταξιτζή που μετέφερε τον σκηνοθέτη στην Αλβανία. Η παρακάτω σκηνή, θεωρείται ορόσημο:

“Η Ελλάδα πεθαίνει.

Πεθαίνουμε σα λαός.

Κάναμε τον κύκλο μας, δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα.

Και πεθαίνουμε….

Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα.

Γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο”.

Το 1997 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη. Ήταν πλέον ένας πιο ώριμος Βέγγος που ανέπτυσσε μια άλλη πλευρά του υποκριτικού του μεγαλείου.
Το 2002 έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά “Περί ανέμων και υδάτων” ενώ η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία “Το πέταγμα του κύκνου” ταινία που προβλήθηκε το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί πως εμφανίστηκε σε μετρημένες βραβεύσεις, μία εκ των οποίων ήταν στο πλάι του Κάρολου Παπούλια για το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα. Ακόμη ένα δείγμα της σεμνότητάς του.

Καλός μας άνθρωπος: Το σπάνιο διαφημιστικό
Το 2000 ο μεγάλος ηθοποιός είχε ένα πάρα πολύ σοβαρό ατύχημα μαζί με την σύζυγό του, όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με διερχόμενη αμαξοστοιχία λίγο έξω από τους Αγίους Θεοδώρους. Τότε, ο Θανάσης Βέγγος είχε πάρει όλη την ευθύνη του ατυχήματος πάνω του, καθώς όπως φαίνεται δεν υπολόγισε σωστά και προσπάθησε να προλάβει να περάσει τις γραμμές του τρένου, τη στιγμή που κατέβαιναν οι μπάρες για τη διερχόμενη αμαξοστοιχία.

“Εγώ φταίω” είχε πει. Ήταν ίσως ένας από τους ελάχιστους που παραδέχθηκαν το σφάλμα τους την ώρα που το έκανε.

Εκείνο το ατύχημα, είχε δώσει το έναυσμα στον αγαπημένο ηθοποιό για να γυρίσει λίγο καιρό μετά ένα τηλεοπτικό σποτ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και τον ΟΣΕ, σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη, το οποίο προβαλλόταν από τα τηλεοπτικά δίκτυα ως κοινωνικό μήνυμα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

O Θανάσης Μυλωνάς θα χτυπηθεί από τον καρκίνο και η Κατερίνα Βασιλάκου θα είναι...

Η Κατερίνα Βασιλάκου τον χειμώνα του 1966 συναντά τον ηθοποιό Θανάση Μυλωνά, μέλλοντα σύζυγό της, στο θέατρο Μπουρνέλη στο θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στην...

“Ας καώ, ας μείνω κουτσός, τι νόημα έχει”: Στη θρυλική σκηνή με το “Ηλία...

Αν και στην πραγματική ζωή του δεν είχε την παραμικρή σχέση με τον χαρακτήρα που υποδύθηκε, ο Γιώργος Αρμένης έμεινε για πάντα χαραγμένος στη συνείδηση του...
σαν σήμερα, Καζαμπλάνκα, Πρεμιέρα, κινηματογράφους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα η ταινία – θρύλος “Καζαμπλάνκα”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1942.... Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία - θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ "Καζαμπλάνκα", με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.
σαν σήμερα, "Στέλλα", ταινία, 1955,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα η ταινία “Στέλλα”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1955... Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα», με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.

Γιάννης Γκιωνάκης: Ο Μπρίλης του κινηματογράφου, ο παράνομος δεσμός και το τεράστιο σκάνδαλο που...

Ο λόγος για τον ηθοποιό της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, Γιάννη Γκιωνάκη ο οποίος έγινε γνωστός μέσα από το ρόλο του στα «Κίτρινα Γάντια», καθώς...

Η άγνωστη Τζένη Καρέζη – Περιστατικά της ζωής της που την σημάδεψαν

Τζένη Καρέζη: Μία ζωή μέσα στη δημοσιότητα. Ωστόσο πριν γίνει γνωστή η ζωή της είχε πολλά απρόοπτα και αλλοπρόσαλλα. Ας κάνουμε, λοιπόν, μία αναδρομή με...
Σαν σήμερα στις 14 Νοεμβρίου του 1982 έφυγε ο ηθοποιός Νικήτας Πλατής

Σαν σήμερα στις 14 Νοεμβρίου του 1982 έφυγε ο ηθοποιός Νικήτας Πλατής

Ο Νικήτας Πλατής έφυγε από τη ζωή στις 14 Νοεμβρίου του 1982. Ήταν μια ξεχωριστή μορφή του ελληνικού κινηματογράφου. Έγραψε ιστορία ερμηνεύοντας με επιτυχία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θοδωρής Κατσικαλούδης: «Ξέρεις τι είναι να κάνεις έρωτα σε ξενοδοχείο και να δεις μπροστά σου τον Θανάση Βέγγο;»

Στην εφημερίδα Espresso έδωσε συνέντευξη ο Θοδωρής Κατσικαλούδης. Μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός μίλησε και...

13 χρόνια μετά, το μυστήριο λύθηκε: Ο λόγος που δεν έμαθε ποτέ κανείς πού βρίσκεται ο τάφος του Θανάση Βέγγου

«Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης». «Θα σε κάνω Βασίλισσα». «Ο Ηλίας του 16ου». «Φανερός πράκτωρ 000»-...

Η μία ατάκα μετά την άλλη: Η σκηνή που διπλώνεσαι από τα γέλια εξηγεί γιατί δεν θα υπάρξει ποτέ 2ος Βέγγος

«Αστίατρος. Υγειονομικός έλεγχος καθαριότητος και ψεκασμός ακαθάρτων χώρων. Όβερ. Έλα παιδί». Το είπε ο...

Εκδόθηκε πραγματικό ένταλμα σύλληψης: Η μέρα που Βέγγος-Παπαμιχαήλ «δολοφόνησαν» τον συμπρωταγωνιστή τους

Αρχικά, ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα. Μετά, τον έστησαν στον τοίχο και πάτησαν την...