Η Αυστρία ζητά αυστηροποίηση ελέγχων στη Βαλκανική οδό, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

159
Αυστρία, πιέζει, αυστηροποίηση ελέγχων, Βαλκανική οδό,

Στο προοίμιο της Διάσκεψης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, η αυστριακή κυβέρνηση ζητά εκ νέου την αυστηροποίηση των ελέγχων κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, εντείνοντας παράλληλα τις πιέσεις προς τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον αυστριακό υπουργό Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, αυστριακοί στρατιώτες θα μπορούσαν να συνδράμουν την ΠΓΔΜ στη διασφάλιση των συνόρων της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το διάστημα αυτό βρίσκεται στα Σκόπια αποστολή του αυστριακού υπουργείου Αμύνης προκειμένου να συζητήσει με τις εκεί αρχές το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας. Ο υπουργός σημείωσε ότι το ενδιαφέρον για μια ευρωπαϊκή λύση εξακολουθεί να είναι μεγάλο, εντούτοις όσο δεν υπάρχει μια λειτουργική καταγραφή στην Ελλάδα, μια πανευρωπαϊκή ανακατανομή ή μια συνεργασία με την Τουρκία, θα συνεχίσουν να υλοποιούνται εθνικά μέτρα.

Όπως σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, η ΠΓΔΜ διαδραματίζει αποφασιστικής σημασίας ρόλο στα σχέδια της Βιέννης για περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τη βόρεια Ευρώπη. «Στις χώρες της Βαλκανικής Οδού υπάρχει η ανησυχία ότι οσονούπω και η Γερμανία ενδέχεται να τερματίσει την πολιτική των ανοιχτών συνόρων με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε αυτές (τις χώρες της Βαλκανικής Οδού)» γράφει το πρακτορείο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Αυστρία, ζητά, αυστηρούς ελέγχους, Βαλκάνια,

Σε δηλώσεις του προς τη σημερινή Bild ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την ελπίδα να «πει η Γερμανία εάν συνεχίζει να είναι διατεθειμένη να δέχεται πρόσφυγες και πόσους ή εάν δεν είναι πλέον διατεθειμένη να το κάνει». Πρόσφατα, όπως λέει, η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε στους Έλληνες ανοιχτά σύνορα, απορρίπτοντας το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ. «Πέρσι η Αυστρία είχε διπλάσιο -κατά κεφαλήν- αριθμό αιτήσεων παροχής ασύλου. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί δεύτερη φορά», προειδοποιεί ο Ζεμπάστιαν Κουρτς.

Διαβάστε επίσης:  Τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας -Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε το 1945

«Συνάντηση των απροθύμων»

Στη σημερινή διάσκεψη στη Βιέννη, την οποία το dpa χαρακτηρίζει «συνάντηση των απροθύμων» και των «αντιπάλων της γερμανικής προσφυγικής πολιτικής», έχουν προσκληθεί 18 υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, μεταξύ άλλων της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, δεν έχει προσκληθεί. Θέματα της συνάντησης είναι η προστασία των συνόρων, η μάχη κατά των διακινητών και του εξτρεμισμού καθώς και η συνεργασία με τρίτες χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι πάντως υπεραμύνθηκε της απόφασης να κλείσει η χώρα του τα σύνορα για πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. «Υπήρξαν αποφάσεις σε Κροατία και Σερβία να μην επιτρέπουν σε Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εστίες κρίσης να περνούν τα σύνορα», είπε ο υπουργός στην Bild. «Δεν λάβαμε μονομερείς αποφάσεις, αλλά αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες».

Τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών επέκρινε πάντως ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι. «Το να κλείνουν μεμονωμένες χώρες τα σύνορά τους δεν βοηθά», είπε προς τον δημοσιογραφικό όμιλο Funke. «Όταν η Ουγγαρία σφράγισε τα σύνορά της με συρματόπλεγμα, οι άνθρωποι ήρθαν στην ΕΕ μέσω των βαλκανικών χωρών». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι θα αναζητούν πάντα νέους δρόμους προς την Ευρώπη και γι΄ αυτό το λόγο η λύση μπορεί να έγκειται μόνον στην ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ και στην προστασία του χώρου Σένγκεν. Για την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ο ίδιος προτείνει της συγκρότηση μιας δύναμης 1.500 ανδρών η οποία θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αναλάβει δράση».