Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

G20: Η πρώτη συνάντηση Τράμπ-Πούτιν

Είναι η πιο κρίσιμη διμερής συνάντηση μεταξύ των πολλών που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Αμβούργο. Ο λόγος για την πρώτη, κατ ιδίαν επίσημη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση το απόγευμα για να συζητήσουν πολλά ακανθώδη θέματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Συρία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η χρονική στιγμή της πρώτης αυτής επαφής δεν είναι η καλύτερη καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον είναι, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της, στο χειρότερο σημείο τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συνάντηση αυτή «είναι κρίσιμης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια». Από την πλευρά του ο Trump επέκρινε χθες κατα τη διάρκεια της ομιλίας του από τη Βαρσοβία την «αποσταθεροποιητική» συμπεριφορά της Ρωσίας.

Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο η συνάντηση αυτή θα κλέψει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ . Κάθε έκφραση του προσώπου και χειρονομία των δύο θα αναλυθεί τόσο όσο και τα λεγόμενά τους, καθώς ο κόσμος θα προσπαθήσει να «διαβάσει» πώς θα τα πάνε ο Τράμπ , ένας πρώην επιχειρηματίας, με τον Πούτιν , έναν πρώην της KGB.

Στην Ουάσιγκτον επικρατεί η ανησυχία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι λιγότερο προετοιμασμένος από τον Ρώσο πρόεδρο. «Δεν υπάρχει τίποτα (…) που το Κρεμλίνο θα ήθελε να δει περισσότερο από έναν (Αμερικανό) πρόεδρο που θα συμβιβαστεί με μια χειραψία και ένα χαμόγελο και θα αποχωρήσει λέγοντας ότι είχε μια καταπληκτική συνάντηση με τον απόλυτο άρχοντα του Κρεμλίνου», εκτίμησε ο Ανταμ Σιφ, βουλευτής των Δημοκρατικών και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εξάλλου, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στις ΗΠΑ για πιθανές σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τράμπ και της Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις να κρατήσει αυστηρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα ζητήσει ο Τράμπ από τον Πούτιν και τι ενδέχεται να του προσφέρει σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για το πώς οι χώρες τους μπορούν να συνεργαστούν για να σταθεροποιήσουν τη Συρία.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν με τη Ρωσία κοινοί μηχανισμοί για τη διασφάλιση της σταθερότητας, περιλαμβανομένων των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, της αποστολής παρατηρητών επί του πεδίου ώστε να εποπτεύουν την τήρηση της εκεχειρίας και της συντονισμένης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. .

Η Ρωσία μπλόκαρε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέτρα εις βάρος της Βόρειας Κορέας

Ένα άλλο αγκάθι στην σημερινή συνάντηση αναμένεται αν είνια το μπλοκάρισμα από τη Ρωσία χθες Πέμπτη στον ΟΗΕ ένα αμερικανικό προσχέδιο ανακοίνωσης που ζητούσε να ληφθούν «σημαντικά μέτρα» κατά της Βόρειας Κορέας . Ένα από τα επιχειρήματα της Μόσχας ήταν ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε την Τρίτη από την Πιονγκγιάνγκ ήταν μεσαίου βεληνεκούς και όχι διηπειρωτικός κάτι που ευθέως απορρίπτουν οι ΗΠΑ αλλά και ο ΟΗΕ που υπογραμμίζουν ότι ο Hwasong-14 ήταν διηπειρωτικός πύραυλος που στόχο έχει να απειλήσει αμερικανικό έδαφος.

Στο κείμενο που κατέθεσαν οι ΗΠΑ υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε συμφωνήσει να λάβει «νέα σημαντικά μέτρα» σε περίπτωση νέας πυρηνικής δοκιμής ή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, στην οποία περίπτωση «θα ξεκινούσε να εργάζεται αμέσως πάνω στα μέτρα αυτά».

Το κείμενο καταδίκαζε έντονα την εκτόξευση του πυραύλου και προετοίμαζε τον δρόμο για ένα προσχέδιο της απόφασης που θα επέβαλε πιο αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας.

Από τη πλευρά της η ρωσική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ υποστηρίζει ότι δεν μπλόκαρε το κείμενο, απλώς πρότεινε στις ΗΠΑ «να κάνουν τις κατάλληλες αλλαγές» στον χαρακτηρισμό του πυραύλου Hwasong-14.

«Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν μπορεί να δεχθεί να αναφέρεται δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού, διηπειρωτικού πυραύλου», ανέφερε η αντιπροσωπεία σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ξανά ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως πρόκειται για έναν πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της αρνήθηκε να αφαιρεθεί η αναφορά αυτή και τελικά οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο σταμάτησαν, σύμφωνα με διπλωμάτες. Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας τις επόμενες ημέρες.

Η Χάλεϊ είχε εκτιμήσει ότι η εκτόξευση του πυραύλου αυτού αποτελεί «μια ξεκάθαρη και σαφή στρατιωτική κλιμάκωση» της Βόρειας Κορέας και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν χρήση της στρατιωτικής τους ισχύος, όμως «θα προτιμούσαν να μην χρειαστεί να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται «να λύσουν το πρόβλημα» και «κάθε απόπειρα να δικαιολογηθεί η στρατιωτική επιλογή είναι απαράδεκτη».

«Επίσης απαράδεκτες είναι οι απόπειρες να στραγγαλιστεί οικονομικά η Βόρεια Κορέα, την ώρα που εκατομμύρια Βορειοκορεάτες έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε.

Δυναμική αντιμετώπιση” της Βόρειας Κορέας ζητά ο Τράμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda στην Βαρσοβία, τάχθηκε υπέρ της “δυναμικής αντιμετώπισης” της Βόρειας Κορέας, μετά την τελευταία δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση. Παράλληλα, παρότρυνε κι άλλες χώρες να δείξουν στην Πιονγιάνγκ ότι θα υπάρξουν συνέπειες για το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε την περασμένη Τρίτη στην δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με την γνώμη ειδικών, είχε τέτοια ακτίνα δράσης ώστε θα μπορούσε να πλήξει την Αλάσκα και την Χαβάη, αλλά ίσως και τις βορειοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ. Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι πύραυλος αυτός μπορούσε να μεταφέρει μία μεγάλη πυρηνική κεφαλή.

Ο πρόεδρος Τράμπ χαρακτήρισε ως “απειλή” την Βόρεια Κορέα τονίζοντας ότι: “θα αντιμετωπιστεί πολύ δυναμικά.” Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα τραβήξει μία “κόκκινη γραμμή” που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, όπως έκανε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα για τα χημικά όπλα στην Συρία. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα “συμπεριφέρεται πολύ επικίνδυνα, ενώ κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.”

Οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο εξελίσσονται στην μεγαλύτερη πρόκληση εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής για τον πρόεδρο Τράμπ, από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, ενώ ασκούνται σοβαρές πιέσεις και στις σχέσεις του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ . Ο Τράμπ άσκησε πιέσεις προς τον πρόεδρο Σι για την κλιμάκωση των πιέσεων που μπορεί ν’ ασκήσει η Κίνα στην Βόρεια Κορέα, προκειμένου να εγκαταλείψει την εξέλιξη του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος της. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από τις ΗΠΑ στο διμερές εμπορικό πλαίσιο των σχέσεων με την Κίνα.

Το Πεκίνο από την πλευρά του τάχθηκε χθες υπέρ της αυτοσυγκράτησης στην Κορεατική Χερσόνησο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θέλει να γίνει στόχος εφαρμογής αμερικανικών εμπορικών κυρώσεων. Η κινεζική πλευρά ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές της χώρας προς την αμερικανική αγορά, ενώ οι αμερικανικές αρχές δραστηριοποιούνται για την επιβολή προστίμων και της κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων στις εταιρίες που μέσω κινεζικών τραπεζών, βοηθούν οικονομικά την Βόρεια Κορέα όπως αποκαλύφθηκε χθες από την δημοσιοποίηση δικαστικών εγγράφων στις ΗΠΑ. Στις υποθέσεις αυτές, φέρονται να εμπλέκονται ο στρατός της Βόρειας Κορέας, αλλά κι οκτώ μεγάλες διεθνείς τράπεζες.

Ο πρόεδρος Tραμπ βρίσκεται από χθες στο Αμβούργο για την σύνοδο της ομάδας χωρών G20, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι. Ο ίδιος εμφανίζεται εκνευρισμένος από την επιφυλακτική στάση του Πεκίνου στην κλιμάκωση των πιέσεων κατά της Βόρειας Κορέας, που επιδιώκουν οι ΗΠΑ. Ο Τραμπ έγραψε την Τετάρτη χαρακτηριστικά στο Twitter: “ Το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε περίπου κατά 40%, το πρώτο τρίμηνο. Τόσο πολύ για την Κίνα που συνεργάζεται μαζί μας – αλλά θα το προσπαθήσουμε!”

Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην Κίνα κατά την ομιλία του στην Πολωνία, ενώ το μήνυμα του προς άλλες χώρες για την ανάγκη να κάνουν περισσότερα στην υπόθεση της Βόρειας Κορέας, είναι ξεκάθαρο ότι είχε ως αποδέκτη το Πεκίνο. “Ο πρόεδρος Ντούντα κι εγώ καλούμε όλα τα κράτη ν’ αντιταχθούν σε αυτήν την διεθνή απειλή και να δείξουν στην Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες για την πολύ, πολύ κακή συμπεριφορά της,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με την άποψη που εκφράζουν διπλωμάτες, το Πεκίνο δεν εφαρμόζει πλήρως το πλαίσιο κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, ενώ αντιδρά στην επιβολή σκληρότερων κυρώσεων όπως η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο, η απαγόρευση πτήσεων στην κρατική αεροπορική εταιρία της Βόρειας Κορέας, αλλά και η λήψη μέτρων κατά κινεζικών τραπεζών κι άλλων εταιριών που συνεργάζονται με την Βόρεια Κορέα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής μονομερών κυρώσεων κατά κινεζικών εταιριών που συνεργάζονται με την Βόρεια Κορέα κυρίως, τράπεζες. Η ίδια τακτική εφαρμόστηκε για την κλιμάκωση των πιέσεων έναντι του Ιράν, πριν την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Συνάντηση Μητσοτάκη τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία αγροτών

Με 15 αγρότες αναμένεται να συναντηθεί την Δευτέρα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο...

Ορίστηκαν οι αγρότες που θα πάνε στο Μαξίμου – Πόσα άτομα θα συναντηθούν με τον Κ. Μητσοτάκη

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα στο συνεδριακό κέντρο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης οι...

Την Τρίτη στο Μαξίμου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει το ραντεβού του Κ. Μητσοτάκη με τους αγρότες

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα...