Η… μάχη με τον Νταβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής

92
Σύνοδο Κορυφής, Νταβούτογλου, Ευρωπαίοι ηγέτες,

«Αχμέτ, καταλαβαίνω ότι έχεις κάποιες προτάσεις και θέλω να βοηθήσω, αλλά πρέπει να καταλάβεις και εσύ τα όριά μας».

Αυτά ήταν τα λόγια του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προς τον τούρκο πρωθυπουργό σχετικά με την τουρκική πρόταση για το προσφυγικό που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», το οποίο αποκαλύπτει το παρασκήνιο της Συνόδου, ο κύπριος πρόεδρος ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τις «νέες προτάσεις» της Άγκυρας το πρωί της Δευτέρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. Μια ημέρα πριν, σε συνάντηση στην τουρκική πρεσβεία, η κ. Μέρκελ, ο κ. Νταβούτογλου και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχαν ουσιαστικά συμφωνήσει σε ένα κείμενο, πολύ διαφορετικό από εκείνο που που συζητούσαν οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κρατών-μελών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη συνάντηση Τουσκ-Αναστασιάδη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ -φανερά ενοχλημένος και ο ίδιος- ότι υπήρξαν κάποιες «νέες ιδέες» από τον τούρκο πρωθυπουργό. Ο κ. Αναστασιάδης αντιλαμβανόμενος ότι αυτές περιλαμβάνουν και άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων ζητά αμέσως συνάντηση με τον ολλανδό πρωθυπουργό, ο οποίος του προτείνει με τη σειρά του συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου.

Διαβάστε επίσης:  Γιλντιρίμ: Το Αιγαίο δεν είναι ολόκληρο ελληνική θάλασσα

Στο τετ-α-τετ με τον τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Αναστασιάδης τονίζει πως ότι και η Κύπρος έχει κάποια όρια.

Λίγες ώρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση με τη συμμετοχή των Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Τσίπρα και Μογκερίνι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» ασκήθηκε πίεση στον κύπριο πρόεδρο, ο οποίος τόνισε πως δεν μπορεί η Κύπρος να αναλάβει την ευθύνη για όλη τη συμφωνία και ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.

Ενδεικτική πάντως του γενικότερου κλίματος είναι και η δήλωση ενός πρέσβη στην «Καθημερινή» για τα όσα έγιναν στη Σύνοδο: «Ήταν από τις χειρότερες στιγμές της ζωής μου».