Αναμένοντας τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τα μπάνια του λαού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζουν την αντεπίθεση τους, καθώς ο Αύγουστος ήταν ένας πραγματικά δύσκολος μήνας για την κυβέρνηση.
Μπορεί να γλίτωσε από τις καταστροφικές πυρκαγιές (σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο), αλλά προέκυψε μία νέα κρίση με το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, που αν μη τι άλλο στρίμωξε το Μαξίμου, οδηγώντας στην παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη. Του πιο ισχυρού συνεργάτη του πρωθυπουργού.
Πλέον η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες (συνεδρίαση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προ ημερησίας συζήτηση για τις υποκλοπές και την Εξεταστική Επιτροπή), καθώς ακόμη και ο πιο αδαής κατανοεί ότι η πίεση που θα ασκηθεί από το σύνολο της αντιπολίτευσης θα είναι μεγάλη. Και ταυτόχρονα πρέπει να τρέξει και τα ζητήματα οικονομίας που παραμένουν καυτά για τις οικογένειες.
Τις επόμενες ημέρες, όπως λένε από το Μαξίμου, μέσα από μία σειρά πρωτοβουλιών θα επιχειρηθεί να στραφεί η συζήτηση στα θέματα οικονομίας, αλλά και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι εκεί είναι το ισχυρό χαρτί που έχουν στα χέρια τους και γι’ αυτό θα επιχειρηθεί η προσπάθεια να ξεφύγουν από την υπόθεση της παρακολούθησης των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας μιλάμε για μία στρατηγική που αποβλέπει στον απεγκλωβισμό της πολιτικής ατζέντας από το θέμα των παρακολουθήσεων.
Οι δύο συνεδριάσεις
Πάνω σε αυτό τον καμβά σχεδιάζονται δύο συνεδριάσεις που θα έχουν αυτό το στόχο. Η μία συνεδρίαση είναι του Υπουργικού Συμβουλίου και η άλλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η σύγκληση δυο εκ των κορυφαίων οργάνων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αποτελεί όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη, μια ευκαιρία για ενίσχυση της συσπείρωσης ενόψει των κοινοβουλευτικών, αλλά και των προεκλογικών μαχών. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα αξιοποιηθούν οι δυο συνεδριάσεις, προκειμένου να γίνει μια επισκόπηση των στόχων που έχουν τεθεί και πιθανότατα να προστεθούν και επιπλέον.
Είναι προφανές ότι το θέμα των παρακολουθήσεων αποτελεί ένα από τα αντικείμενα σε αυτούς τους κύκλους των επαφών, τόσο για τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, όσο και στην στρατηγική που θα εφαρμόσει από την επόμενη ημέρα. Μια κίνηση που κρίνεται αναγκαία για την παρουσία των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας στις εκλογικές περιφέρειες τους.
Αναπόδραστα όμως, το κέντρο βάρους της κυβερνητικής προετοιμασίας θα πέφτει σταδιακά και στις κοινοβουλευτικές μάχες για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που είναι προγραμματισμένες στο πολιτικό καλεντάρι μετά από μερικά εικοσιτετράωρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη στραμμένους τους προβολείς στα θεσμικά αντανακλαστικά που έχει επιδείξει η κυβέρνηση, αλλά και στην άμεση αντίδραση της απέναντι στο ζήτημα που ενέσκηψε με το πακέτο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο πρωθυπουργός για τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ.
Επιθετική άμυνα
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και στο πλαίσιο αυτό χτίζουν τη στρατηγική τους σε δύο άξονες: Ο πρώτος είναι η διεύρυνση της περιόδου που θα ελεγχθούν οι παρακολουθήσεις σε εύρος δεκαετίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην κυβέρνηση, στη λογική που υπάρχει «όλα στο φως», θέλουν η συζήτηση να γίνει για την περίοδο 2012-2022, που περιλαμβάνει τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Ο δεύτερος άξονας πάνω στον οποίο θα εστιάσει το Μαξίμου είναι αμιγώς πολιτικός. Στον πυρήνα του βρίσκεται η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, καθώς, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, «ο κ. Μητσοτάκης μόλις ενημερώθηκε για το μέγεθος του σκανδάλου δεν δίστασε να ζητήσει την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντος, ενώ ταυτόχρονα έκανε αποδεκτή και την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη». Κατ’ αυτό τον τρόπο από το Μαξίμου προσπαθούν να αποδομήσουν την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης περί «Γουότεργκεϊτ».
Μάλιστα πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι και από του βήματος του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εκ νέου συγνώμη από το Νίκο Ανδρουλάκη και θα κάνει την αυτοκριτική του, όπως και στην δήλωση του προ ημερών, τονίζοντας παράλληλα πως όταν ενημερώθηκε και έλαβε την πλήρη εικόνα αντέδρασε άμεσα.
Αυτό που καίει περισσότερο το Μαξίμου είναι να μην διαρραγεί η σχέση που έχει χτίσει ο κ. Μητσοτάκης με το κεντρώο ακροατήριο και πάνω εκεί προσβλέπει για να διατηρήσει την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα θέματα οικονομίας, αλλά όπως τους ακτινογραφούν οι δημοσκόποι είναι «περίεργοι» όταν δεν υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και όταν υπάρχουν θεσμικά ατοπήματα. Και η υπόθεση των παρακολουθήσεων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των ατοπημάτων. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη για το ολίσθημα και ο στόχος του Μαξίμου μέσω των ενδεδειγμένων κοινοβουλευτικών διαδικασιών είναι να αποδειχθεί ότι η παρακολούθηση των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη ήταν μία αστοχία της ΕΥΠ, η οποία δεν ενημέρωσε το πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμώντας ότι είναι αρκετή η εισαγγελική άδεια.
Στο Μαξίμου αναμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου για να διαπιστώσουν εάν έχει υπάρξει αντίκτυπος στην κοινωνία. Μάλιστα θέλουν να δουν εάν όντως έχει υποστεί εκδορές το προφίλ του πρωθυπουργού (όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση), αλλά και πόσο έχουν επηρεαστεί από τις αποκαλύψεις οι κεντρώοι ψηφοφόροι. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται και εάν έχει φθαρεί η εικόνα του πρωθυπουργού μεταξύ των δηλωμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ναι μεν δεν ψηφίζουν τη Ν.Δ., αλλά η συμπάθεια προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού θεωρείται εξίσου σημαντική.