Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
21 C
Athens

Η Handelsblatt αποκαλύπτει: Πλεονάσματα 3,5% από το 2019 έως το 2022 αναφέρει η συμφωνία με δανειστές

Το κείμενο του Μνημονίου, που συμφωνήθηκε τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου, έφερε στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Οι διαφορές, όπως προκύπτει, είναι ελάχιστες, σε σχέση με το κείμενο του Μνημονίου που αποκάλυψε το «Πρώτο ΘΕΜΑ» στις 29 Απριλίου.

Το κείμενο έχει διευρυνθεί, καθώς έχουν προστεθεί λεπτομέρειες σε όλο το φάσμα των δράσεων, από την περικοπή των επιδομάτων του 2018 μέχρι τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει μείωση συντάξεων και αφορολόγητου εντός των επόμενων ετών.

Ίσως η πιο σημαντική προσθήκη αφορά στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής και αφορά στη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα τέσσερα έτη μετά το 2018, ήτοι από το 2019 έως και το 2022, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήταν ήδη γνωστό από το προσχέδιο του κειμένου.

Τα βασικά στοιχεία ισχύουν όπως τα γνωρίζαμε καθώς:

– Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. Άρα χάνονται μία ως δύο συντάξεις το χρόνο.

– Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Έτσι, όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ το μήνα δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πλήρωνε φόρο θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 600 ευρώ.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται και το δημοσίευμα του «Business Stories» (07/05/2017), αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια. Στο κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου της Ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) στη σελίδα 48 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα εγκρίνει», ως προαπαιτούμενη ενέργεια (prior action), «νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο». Όπου «εξορθολογισμός», στη γλώσσα του Μνημονίου σημαίνει περικοπή, η οποία αφορά δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, αλλά το κείμενο φωτογραφίζει κυρίως τους στρατιωτικούς και τους υπόλοιπους ένστολους (λιμενικούς, σώματα ασφαλείας κ.ά.).

Στη σελίδα 4 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ως prior action να νομοθετήσει τον «εξορθολογισμό (σ.σ.: δηλαδή το κόψιμο) ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση επτά εκατ. ευρώ το 2018.

Σε αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται:

1. «Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον τρόπο υπολογισμού για τα επιδόματα των επικίνδυνων λειτουργιών (dangerous operations allowances)». Αφορά το επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

2. «Τον εξορθολογισμό του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό». Αυτή η διάταξη αφορά τους αξιωματικούς υπηρετούν εκτός Ελλάδας.

Στην ίδια σελίδα γίνεται λόγος για «τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στο Μισθολόγιο του Δημοσίου κατά 33 εκατ. ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωράει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα τη λίστα των επιδομάτων που θα περικοπούν στο πλαίσιο της κατάρτισης των προαπαιτούμενων.

Οι γνώστες του κειμένου λένε ότι αφορά επιδόματα και αμοιβές 180.000 δημοσίων υπάλληλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι, όπως επισημαίνεται, το ΔΝΤ θα ζητήσει από τη ΝΔ να δεσμευτεί ότι δεν θα αντιστρέψει τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2020.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σε αποκλιμάκωση οι τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας

Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές των υγρών καυσίμων σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται τον φετινό Απρίλιο, απόρροια του συνδυασμού της πτώσης των διεθνών τιμών και...
ΕΚΤ: Αμετάβλητη παραμένει η νομισματική πολιτική της

ΕΚΤ: Για έβδομη φορά μείωσε τα επιτόκια – Στο 2,25% από 2,5% – Τι...

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, η απόφασή του να μειώσει το...

ΑΑΔΕ: Λουκέτα και πρόστιμα σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για αποδείξεις και POS

Συνεχίζονται οι αιφνιδιαστικές έφοδοι των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην αγορά, με στόχο τον εντοπισμό και την επιβολή προστίμων και κυρώσεων σε...

Κρατικός Προυπολογισμός: Κατά 12,1% αυξήθηκαν τα φορο-εσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους – Στα...

"Εκρηξη" εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο του έτους  τα φορο-έσοδα του Κρατικού Προυπολογισμού του 2025 καθώς αυξήθηκαν κατά 12,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα...
ΕΚΤ: Αμετάβλητη παραμένει η νομισματική πολιτική της

ΕΚΤ: Ώρα αποφάσεων για νέα μείωση των επιτοκίων – Τα τελευταία δεδομένα που εξετάζει

Εάν τελικά αποφασιστεί η νέα μείωση των επιτοκίων, δεν πρόκειται να υπερβαίνει τις 0,25 μονάδες Σε περιβάλλον διεθνούς αναταραχής λόγω του εμπορικού πολέμου που έχουν...

Στις 25 Απριλίου οι συντάξεις Μαίου

Στις 25 του μηνός θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η πληρωμή των συντάξεων Μαίου, παρά τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των συνταξιούχων, οι οποίοι...

Απόφαση Κομισιόν για υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια στις επιχειρήσεις από 1η Ιουλίου

Το πράσινο φως για την καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων από την 1η Ιουλίου του 2025 έως τις 31...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το κράτος έχει πλεόνασμα και οι πολίτες έλλειμμα

Το κράτος κοιτάζει τους δικούς του λογαριασμούς και «χαμογελάει». Τα ταμεία δεν γεμίζουν απλά, ξεχειλίζουν,...

Handelsblatt: Η Ελλάδα επιτυγχάνει υψηλότερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη

Η Ελλάδα πρέπει να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της για το 2025, επειδή έχει διαθέσιμα...

Γιατί η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες

«Ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές είναι τα ελληνικά ομόλογα, απέναντι στις αναταράξεις που πυροδοτούν...

Η Ιαπωνία καταγράφει πλεόνασμα ρεκόρ για τον Ιούλιο σχεδόν 22,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Ιαπωνία κατέγραψε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 3,19 τρισεκατομμυρίων γιεν (περίπου 22,4 δισ. δολάρια) τον Ιούλιο, διευρύνοντας...