Σε εκτίναξη της τιμής της φέτας πρόκειται να οδηγήσει η καταστροφή στην Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel.
Οι καταστροφές από τις πλημμύρες προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή του «λευκού χρυσού» καθώς στην Θεσσαλία βρίσκεται περίπου το 40% του συνόλου της αιγοπροβατοτροφίας, που παράγουν το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της.
Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής της εγχώριας φέτας κατά 10% -15% λόγω της καταστροφικής πλημμύρας. Η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την κάλυψη των αναγκών τόσο της εγχώριας αγοράς όσο και των εξαγωγών.

Η τιμή της φέτας
Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη φέτα καθώς η τιμή του κιλού της φέτας ανέρχεται στα 13 ευρώ με 16 ευρώ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ.
Παρ’ ότι η φέτα, ένα από τα πολυτιμότερα assets των ελληνικών εξαγωγών, μπορεί να παραχθεί σε άλλες έξι περιφέρειες, η Θεσσαλία διακρίνεται, τόσο στην παραγωγή πρώτης ύλης (πρώτη σε πρόβειο γάλα, δεύτερη σε κατσικίσιο), όσο και στην παραγωγή τυριού (πρώτη περιφέρεια με 40% της παραγωγής μαλακού τυριού και του 23% της παραγωγής σκληρών τυριών).
Έτσι η απώλεια χιλιάδων αιγοπροβάτων στον Θεσσαλικό κάμπο, σημαίνει ότι μέχρι να καλυφθεί το κενό (αν καλυφθεί, αφού το κόστος για μια μεσαία κτηνοτροφική μονάδα με 400 πρόβατα κυμαίνεται σε τουλάχιστον 200.000 ευρώ) η παραγωγή φέτας θα είναι μειωμένη.