Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
22.2 C
Athens

Η αίσθηση της όσφρησης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα

Έχετε συνδέσει ποτέ τη γεύση του πορτοκαλιού με το ζωηρό του χρώμα; Ο εγκέφαλός μας κάνει συνεχώς αυτές τις «διατροπικές» συνδέσεις, συγχωνεύοντας πληροφορίες από δύο ή περισσότερες αισθήσεις για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτουν πώς η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή μας για τα χρώματα.

«Δείχνουμε ότι η παρουσία διαφορετικών οσμών επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το χρώμα», αναφέρει σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ράιαν Γουάρντ, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Liverpool.

Στη μελέτη συμμετείχαν 24 εθελοντές ηλικίας 20 έως 57 ετών. Οι ερευνητές διεξήγαγαν τα πειράματα μέσα σε ένα δωμάτιο ειδικά σχεδιασμένο από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι ανεπιθύμητες αισθητηριακές ενοχλήσεις. Οι συμμετέχοντες δεν φορούσαν αποσμητικό ή άρωμα, και κανένας τους δεν ανέφερε ότι έχει αχρωματοψία ή μειωμένη αίσθηση της όσφρησης. Σε αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον, απαλλαγμένο από εξωτερικές μυρωδιές και ήχους, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε μία από τις έξι διαφορετικές μυρωδιές – καραμέλα, κεράσι, καφέ, λεμόνι, μέντα, ή άοσμο νερό ως στοιχείο ελέγχου.

«Σε προηγούμενη μελέτη, είχαμε δείξει ότι η μυρωδιά της καραμέλας συσχετίζεται συνήθως με το σκούρο καφέ και το κίτρινο, όπως και ο καφές με το σκούρο καφέ και το κόκκινο, το κεράσι με το ροζ, το κόκκινο και το μοβ, η μέντα με το πράσινο και το μπλε και το λεμόνι με το κίτρινο, το πράσινο και το ροζ», εξηγεί ο Δρ. Γουάρντ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες ένα χρωματιστό τετράγωνο και τους ζήτησαν να αλλάξουν το χρώμα του σε ένα ουδέτερο γκρι, χρησιμοποιώντας δύο ρυθμιστικά αλλαγής χρώματος. Αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε πολλές φορές για όλες τις μυρωδιές.

Οι επιλογές των εθελοντών αποκάλυψαν ένα σταθερό μοτίβο. Όταν η μυρωδιά του καφέ πλανιόταν στον αέρα, οι συμμετέχοντες είχαν την τάση να μετατοπίζουν το χρώμα περισσότερο προς το κόκκινο-καφέ παρά προς ουδέτερο γκρι. Ωστόσο, υπήρχαν και εξαιρέσεις. Η μυρωδιά της μέντας δεν αντιστοιχούσε στους συνήθεις διατροπικούς συσχετισμούς και, όπως ήταν αναμενόμενο, η ουδέτερη μυρωδιά του νερού οδήγησε τους συμμετέχοντες να επιλέξουν το πραγματικό γκρι.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η αντίληψη του γκρι έτεινε προς τις αναμενόμενες διατροπικές αντιστοιχίες τους για τέσσερις από τις πέντε μυρωδιές, δηλαδή το λεμόνι, την καραμέλα, το κεράσι και τον καφέ», λέει ο ερευνητής. «Αυτή η ‘υπεραντιστάθμιση’ υποδηλώνει ότι ο ρόλος των διατροπικών συσχετίσεων στην επεξεργασία των αισθητηριακών εισροών είναι αρκετά ισχυρός ώστε να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πληροφορίες από διαφορετικές αισθήσεις», προσθέτει.

Ο επιστήμονας υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

«Πρέπει να γνωρίζουμε το βαθμό στον οποίο οι οσμές επηρεάζουν την αντίληψη των χρωμάτων. Για παράδειγμα, είναι η επίδραση που παρουσιάζεται εδώ ακόμα παρούσα για λιγότερο συχνά συναντώμενες οσμές ή ακόμα και για οσμές που συναντάμε για πρώτη φορά;» αναρωτιέται.

Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τις μυρωδιές με τον εγκέφαλο και τις αναμνήσεις. Μια ομάδα του Κέντρου Champalimaud for the Unknown διαπίστωσε προηγουμένως ότι όλα εξαρτώνται από τους νευρώνες του εγκεφάλου. Αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα στον οσφρητικό φλοιό – την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την όσφρηση – συσχετίζουν συγκεκριμένες οσμές με συγκεκριμένους τόπους. Οι μυρωδιές άλλωστε έχουν συχνά τη δύναμη να μας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο.

«Τα μόρια των οσμών δεν μεταφέρουν εγγενώς χωρικές πληροφορίες. Ωστόσο, τα ζώα στη φύση χρησιμοποιούν τις οσμές για τη χωρική πλοήγηση και τη μνήμη, οι οποίες τους επιτρέπουν να εντοπίζουν πολύτιμους πόρους όπως η τροφή», αναφέρει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια και πρώτη συγγραφέας της μελέτης Σίντι Που.

«Οι άνθρωποι βασίζονται στα οπτικά σημεία αναφοράς περισσότερο από τις οσμές, αλλά είναι πιθανό ότι οι αρχές του τρόπου με τον οποίο θυμόμαστε πού έχουμε πάει και πώς φτάνουμε εκεί που πηγαίνουμε, είναι αρκετά παρόμοιες», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Psychology».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΑΠΟΨΗ: Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι απόλυτοι εχθροί

Σελήνη: Βίντεο της NASA δείχνει αστροναύτες να μην μπορούν να περπατήσουν

Ένα βίντεο της NASA από τις αποστολές Apollo δείχνει τους αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης να μην μπορούν να περπατήσουν εύκολα και να πέφτουν...

Μελέτη: Οι τοξικές ουσίες από τα μικροπλαστικά μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα

Οι τοξικές χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, παιδικά καθίσματα και smartphones, μπορούν να μπορούν να εισχωρήσουν στο αίμα μέσω...

Γιατί οι νεαρές Λονδρέζες δεν μπορούν να βρουν τον άνδρα της ζωής τους;

Μαζί με το κλείσιμο πολλών νυχτερινών κέντρων στo Λονδίνο, φαίνεται να ζορίζονται και οι νέες γυναίκες να βρουν τον σύντροφο της ζωή τους. Δύο...

To ανέκδοτο: Ο Ριζοσπάστης, τα Κομμουνια ο ζωγράφος και ο Λένιν στο Παρίσι

Κάποια στιγμή ένας διάσημος ζωγράφος ήρθε στην Αθήνα για να κάνει την έκθεσή του. Ένα από τα έργα του πολυδιαφημισμένο ήταν και ένα με τίτλο...

Η Αθήνα και ο Πειραιάς του 1920 σε ένα απίστευτο (βίντεο)

Ένα απίστευτο βίντεο που μας ταξιδεύει έναν αιώνα πίσω... Πριν από έναν αιώνα ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός. Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, και...
Στόουνχεντζ: Ανακαλύφθηκε μοναδική νεολιθική δομή

Ποια είναι η σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι;

Η τοποθεσία του Στόουνχεντζ (Stonehenge) είναι γνωστό ότι είναι ευθυγραμμισμένη προς την κατεύθυνση της ανατολής του ήλιου στο θερινό ηλιοστάσιο και της δύσης στο χειμερινό ηλιοστάσιο,...

Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτο αποκαλύπτει αν είστε γενναίοι ή καλοσυνάτοι

Τα τεστ προσωπικότητας αξιοποιούν τη συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ της οπτικής αντίληψης και των γνωστικών χαρακτηριστικών και αποκαλύπτουν στοιχεία βαθύτερα για την προσωπικότητά σας. Ακριβώς αυτό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αλτσχάιμερ: Η απώλεια της όσφρησης είναι πρώιμο σημάδι της νόσου

Η απώλεια της όσφρησης σε άτομα με αυξημένο γενετικό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι...

Δείτε ποια χρώματα βοηθούν στο διάβασμα

Αφού βρήκες το τέλειο σπίτι για να περάσεις τα φοιτητικά σου χρόνια, ήρθε η...

Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η απώλεια όσφρησης και γεύσης

Πολλοί από τους ανθρώπους με COVID-19 εμφανίζουν απώλεια ή μείωση όσφρησης ή γεύσης. Πράγματι,...

Αυτό το γνωρίζετε; Σκιά με χρώματα

Στο Alhaurin de la Torre, στην επαρχία της Μάλαγας στην Ισπανία, 7 καλλιτέχνιδες υφασμάτων...