Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
22.2 C
Athens

Η έλλειψη φαρμάκων καθυστερεί την έρευνα για τον καρκίνο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται εν μέσω των χειρότερων ελλείψεων φαρμάκων για τον καρκίνο στην ιστορία, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς σε όλη τη χώρα να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις ραντεβού για χημειοθεραπεία.

Αυτές οι ελλείψεις δεν είναι επιβαρυντικές μόνο για τους σημερινούς ασθενείς, λένε οι ειδικοί- αλλά οι επιπτώσεις τους στην έρευνα για τον καρκίνο μπορεί να γίνουν αισθητές για τα επόμενα χρόνια.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ο κύριος οργανισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την έρευνα και την εκπαίδευση στον καρκίνο, δήλωσε στο CNN ότι τουλάχιστον 174 από τις 608 δοκιμές του μπορεί να επηρεαστούν από τις ελλείψεις.

Για ένα μείγμα πολύπλοκων λόγων, πολλά φάρμακα για τον καρκίνο μπαινοβγαίνουν σε έλλειψη εδώ και χρόνια, λένε οι ειδικοί, αλλά τουλάχιστον 25 βρίσκονται τώρα σε έλλειψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Φαρμακοποιών Συστημάτων Υγείας.

Δύο συγκεκριμένα – η καρμποπλατίνη και η σισπλατίνη – μπορεί να πλήττουν περισσότερο την έρευνα επειδή χρησιμοποιούνται σε τόσο μεγάλη ποικιλία καρκίνων. Η σισπλατίνη και άλλα φάρμακα με βάση την πλατίνα συνταγογραφούνται στο 10% έως 20% όλων των ασθενών με καρκίνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Το 2016, όταν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε το Cancer Moonshot για να “επιταχύνει τον ρυθμό προόδου κατά του καρκίνου”, η έρευνα αιχμής υποτίθεται ότι θα γινόταν εθνική προτεραιότητα, αλλά με έναν αριθμό ρεκόρ φαρμάκων για τον καρκίνο σε έλλειψη, έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη η διεξαγωγή ακόμη και της βασικής έρευνας.

«Κρίσιμο έργο σε αναμονή»

«Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν καταστήσει τις κλινικές δοκιμές σχεδόν αδύνατο έργο. Γιατί το κάνουμε αυτό; Μήπως πρέπει να βρούμε νέες θέσεις εργασίας;» λέει η Δρ Shadia Jalal.

Στο Melvin Simon Comprehensive Cancer Centre του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, η Δρ Jalal έχει επιβλέψει αρκετές κλινικές δοκιμές για να βελτιώσει τις πιθανότητες των ασθενών να ξεπεράσουν τον καρκίνο. Είναι επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Τμήμα Αιματολογίας/Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, όπου κατευθύνει τις ερευνητικές προτεραιότητες για το Hoosier Cancer Research Network, έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ειδικεύεται σε πρώιμου σταδίου, πολυκεντρικές, ιατρικά καθοδηγούμενες κλινικές ογκολογικές δοκιμές και φροντίζει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας στο Veterans Administration Είναι επίσης μέλος της διοίκησης των βετεράνων.

«Για να είμαι ειλικρινής, αισθάνθηκα πολύ άσχημα για όλα αυτά την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Jalal. Η κλινική δοκιμή της συνεχίζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά ορισμένοι ερευνητές όχι. «Είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση», λέει ο Δρ Μαρκ Φλέρι, επικεφαλής πολιτικής του Cancer Action Network, του μη κερδοσκοπικού, μη κομματικού βραχίονα υπεράσπισης της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τον Δρ Fleury, το θέμα δεν έχει λάβει τόση προσοχή όσο οι επιπτώσεις του σε μεμονωμένους ασθενείς, αλλά θέτει σε πραγματικό κίνδυνο την προσπάθεια της χώρας για καλύτερη φροντίδα του καρκίνου. «Σαφώς, χωρίς έρευνα για το επόμενο καλύτερο φάρμακο, ο αντίκτυπος μπορεί να μην γίνει πλήρως αισθητός για αρκετά χρόνια», λέει ο Fleury.

Ο Dmitry Walker, βοηθός διευθυντής του Ογκολογικού Φαρμακείου και των Υπηρεσιών Ερευνητικών Φαρμάκων στο WVU Medicine, δήλωσε ότι το ίδρυμά του θα ήθελε πολύ να διεξάγει μια δοκιμή για ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης χρησιμοποιώντας το Bacillus Calmette-Guérin (BCG), το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία, αλλά έχει περιορισμένη προμήθεια εδώ και χρόνια. Δήλωσε ότι αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της μακροχρόνιας περιορισμένης προμήθειας.

Το BCG δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο ελλείψεων φαρμάκων του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά η Αμερικανική Εταιρεία Φαρμακοποιών Συστημάτων Υγείας δηλώνει ότι βρίσκεται σε ανεπάρκεια λόγω των αυστηρών ελέγχων που έχει θέσει σε εφαρμογή η φαρμακευτική εταιρεία Merck, ενώ η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

«Για τη διεξαγωγή αυτών των κλινικών δοκιμών, πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν αρκετοί κύκλοι θεραπείας. Και δεν παίρνουμε αρκετές ποσοστώσεις από τους κατασκευαστές για να καλύψουμε τη συνήθη ζήτηση των ασθενών», λέει ο Walker. «Νομίζω ότι είναι πολύ απογοητευτικό για τους ουρολόγους, επειδή υπάρχουν σίγουρα ασθενείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την κλινική δοκιμή».

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, καμία από τις κλινικές δοκιμές δεν έχει αναγκαστεί να κλείσει ή να αναστείλει λόγω έλλειψης προμηθειών, αλλά ορισμένες τοποθεσίες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εγγράψουν ασθενείς και δεν θα επηρεαστούν όλες οι τοποθεσίες την ίδια στιγμή.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα κέντρα κλινικών δοκιμών για να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα παρέχουμε ενημερώσεις μόλις υπάρξουν νέα δεδομένα».

«Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος ή λογική»

Τα νέα φάρμακα συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα για τους ερευνητές, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν συνήθως να τα προμηθεύουν στους ερευνητές. Το πρόβλημα έγκειται στα φάρμακα που οι επιστήμονες συχνά χρησιμοποιούν σε σύγκριση ή σε συνδυασμό με τη νέα θεραπεία. Πρόκειται για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν σήμερα οι γιατροί για τη θεραπεία των ασθενών, και συχνά είναι γενόσημα.

Μια έρευνα σε μεγάλα κέντρα καρκίνου που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το 93% δεν μπορούσε να βρει αρκετή καρβοπλατίνη και το 70% έλλειψη σισπλατίνης. Στις αρχές Ιουνίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάστηκε με την Κίνα για την απόκτηση ειδικής άδειας εισαγωγής σισπλατίνης για την ανακούφιση της έλλειψης, αλλά το φάρμακο παραμένει στον κατάλογο ελλείψεων του FDA. Ο Δρ Lawrence Feldman, ειδικός αιματολογίας και ογκολογίας, ο οποίος έχει διαχειριστεί κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τον καρκίνο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, προσλαμβάνει ασθενείς για μέρος μιας πολυκεντρικής κλινικής δοκιμής για τον καρκίνο του πνεύμονα στην οποία συμμετέχει το Κέντρο Jalal. Στη δοκιμή αυτή χρησιμοποιείται καρβοπλατίνη, αλλά κάποια στιγμή το κέντρο ξέμεινε από καρβοπλατίνη. Για την αντικατάστασή της με την πιο εύκολα διαθέσιμη σισπλατίνη, η δοκιμή θα πρέπει να αλλάξει.

Ο FDA δήλωσε στο CNN σε ηλεκτρονικό μήνυμα την Πέμπτη ότι «συνεργάζεται στενά με τους διάφορους κατασκευαστές, οργανισμούς και άλλους που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού για να κατανοήσουν, να μετριάσουν και να αποτρέψουν ή να μειώσουν τον αντίκτυπο της διαλείπουσας ή αυξημένης ζήτησης για ορισμένα προϊόντα». ο FDA δήλωσε επίσης ότι «συνεργάζεται στενά με τους διάφορους κατασκευαστές, οργανισμούς και άλλους που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού για να διασφαλίσει ότι ουσιαστικές λύσεις Είπε ότι εργάζεται σε όλη την κυβέρνηση για να προσδιορίσει πιθανές πολιτικές για να διασφαλίσει “ουσιαστικές λύσεις».

Η ασταθής προμήθεια καθιστά δύσκολο τον προγραμματισμό κλινικών δοκιμών, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Φάρμακα που υπάρχουν σε αφθονία τώρα μπορεί να είναι σε έλλειψη όταν αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές. Η Jalal ανησυχεί για μια δοκιμή που διεξάγεται από έναν ερευνητή που εποπτεύει. Η Jalal ήταν ενθουσιασμένη όταν η εν λόγω δοκιμή ξεκίνησε πρόσφατα, αλλά η δοκιμή χρειάζεται σταθερή προμήθεια καρμποπλατίνης. «Αλλά χρειαζόμαστε σταθερή προμήθεια καρμποπλατίνης. Το σχεδιάζουμε εδώ και δύο χρόνια. Ελπίζω να καταφέρουμε να το καταχωρήσουμε εγκαίρως. Το σκέφτομαι εδώ και πολύ καιρό», είπε. Οι καθυστερήσεις στις εξετάσεις δεν είναι απλώς μια ενόχληση. Μπορεί να καταστήσει τις εξετάσεις άσκοπες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπορεί η μαστίχα Χίου να βοηθήσει με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Είναι ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως ελληνικά προϊόντα. Έχει άπειρα οφέλη για την υγεία μας, γι’ αυτό κι έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων. Η...
Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η βιταμίνη D “κλειδί” για την ανοσία κατά του καρκίνου και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας

Μια απρόσμενη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και του εντερικού μικροβιώματος, που συμβάλλει στην...

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση...

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται...

Ηνωμένο Βασίλειο: Η πρώτη εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου μετά τη διάγνωση με καρκίνο

Μια ήπια επιστροφή στη δημόσια σφαίρα επιχείρηση ο βασιλιάς Κάρολος που έδωσε το παρών στην πασχαλινή...