Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%, σύμφωνα με μελέτη

Η συχνή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η κατανάλωση ίσης ποσότητας αναψυκτικών με ζάχαρη αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης της εν λόγω πάθησης κατά 10%, ενώ η κατανάλωση φρέσκων χυμών  σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κατά 8%, σύμφωνα με τη μελέτη. Η κολπική μαρμαρυγή χαρακτηρίζεται από έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό (αρρυθμία). Κύριο κλινικό εύρημα αποτελεί το αίσθημα παλμών (φτερούγισμα στο  στήθος).

Ενώ η μελέτη μπόρεσε να δείξει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και της κολπικής μαρμαρυγής, η σχέση παρέμεινε και μετά τον συνυπολογισμό τυχόν γενετικής ευαισθησίας στην πάθηση. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή είχαν περίπου 22% κίνδυνο να κληρονομήσουν την πάθηση.

«Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες έρευνες σχετικά με αυτά τα ποτά για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας και να κατανοήσουμε πλήρως όλες τις επιπτώσεις στην υγεία όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις και άλλες συνθήκες υγείας», δήλωσε η Πένι Κρις-Έθερτον, ομότιμη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Εν τω μεταξύ, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή και, με βάση αυτή τη μελέτη, θα πρέπει να περιορίσουμε ή να αποφύγουμε τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά», πρόσθεσε.

«Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος και καρδιακή ανεπάρκεια και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εμφάνισης άνοιας και νεφρικής νόσου. Όλα αυτά είναι πιθανότατα μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι», δήλωσε στο CNN ο Δρ. Γκρέγκορι Μάρκους, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και αναπληρωτής επικεφαλής της έρευνας στο UCSF Health.

Σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με κολπική μαρμαρυγή. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν από πόνο στο στήθος, ταχυπαλμίες, δύσπνοια και κόπωση. Η πάθηση αντιμετωπίζεται με φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής και, αν χρειαστεί, με χειρουργικές επεμβάσεις για την επιβράδυνση ή την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς.

«Η ηλικία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, οπότε με τη γήρανση του πληθυσμού γίνεται όλο και πιο συχνή», δήλωσε ο Μάρκους.

Η επιδημία της παχυσαρκίας συμβάλλει επίσης στην αύξηση των ποσοστών, μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Επιπλέον κίνδυνοι για την υγεία

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 202.000 ενήλικες ηλικίας 37 έως 73 ετών από τη βρετανική βιοϊατρική τράπεζα δεδομένων Biobank, μεταξύ 2006 και 2010. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά έτειναν να είναι νέες γυναίκες, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και υψηλότερο επιπολασμό διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα σακχαχαρούχα ροφήματα ήταν πιθανότερο να είναι νέοι άνδρες, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερο επιπολασμό καρδιακών παθήσεων και χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Το κάπνισμα επίσης επηρέασε τον κίνδυνο, καθώς οι καπνιστές που έπιναν περισσότερα από δύο λίτρα σακχαρούχων ροφημάτων την εβδομάδα είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μαρμαρυγής, ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του κινδύνου για τους πρώην καπνιστές ή τα άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας δεν μπορούν να καταλήξουν οριστικά στο συμπέρασμα ότι το ένα ρόφημα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από ένα άλλο, λόγω της πολυπλοκότητας της διατροφής μας και επειδή ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να πίνουν περισσότερα από ένα είδη ροφημάτων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ.Νίντζιαν Γουανγκ, καθηγητής στο Ένατο Λαϊκό Νοσοκομείο της Σαγκάης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας.

«Ωστόσο, με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε στους ανθρώπους να μειώσουν ή ακόμη και να αποφύγουν τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε ο Γουανγκ. «Μην θεωρείτε δεδομένο ότι τα ροφήματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίγες θερμίδες είναι πιο υγιεινά, μπορεί να ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία», πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό «Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology».

ΠΗΓΗ: CNN

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπορεί η μαστίχα Χίου να βοηθήσει με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Είναι ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως ελληνικά προϊόντα. Έχει άπειρα οφέλη για την υγεία μας, γι’ αυτό κι έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων. Η...
Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο...

Κολπική μαρμαρυγή: Προκαλεί “αθόρυβες” βλάβες στον εγκέφαλο

Η κολπική μαρμαρυγή, η συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τον ακανόνιστο και...

Ποτέ μην πιείτε αναψυκτικό αν φάγατε μπριζόλα

Ποτέ μην κάνετε αυτό το λάθος... Η αλήθεια είναι πως η ζάχαρη είναι σχεδόν αναπόφευκτη...

Η υπέρταση προκαλεί καρδιακή αρρυθμία, δείχνει έρευνα Ελλήνων ερευνητών

Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη αιτία καρδιακής αρρυθμίας, δείχνει μια...