Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
16.7 C
Athens

Η αιχμαλωσία του Ιούλιου Καίσαρα από πειρατές στη Ρόδο – Όταν απελευθερώθηκε τους εκτέλεσε όλους

Στα χρόνια της ρωμαϊκής ακμής ένας από τους πιο διάσημους ομήρους πειρατών ήταν ο νεαρός Ιούλιος Καίσαρας.

Η οικογένεια του πλήρωσε λύτρα για να τον απελευθερώσει από τους σκληρότερους πειρατές της Μεσογείου. Ο ίδιος επέστρεψε στο Αιγαίο και τιμώρησε παραδειγματικά τους δεσμώτες του.

Τα λύτρα για την απελευθέρωση σημαντικών αιχμαλώτων ήταν πάγια πρακτική, ειδικά στη ρωμαϊκή εποχή. Η αιχμαλωσία του Ιουλίου Καίσαρα από τους φοβερούς πειρατές της Κιλικίας έγινε όταν ταξίδεψε στη Ρόδο για να εκπαιδευθεί από τον φιλόσοφο Απολλώνιο.

Οι Κίλικες προέρχονταν από τη σημερινή περιοχή της Νότιας Τουρκίας και δρούσαν στις εύπορες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Έσπερναν τον τρόμο παντού και είχαν αποκτήσει τεράστια πλούτη και δύναμη, γεγονός που τους έκανε να λειτουργούν πολύ αλαζονικά. Μεταξύ τους προσφωνούνταν ως βασιλείς ή στρατηγοί και μάλιστα, όταν ζητούσαν λύτρα για να απελευθερώσουν κάποιους αιχμαλώτους, δεν έλεγαν ότι πρόκειται για λύτρα, αλλά για στρατιωτική αμοιβή.

Αρχικά, τα λύτρα που ζήτησαν για την απελευθέρωση του Καίσαρα ήταν 20 τάλαντα. Ο Καίσαρας ένοιωσε προσβεβλημένος από το ποσό που αντιστοιχούσε στην ελευθερία του και τους συμβούλευσε να ζητήσουν 50 τάλαντα. Γέλασαν με το θράσος του και αύξησαν το ποσό.

Στις 38 ημέρες που διήρκεσε η ομηρία του, ο Ιούλιος Καίσαρας αντιμετώπιζε τους πειρατές περιφρονητικά και ειρωνικά, σαν υποτελείς του. Τους διάβαζε ποιήματα κι επειδή δεν καταλάβαιναν, τους αποκαλούσε βαρβάρους. Αν και τους προειδοποιούσε ότι μόλις απελευθερωθεί θα τους κρεμάσει, οι πειρατές δεν έδιναν σημασία, θεωρώντας ότι έχουν να κάνουν με έναν ανόητο νεαρό.

Ο Ιούλιος Καίσαρας επέστρεψε και τήρησε την υπόσχεση του

Όταν καταβλήθηκαν τα λύτρα και απελευθερώθηκε, ο Ιούλιος Καίσαρας ζήτησε από τις ρωμαϊκές αρχές της Μικράς Ασίας να του δώσουν ένα μικρό στόλο. Αφού καταδίωξε τους πειρατές, τους αιχμαλώτισε και τους σταύρωσε. Κατά μια δεύτερη εκδοχή, οι πειρατές σφαγιάσθηκαν κατά την παράδοση των λύτρων.

Όταν οι άντρες του Καίσαρα πήγαν στην Μίλητο για να ζητήσουν τα 50 τάλαντα, ζήτησαν επίσης τρόφιμα και κρασί, αναμεμειγμένο με μανδραγόρα που έχει ναρκωτικές ιδιότητες. Πήραν επίσης μια υδρία, στην οποία αντί για κρασί, αποθήκευσαν ξίφη. Με την παράδοση των λύτρων, ο Ιούλιος Καίσαρας πρόσφερε ένα πλούσιο γεύμα στους δεσμώτες του. Εκείνοι, χαρούμενοι για τα λύτρα αλλά και το γεύμα, έφαγαν, ήπιαν και αποκοιμήθηκαν μετά το κρασί. Έτσι, οι άνθρωποι του Καίσαρα βρήκαν την ευκαιρία και τους έσφαξαν με τα ξίφη, που είχαν κρύψει. Μάλιστα, πήραν και τα λύτρα, τα οποία επέστρεψαν στους Μιλήσιους.

Η Ρώμη μετατρέπει τους σκληρούς πειρατές σε νοικοκύρηδες αγρότες

Η Ρώμη εξελίχθηκε σε υπερδύναμη στη στεριά, αλλά δεν είχε ισχυρή ναυτική παράδοση. Τους τελευταίους δύο αιώνες π. Χ, οι πειρατές αλώνιζαν, με κύριο ορμητήριο την περιοχή της Κιλικίας. Οι συνεχείς επιθέσεις κατά της Όστριας, του πιο γνωστού επίνειου της Ρώμης, ήταν ανεξέλεγκτες, με συνεχείς βυθίσεις πλοίων και απαγωγές γνωστών Ρωμαίων. Η δράση τους έθετε σε διαρκή κίνδυνο και τα έσοδα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η Ρώμη αποφάσισε να βάλει ένα οριστικό τέλος στη θρασύτατη δράση των πειρατών. Ανέθεσε στον Πομπήιο το δύσκολο έργο, δίνοντας του απεριόριστες εξουσίες και απόλυτη ελευθερία να εφαρμόσει όποιους τρόπους θεωρούσε απαραίτητους.

Ο Πομπήιος χώρισε τη Μεσόγειο σε δεκατρείς τομείς. Σε κάθε τομέα όρισε έναν στρατηγό, ο οποίος είχε τριπλά καθήκοντα: Πρώτον να περιφρουρεί την περιοχή ευθύνης του.
Δεύτερον να ασκεί επιθετικό και αμυντικό έργο και
τρίτον και κυριότερο, να εμποδίζει και να συλλαμβάνει οποιονδήποτε πειρατή ερχόταν από τις άλλες περιοχές.

Σε τρεις μήνες κατάφερε να εξαλείψει τα περισσότερα ορμητήριά τους και να συγκεντρώσει όλους τους πειρατές σε ένα κεντρικό, στην Κιλικία. Είχε όμως ένα σημαντικό πρόβλημα, 20.000 αιχμαλώτους πειρατές. Οι περισσότεροι παραδόθηκαν με γυναίκες και παιδιά για να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης. Μεταφέρθηκαν με τεράστια πλοία σε διάφορες περιοχές, όπου καλλιέργησαν τη γη και έζησαν την υπόλοιπη ζωή τους.

Για πολλούς αιώνες η Μεσόγειος μετατράπηκε σε μια τεράστια ήρεμη ρωμαϊκή λίμνη, μέχρι την εμφάνιση των Βανδάλων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τι συμβόλιζαν το δίκρανο του Άδη και η τρίαινα του Ποσειδώνα

H Tρίαινα δεν είναι απλά το όπλο του Ποσειδώνα, που το κρατά αντί για σκήπτρο, είναι και το κατεξοχήν σύμβολό του, που η παρουσία...

Ομαδική Εικαστική Έκθεση: Δεν υπάρχει τίποτα πιο καλλιτεχνικό από το ν’ αγαπάς κάποιον

Δεν υπάρχει τίποτα πιο καλλιτεχνικό από το ν’ αγαπάς κάποιον Ομαδική Εικαστική Έκθεση Εγκαίνια: Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου και ώρα 5 – 9μ.μ.  στον ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ Πλατεία...

Αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο πρόεδρος...

«Θα έπρεπε να πω ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πως αν ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι, δεν έχει άμεση σχέση...

Ελάχιστοι το γνωρίζουν: Πως λεγόταν η Αθήνα πριν ονομαστεί Αθήνα;

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει...

Η κυρά της Ρω: Η ιστορία της γυναίκας που ύψωνε κάθε μέρα την ελληνική...

Μια γυναίκα θρύλος για την Ελλάδα…έφυγε απο τη ζωή το 1982Το όνομά της έγινε σύμβολο. Σημείο αναφοράς γενναιότητας και πατριωτισμού. Μια γυναίκα με πρόσωπό...

Ένα λαϊκό μυθιστόρημα στον μπερντέ του Άβατον

Ο ήρωας με τις υπερφυσικές δυνάμεις ο Μαύρος Γκιαούρης, "Ο κρεμασμένος".Πρωτότυπον, Ελληνικόν, καταπληκτικόν μυθιστόρημα εποχής που περιγράφει την τρικυμιώδη ζωήν ενός αρματωλού που ήτο...

Πέθανε η Βάσω Χατζή

Έφυγε από την ζωή η δημοφιλής ερμηνεύτρια του δημοτικού και του λαϊκού τραγουδιού Βάσω Χατζή. Η Βάσω Χατζή γεννήθηκε στην Ασωπία Βοιωτίας και ξεκίνησε να...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 Νοεμβρίου ο τίτλος του Καίσαρα στον Ιουλιανό τον Παραβάτη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  To 355.... Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β' δίνει τον τίτλο του Καίσαρα στον ανιψιό...

Όταν η γυναίκα του Καίσαρα δίνει συνέντευξη

Η σύζυγος του πρωθυπουργού έχει μείνει έξω από το επίσημο πολιτικό σκηνικό από την...

Η γυναίκα του Καίσαρα και η κυρία Πρόεδρος..

Ως γνωστόν η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια (αν είναι), πρέπει...