Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νίκη Μέρκελ – Πανωλεθρία Σουλτς – «Έκπληξη» από τα ποσοστά της ακροδεξιάς

Η Άγκελα Μέρκελ εξασφαλίζει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία αλλά η νίκη δεν ήταν η αναμενόμενη για τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι απέσπασαν μόλις 32,5%, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μεταπολεμικά, όπως δείχνουν τα exit poll, έχοντας όμως σοβαρές απώλειες 7,63%. Και το ζητούμενο τώρα είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα SPD, με υποψήφιο τον Μάρτιν Σουλτς παίρνει 20%, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό. Η επίδοση του SPD είναι η χειρότερη στη μεταπολεμική τους ιστορία.

Ανησυχία και προβληματισμό στην Γερμανία και την Ευρώπη προκαλεί η άνοδος του ακροδεξιού AFD που με ποσοστό περίπου 13% μπαίνει στην ομοσπονδιακή βουλή  ως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. Η Μαρίν Λεπέν συνεχάρη μέσω τουίτερ τους συμμάχους της όπως τους χαρακτήρισε, έκανε λόγο για ιστορικό ποσοστό και σχολίασε Οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν».

Ανοικτοί σε συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης με τους χριστιανοδημοκράτες δηλώνουν οι Ελεύθεροι δημοκράτες οι οποίοι με ποσοστό 10 περίπου τοις εκατό επιστρέφουν πανηγυρικά στην μπούντεσ νταγκ. “Αλλαγή πορείας” ζήτησε ο επικεφαλής του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ.

 

Σημειώνεται ότι η CDU/CSU χάνει μεγάλο μέρος της δύναμής της, καταγράφοντας το χαμηλότερο πόσοστό της από το 1949. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιό της, τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, ενώ στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%. Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU) δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Μέρκελ: Ήλπιζα σε καλύτερο αποτέλεσμα

«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβερνησης», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε ήδη στην επιτυχία της Εναλλακτικής για την Γερμανία, τονίζοντας ότι αυτούς τους. ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δινοντας καλές λύσεις στα προβλήματα.

«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβερνησης», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε ήδη στην επιτυχία της Εναλλακτικής για την Γερμανία, τονίζοντας ότι αυτούς τους. ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δινοντας καλές λύσεις στα προβλήματα.

Σουλτς: Χάσαμε τις εκλογές

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκραιτκού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «Χάσαμε τις εκλογές», είπε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν το SPD στην αντιπολίτευση.

 

Σε ό,τι αφορά την προεδρία του κόμματος, ο Σουλτς δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα παραμονής του Σουλτς στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, κάτι που επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τόμας Όπερμαν.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα επιλέξει να μείνει στην αντιπολίτευση, δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τόμας Όπερμαν, μετά την ανακοίνωση της πρώτης πρόγνωσης αποτελέσματος.

Εάν πράγματι αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, μεταξύ CDU/CSU και SPD, θα πρέπει από αύριο να διερευνηθούν οι δυνατότητες για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα», μεταξύ CDU/CSU, Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αποτελούν πολιτικό σεισμό για την Γερμανία, καθώς, όπως έγινε γνωστό, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψήφοι της AfD προέρχεται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκατομμύριο από πρώην ψηφοφόρους της CDU/CSU και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα. Οι δε Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, με 38%.

Iστορική επίδοση από το ακροδεξιό AfD

Ιστορική εκλογική επίδοση κατέγραψε στη Γερμανία το εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία ριζοσπαστικοποίησε τη ρητορική του.

Το αντι-ισλαμικό και αντι-μεταναστευτικό αυτό κίνημα που ιδρύθηκε πριν μόλις τέσσερα χρόνια συγκέντρωσε 13% έως 13,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις προβλέψεις, και ετοιμάζεται να καταλάβει 86 έως 89 έδρες στην κάτω βουλή.

Το AfD απορρίφθηκε από όλες τις άλλες πολιτικές παρατάξεις και χαρακτηρίσθηκε «ντροπή για τη Γερμανία» και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.

Ομως μεσοπρόθεσμος στόχος του, όπως τον διατύπωσε η εκ των επικεφαλής του Αλίτσε Βάιντελ είναι από το 2021 να είναι σε θέση να κυβερνήσει.

Η είσοδος του AfD στην Μπούντεσταγκ αποτελεί σημείο καμπής στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Διότι σημαίνει ότι «για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ναζί θα λάβουν το λόγο στο κοινοβούλιο», είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η Γερμανία, εξαιτίας του ναζιστικού παρελθόντος της, παρέμεινε για καιρό μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν γνώρισαν την μεγάλη άνοδο εθνικιστικών  αντιμεταναστευτικών κομμάτων, όπως έγινε στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Αυστρία.

Ομως το AfD, παρά τον αδελφοκτόνο πόλεμο ανάμεσα στα ηγετικά του στελέχη, κατόρθωσε να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε σε τμήμα της γερμανικής κοινωνίας η είσοδος στη χώρα άνω του ενός μεταμμυρίου αιτούντων άσυλο το 2015 και 2016.

Το AfD είχε καθόλη την προεκλογική εκστρατεία μαζική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κόμμα χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες αμερικανικής διαφημιστικής εταιρείας που είχε κατά το παρελθόν συνεργασθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, τμήμα της οποίας επιδιώκει συνεργασία με το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας ή το FPO της Αυστρίας τράβηξε στα άκρα την ρητορική της, ακολουθώντας μία στρατηγική αντίθετη με εκείνη της Μαρίν Λεπέν, η οποία προσπάθησε να αποδαιμονοποιήσει το κόμμα της.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ο δεύτερος επικεφαλής της λίστας του κόμματος, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, κατήγγειλε «τον αυξανόμενο εξισλαμισμό της Γερμανίας». Πρώην στέλεχος της CDU και ηλικίας 76 ετών, ο Γκάουλαντ δήλωνε ότι το ισλάμ δεν αποτελεί θρησκεία, αλλά πολιτικό δόγμα και ότι η τρομοκρατία βρίσκει τις ρίζες της στο κοράνι.

Οι υποστηρικτές του AfD διέκοπταν συστηματικά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της Μέρκελ με σφυρίγματα και γιουχαΐσματα, κυρίως στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου οι ψηφοφόροι εξέφρασαν σε μεγάλα ποσοστά τη δυσαρέσκειά τους προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Η Δημοκρατία θα αλλάξει», προβλέπει ο πολιτικός επιστήμονας Φάμπιαν Φίρζοφ. «Στην Μπούντεσταγκ, θα παρακολουθήσουμε σκλήρυνση των φραστικών συγκρούσεων…Τα άλλα κόμματα θα μετακινηθούν λίγο προς τα δεξιά στα θέματα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας».

«Όχι» από SPD σε συμμετοχή στην κυβέρνηση

Μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ έκανε λόγο για βαριά ήττα που σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

«Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και ήταν ξεκάθαρη: «Για μας ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα».

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να ζητήσει τη στήριξη του FDP και των Πρασίνων, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι Φιλελεύθεροι και η Χριστιανική Ένωση είχαν σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό την περίοδο 2009 – 2013.

AfD: «Θα κυνηγήσουμε τη Μέρκελ»

«Να αλλάξει τη χώρα» δεσμεύθηκε το εθνικιστικό, ακροδεξιό AfD, σε ένα πρώτο σχόλιο για το ιστορική εκλογική επίδοσή του που δείχνει exit poll. «Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε τη Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος και συμπρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών.

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας», σημείωσε.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στις κάλπες

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδος), ενώ το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα η συμμετοχή των ψηφοφόρων προμηνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ψήφισε το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της.

 

Νωρίς το μεσημέρι είχε ψηφίσει και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κοντά στο Άαχεν, συνοδευόμενος και αυτός από τη σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε με χιουμοριστική διάθεση ο Σουλτς, αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο.

Την αισιοδοξία του για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε και ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων, Τζεμ Έτζντεμιρ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, προειδοποίησε ότι «όποιος δεν δίνει το παρών, απλώς αφήνει τους άλλους να αποφασίσουν».

Με βάση τις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι επτά κόμματα θα ξεπεράσουν την ρήτρα του 5% και θα εισέλθουν στην ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag). Τα κόμματα αυτά θα είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το βαυαρικό αδελφό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τα οποία συγκροτούν κοινή ΚΟ υπό την Άνγκελα Μερκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), οι Πράσινοι, οι Φιλεύθεροι που επιστρέφουν μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας στη βουλή και, για πρώτη φορά, το δεξιό λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στην τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Bild, τα δύο χριστιανικά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 34% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες 21%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία 13%, η Αριστερά 11%, οι Φιλελεύθεροι 9% και οι Πράσινοι 8%. Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, θα πρόκειται για το πιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο από το 1949.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χίτλερ, διαταγή, Νέρων,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαρτίου ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή “Νέρων”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1945 ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή "Νέρων" βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέψει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει...

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δυσαρεστημένος και ο Πολάκης με τον Τσίπρα: Δεν χρειάζονται εκλογές, άκαιρη η παρέμβασή του

Στην πλευρά του Νίκου Παππά συντάσσεται ο Βουλευτης Χανίων και ένθερμος υποστηρικτής μέχρι πρότινος...

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ

Στο πένθος βυθίζεται σήμερα ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα! Όπως δήλωσε η οικογένεια του στο...

Ερντογάν προς Σολτς: Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ...

Γερμανικά ΜΜΕ για Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βερολίνο: Ένταση με Τουρκία, αρμονία με Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτονται το Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι...