Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.6 C
Athens

Η μάχη της μάσκας, η επάρκεια και τα κόστη

Από 200 έως 300 ευρώ η και παραπάνω εκτιμάται το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια.

Αν και μετά την ανακοίνωση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, θα ανέμενε κανείς να δει ουρές σε φαρμακεία για «προμήθειες», αυτό δε συνέβη χθες. Κύκλοι της συγκεκριμένη αγοράς δείχνουν ότι υπάρχει επάρκεια κι έτσι οι πολίτες δεν φοβούνται μήπως δε βρουν, ενώ από την άλλη, το συνολικό κόστος είναι τόσο ψηλό που μάλλον αναζητούνται εναλλακτικές.

Οι περισσότερες μάσκες εισάγονται από την Κίνα σε μια μέση τιμή κοντά στα 0,4 ευρώ. Η τιμή είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά τουλάχιστον η χώρα πλέον μπορεί να προμηθεύει και πάλι τις διεθνείς αγορές. Σε αυτή την τιμή αλλά ίσως και λίγο υψηλότερα πωλούνται και οι μάσκες εγχώριας παραγωγής. ¨Όπως εκτιμά εκπρόσωπος της αγοράς μπορεί το κόστος να μην είναι ανταγωνιστικό, όμως η Ελλάδα πρέπει να «χτίσει» αυτονομία στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε να μην αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επάρκεια μασκών για τους πολίτες θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Υπάρχει απόθεμα για το δίκτυο των φαρμακείων της γειτονιά που εκτιμάται σε πάνω από 10 εκατομμύρια τεμάχια σε συνθετικές χειρουργικές μάσκες οι οποίες πωλούνται κοντά στο 1 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυβέρνησης, το υγειονομικό προσωπικό έχει επίσης εξασφαλισμένο απόθεμα 21 εκατομμυρίων μασκών ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ημερήσιας παραγωγής από ελληνικές εταιρείες που ξεπερνά τις 9 εκατομμύρια μάσκες μηνιαίως. Όμως στο θέμα της τιμής δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κλάδου των φαρμακείων, για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις το κόστος βαραίνει τους δεύτερου καθώς διαθέτουν μάσκες και γάντια, ενώ το ίδιο θα πράττουν και με τους πελάτες που δεν είναι εφοδιασμένοι με μάσκες, προκειμένου να μην τους χάσουν.
Για τα νοικοκυριά η κατάσταση είναι όμως διαφορετική. Οι χειρουργικές μάσκες πωλούνται από 0,8 έως 1 ευρώ η μία μιας χρήσης. Δηλαδή, μια 4μελής οικογένεια θα χρειαστεί να ξοδέψει περί τα 240 ευρώ το μήνα αν χρειαστεί να εξέλθει δύο φορές τη μέρα και βέβαια ακολουθήσει τους κανόνες που πρέπει όσον αφορά στην χρήση της χειρουργικής μάσκας μιας χρήσης.
Αν και η χρήση πιστοποιημένης χειρουργικής μάσκας μίας χρήσης θεωρείται η πιο σωστή επιλογή, υπάρχει η εναλλακτική της πάνινης, η ποία σε γενικές γραμμές προστατεύει. Κυρίως προστατεύει την τσέπη από κόστος αλλά και από το πρόστιμο καθώς αν κάποιος τη φορά θεωρείται «νόμιμος» στο να κυκλοφορεί.Οι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων και με φίλτρο και χωρίς φίλτρο πωλούνται από 2 έως 3 ευρώ η μία.

Πάντως προκειμένου να εξοικονομήσει κάποιος χρήματα, ένα κόλπο που κυκλοφορεί είναι η επαναχρησιμοποίηση της ίδιας συνθετικής μάσκας μιας χρήσης. Μπορεί κάποιος να έχει 6 μάσκες. Να φορά μία κάθε μέρα, να την …απλώνει στον ήλιο και να την ξαναφορά μετά από 6 μέρες όπου ακόμη κι αν υπήρχε ιός θα έχει εξαφανιστεί!
Σχετικά με τη συμμόρφωση των πολιτών, οι απόψεις διίστανται. Αφενός σημειώνεται από την ιατρική κοινότητα ότι οι πολίτες γενικά συμμορφώνονται αλλά κανείς δεν ξέρει το ποσοστό συμμόρφωσης στη μάσκα κατά την απελευθέρωση των μετακινήσεων. Μάλιστα έχουν ήδη εντοπιστεί σημεία όπου η μάσκα θα πρέπει να φορεθεί άμεσα αλλά οι εργαζόμενοι αποφεύγουν και το κάνουν μόνο όταν «εποπτεύονται».

Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που διαπιστώνουν υψηλό ποσοστό συμμόρφωση στα μέτρα της προηγούμενης περιόδου και εικάζουν ότι αυτό θα συνεχιστεί.
Εν κατακλείδι θα πρέπει να σημειώσουμε και τις επισημάνσεις του κ. Τσιόδρα ο οποίος ανέφερε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας οι οποίες δε συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου. Επίσης τόνισε ΄΄ότι «δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα. Μιλάμε για μια πάνινη, υφασμάτινη, ακόμα και χάρτινη μάσκα, που με απλό τρόπο μπορεί να κατασκευαστεί, ακόμα και στο σπίτι, από διάφορα υλικά».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Στη "μάχη" και το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός

Κοζάνη: Νεαρός ήπιε φυτοφάρμακο – Μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς του αντίδοτου στο νοσοκομείο

Συναγερμός σήμανε στην Κοζάνη το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, καθώς ένας νεαρός κατανάλωσε φυτοφάρμακο. Σύμφωνα με το kozanimedia, η Αστυνομία ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για να...
Εξιτήριο στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας: “Υπερνίκηση των θλίψεων με τη δύναμη της Αναστάσεως”

Με το μήνυμά του για το Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, αφενός υπενθυμίζει τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη- από...

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλεiστες έως και την Τρίτη 7 Μαΐου

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου συμπίπτει με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας (Μ. Τετάρτη) και σύμφωνα με...

Πρωτομαγιά: Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τη μιάμιση το μεσημέρι οι συγκεντρώσεις από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, ενώ η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε την Τρίτη του...

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή του Πάσχα

Ευμετάβλητο θα είναι το σκηνικό του καιρού καθώς βαδίζουμε προς το Πάσχα και η έξοδος των εκδρομέων σταδιακά κορυφώνεται. «Μίνι» κακοκαιρία αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο,...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου

Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, 1 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Προφήτου Ιερεμία, Αγίου Πανάρετου, Οσίας Ισιδώρας, Αγίας Ταμάρας, Αγίου Φιλοσόφου. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής: Ιερεμίας, Πανάρετος, Παναρέτη, Ισιδώρα, Δώρα, Τάμαρα, Ταμάρα, Φιλόσοφος,...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Χωρίς φόρο 8 στους 10 φορολογούμενους

Μόνο το 22% από τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα φορολογική δήλωση καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ενώ το 78% είτε έχουν μηδενικό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1823.... Ελληνική Επανάσταση: Διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας η περίφημη ομώνυμη μάχη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Νοεμβρίου αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχοβα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1826... Αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχοβα, όπου θα λάμψει το άστρο...

Ο Βασίλης Καρράς δίνει γενναία μάχη για τη ζωή του

Ο αδελφός του Βασίλη Καρρά μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον ΑΝΤ1 για...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η Μάχη της Κρήτης – Ο Τάφος των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ανήρτησε στην ιστοσελίδα του αφιέρωμα για την 10ήμερη μάχη...