Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Φωτιές: Που βρίσκονται τα έργα και οι διαγωνισμοί για πυροσβεστικά, Super Puma και καθαρισμοί δασών

Στα σκαριά βρίσκονται τουλάχιστον 10 έργα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και τα οποία έχουν διάρκεια ολοκλήρωσης έως τα τέλη του 2025 και μπαίνουν στη «μάχη» κατά των φυσικών καταστροφών.

Από το πρώτο τρίμηνο του 2023, επενδύσεις άνω των 370 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη ή σε φάση δρομολόγησης και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία προχωρούν διαγωνισμοί για την προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών, κινητών κέντρων διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου και την αναβάθμιση δύο ελικοπτέρων Super Puma.

Ταμείο Ανάκαμψης

Εντάσσονται στο Ελλάδα 2.0 και χρηματοδοτούνται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου στο κομμάτι αυτό προστίθεται το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, για την αποκατάσταση πάνω από 165.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 190 εκατ. ευρώ με σκοπό την προστασία του φυσικού πλούτου, ενώ παράλληλα, προχωρά το Anti Nero II για τον καθαρισμό δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και τη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε όλη την Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Σχεδιάζεται έτσι η αγορά 400 πυροσβεστικών οχημάτων, προμήθεια 36 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών αμφίβιου τύπου και το συνολικό κόστος της αγοράς των νέων αεροσκαφών θα ανέλθει σε 144 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο πλάνο είναι το σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για τους αρχαιολογικούς χώρους. Ανάμεσα στα έργα είναι η προμήθεια 3 ελικοπτέρων μεταφοράς για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για ιατρική χρήση.

Μεταξύ των έργων είναι:

1.Εναέριo Κέντρο επιτήρησης, ελέγχου και διαχείρισης επιχειρήσεων

Το έργο αφορά στην προμήθεια δικινητήριων turboprop αεροσκαφών ως κινητά κέντρα διοίκησης και συντονισμού (air-surveillance), με σκοπό την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση από τις διοικητικές λειτουργίες των υπηρεσιακών φορέων της χώρας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού παρακολούθησης, διαχείρισης και επέμβασης σε στιγμές κρίσεων. Για την περαιτέρω ενίσχυση των αρμόδιων φορέων, συστήνεται η ενσωμάτωση σύγχρονων ευφυών συστημάτων διοίκησης και παράλληλα αναβάθμιση των δυνατοτήτων του συστήματος «Engage» που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρησιακής δυνατότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και λοιπών φορέων. Προκειμένου να ενσωματωθεί ένα τέτοιο σύστημα, το έργο προβλέπει την προμήθεια ενός Module C3 (Εντολή, Έλεγχος, Επικοινωνίες).

2.Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός δύο Super Puma

Mε στόχο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.), κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση του εναέριου στόλου της χώρας για την κάλυψη και την επιχειρησιακή αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών του, σε δράσεις δασοπυρόσβεσης ή σε δράσεις πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων.

Το παρόν έργο αφορά στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό δύο (2) Ε/Π Super Puma, στοχεύοντας στην ενίσχυση του εναέριου στόλου της χώρας μέσω της πολλαπλής χρήσης και της μεγάλης ευελιξίας που διαθέτουν για αποστολές έρευνας / διάσωσης καθώς και σε μεταφορά / εκκένωση των πολιτών από τις πληγείσες περιοχές, ειδικά στις δυσπρόσιτες πληγείσες περιοχές λόγω του γεωμορφολογικού χαρακτήρα της χώρας ή της μακρινής τους απόστασης από τα κέντρα επιχειρήσεων.

Τα Ε/Π Super Puma παρέχουν τη δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο, επιτρέποντας την άμεση παρέμβαση του Π.Σ. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, συμβάλλοντας τόσο στην αντιμετώπιση υγειονομικών περιστατικών, μέσα από τη δυνατότητα εκτέλεσης αεροδιακομιδών υλικών και ασθενών, όσο και στη διαχείριση και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με τη μεταφορά πεζοπόρων τμημάτων με τα υλικά τους και δεξαμενών νερού.

Η αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός των δύο Ε/Π Super Puma θα υλοποιηθεί μέσω της προμήθειας μηχανισμού υδραυλικού αναβατορίου ελεγχόμενης έλξης (Hoist) και εξωτερικής ή εσωτερικής δεξαμενής πυρόσβεσης.

3. Αγορά 11 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών

Ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας και η συχνή εκδήλωση πυρκαγιών σε αυτές τις περιοχές και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και του Ιονίου απαιτεί την ενισχυμένη παρουσία πυροσβεστικών δυνάμεων, έτσι ώστε η άμεση επέμβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Το εν λόγω έργο που αφορά την προμήθεια αμφίβιων Α/Φ θα προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στον εναέριο στόλο της χώρας καθώς παρέχεται η δυνατότητα υδροληψίας είτε από ελεύθερη υδάτινη επιφάνεια είτε από ξηρά. Σε θέματα επιδόσεων, τα αμφίβια, έχουν σχετικά μεγάλη ταχύτητα που τους επιτρέπει τη γρήγορη πρόσβαση στο συμβάν και την παράλληλη δραστηριότητα στον ίδιο κύκλο δασοπυρόσβεσης με Α/Φ άλλων τύπων. Επίσης, είναι ιδιαιτέρως ευέλικτα και παρέχουν τη δυνατότητα ρίψεων νερού σε δύσκολες τοπογραφικές και καιρικές συνθήκες.

Για την επίτευξη της βέλτιστης επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των αμφίβιων Α/Φ στο σύνολο της επικράτειας, την εκμετάλλευση της νησιωτικότητας και τις δυνατότητες ρίψης επιβραδυντικών, δύναται να μετατρέπονται, με εύκολες διαδικασίες και όσο το δυνατόν ελάχιστα απαιτητικές σε θέματα τεχνικής υποστήριξης, από αμφίβια σε σταθερής τροφοδοσίας και το αντίστροφο, έχοντας ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ευέλικτων σχηματισμών σε διαμόρφωση και ζεύγη αμφιβίων Α/Φ και την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών ποικιλοτρόπως. Η προμήθεια αφορά σε αμφίβια μονοκινητήρια αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας, μονοθέσια και διθέσια.

4. Αγορά μηχανών πυρόσβεσης

Ο υφιστάμενος εξοπλισμός του Πυροσβεστικού Σώματος χρήζει ανανέωσης, δεδομένης της Λόγω της αυξανόμενης τάσης εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, καθίσταται επιβεβλημένη η ανάγκη αναβάθμισης και αντικατάστασης των υφιστάμενων οχημάτων που θα επιτευχθεί με την προμήθεια των παρακάτω:

  1.  Υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα(4Χ4) τύπου pick-up, διπλοκάμπινο, χωρητικότητας 450L νερού
  2.  Υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα(4Χ4) χωρητικότητας 1500L νερού
  3.  Υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα παντός εδάφους(4Χ4) χωρητικότητας 3000L νερού με διπλή καμπίνα
  4.  Υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα(6Χ4) χωρητικότητας 12000L νερού.
  5.  Βυτιοφόρο όχημα(6Χ4) μεταφοράς υγρών καυσίμων
  6.  Όχημα βοηθητικό τύπου SUV C class(4Χ4)
  7.  Όχημα βοηθητικό τύπου pick-up (4Χ4), διπλοκάμπινο
  8.  Όχημα βοηθητικό τύπου VAN(4Χ4) εννέα(9) θέσεων

5. Κινητά κέντρα διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου στις 13 περιφέρειες

Το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΚΕΚ) θα χρησιμοποιηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατά την αντιμετώπιση μεγάλων βιομηχανικών – τεχνολογικών συμβάντων ή φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές κ.λ.π.).

Το κάθε ΚΕΚ θα αποτελείται από δύο οχήματα τύπου Van (4Χ4) με όμοιες απαιτήσεις διαστάσεων, επιδόσεων και βαρών, τα οποία θα περιλαμβάνουν πτυσσόμενες τέντες για τον περιβάλλοντα χώρο, κεραίες στην οροφή, οθόνες, κλιματιστικές μονάδες κλπ.

Το πρώτο από τα δύο οχήματα, πέραν των ανωτέρω θα φέρει θέσεις εργασίας (εκφωνητές) καθώς και όλο τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό πληροφορικής και τηλεπικοινωνίων, ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών, ιστό φωτισμού με κάμερα, μετεωρολογικό σταθμό, προσδεδεμένο UAV κτλ. Το δεύτερο όχημα θα φέρει εξοπλισμό υποστήριξης όπως πτυσσόμενο τραπέζι με καρέκλες, ψυγείο, φορητό σύστημα φωτισμού κτλ.

Πηγή: Ot.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Κλειστές τράπεζες για 6 ημέρες – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις συναλλαγές σας

Ρολά αναμένεται να κατεβάσουν ξανά οι τράπεζες για διάστημα 6 ημερών λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς. Δηλαδή...

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο...

POS: Σε μείωση κατά 50% της προμήθειας προχωρούν, εντός του Μαίου, τράπεζες, εκδότες καρτών...

Kατά 50% θα μειωθεί από τον Μάιο το μερίδιο των προμηθειών που λαμβάνουν για συναλλαγές μικρής αξίας από μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, ψιλικατζίδικα,...
Έρευνα MARLAB: Τι πιστεύουν οι Έλληνες και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ο τουρισμός λόγω COVID-19;

Τουρισμός: Αύξηση εισπράξεων και ταξιδιωτικής κίνησης στο δίμηνο

Ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση 24,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Διαμορφώθηκαν σε...

Αποκλιμάκωση του χρέους με πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023

Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε...

Καύσιμα: Φωτιά η τιμή της βενζίνης

Η Μαρία Ζάγκα πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών Αττικής τόνισε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος στα πρατήρια της Αθήνας που πωλούν σε τόσο υψηλές τιμές,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται...

Πολιτική Προστασία: Σε ετοιμότητα επιπέδου 4 για τις φωτιές – Ποιες περιοχές είναι στο “κόκκινο”

Σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) αποφασίστηκε να είναι όλες οι...

Μισό δισ. ευρώ για 3 «μεγαθήρια»: Τα έργα που έρχονται θα κρύψουν τον ορίζοντα σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Κι όμως, αυτά τα «θηρία» αφήνουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα Με συνολικό κόστος επένδυσης που αγγίζει...

Συστάσεις ενόψει κακοκαιρίας – Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, κι αύριο επί ποδός το υπ. Κλ. Κρίσης και Πολ. Προστασίας

Συνεδρίασε το μεσημέρι του Σαββάτου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο...