«Η Πράσινη Βασίλισσα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Daily Mail σχετικά με την έκκληση που απηύθυνε χθες με μήνυμά της η βασίλισσα Ελισάβετ προς τους ηγέτες που μετέχουν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Ήταν ένα «βαθιά συναισθηματικό, προσωπικό τελεσίγραφο» να αναλάβουν την απαιτούμενη δράση οι ηγέτες που βρίσκονται στη Γλασκώβη.
«Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων για το μέλλον των παιδιών μας» είναι ο τίτλος της Daily Telegraph σχετικά με το μήνυμα της Ελισάβετ, ενώ οι Times σημειώνουν ότι πρόκειται για έναν φόρο τιμής προς τον εκλιπόντα σύζυγό της καθώς φορούσε και μια καρφίτσα – πεταλούδα, το δώρο του στους αρραβώνες τους, ενώ είχε τη φωτογραφία του πίσω της. Και η Sun εκτιμά ότι το μήνυμα της Βασίλισσας ήταν ένας συναισθηματικός φόρος τιμής στον «Πράσινο Φίλιππο».
Ο Guardian από την πλευρά του αναφέρει ότι ΗΠΑ, Κίνα και Βραζιλία δεσμεύθηκαν τελικά στον περιορισμό και αναστροφή της αποψίλωσης. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα περιγράψει σήμερα τα δάση ως «τους πνεύμονες του πλανήτη μας». Για τη Metro, πάντως, οι ηγέτες φέρθηκαν υποκριτικά καθώς έφθασαν στη Σκωτία με ιδιωτικά αεροσκάφη, παράγοντες που προκαλούν τεράστια εκπομπή ρύπων.
Η Daily Mirror εκτιμά πως η Διάσκεψη είναι μια ιστορία γύρω από τον «καλό και κακό μπάτσο». Δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η 16χρονη ακτιβίστρια Έλσι Μπάροους πήγε από το Ντέβον στη Γλασκώβη με το ποδήλατο μέσα σε τρεις εβδομάδες και όχι με ιδιωτικό αεροσκάφος, όπως έκαναν όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες. Άλλες εφημερίδες έχουν στο πρωτοσέλιδό τους την ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ να διαδηλώνει για δράση και όχι λόγια, έξω από τη Διάσκεψη.
Η διάσκεψη στη Γλασκώβη πάντως δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια μεγάλη συμφωνία, όχι τουλάχιστον εκείνη του Παρισιού, σχολιάζει το Politico. Αντιθέτως, θα υπάρξουν πολύπλευρες δεσμεύσεις, συμμαχίες και πρωτοβουλίες. Το θέμα της αποψίλωσης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, μιας τάσης όπου συγκεντρώνει συμμαχίες προθύμων και όχι μια συνολική δέσμευση και από τα 197 κράτη που μετέχουν στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Κλίμα. Ο Κινέζος πρόεδρος που δεν μετέχει έστειλε μήνυμα ζητώντας από τις πλούσιες χώρες να κάνουν περισσότερα, ενώ δεν ανακοίνωσε καμία δική του δέσμευση για μείωση ρύπων. Η πρόεδρος της Κομισιόν κατέκρινε τον Σι λέγοντας ότι οι παγκόσμιες φιλοδοξίες της χώρας του θα πρέπει να ταιριάζουν στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης.