ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ «ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ»: Να αντικατασταθεί ο Τραμπ από τον Μάικ Πενς στην προεδρία

47

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό , βράζουν οι φήμες ότι λόγω των σκανδάλων που αφορούν την απομάκρυνση του διευθυντή του FBI και τις σχέσεις του περίγυρού του με τη Μόσχα, στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος “συσκέπτονται”. Σύμφωνα με δημοσιεύματα,  έχουν αρχίσει να συζητούν πιθανή αντικατάστασή του στην προεδρία από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του Ντόναλντ Τραμπ, είναι η Σαουδική Αραβία. Μάλλον όχι τυχαία, η επίσκεψη άρχισε ανήμερα των κρίσιμων εκλογών στο Ιράν. Αντάρτες Χούθι, από την Υεμένη, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου προς τη Σαουδική Αραβία.

Παρόλο που το ενδεχόμενο εγκατάστασης του Μάικ Πενς στο Λευκό Οίκο μοιάζει απίθανο, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, θορυβημένο από τα σκάνδαλα ψάχνει εναγωνίως λύσεις. Οι ενέργειες του Τραμπ ενόσω είναι πρόεδρος και οι επίμονες  πληροφορίες για διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε Ρώσους αξιωματούχους  έχουν οδηγήσει στελέχη του συντηρητικού κόμματος να ρίξουν στο τραπέζι ακόμη κι αυτό το ενδεχόμενο. Κυρίως επειδή  θεωρούν τον Πενς πεπειραμένο στις πολιτικές διεργασίες σε αντίθεση με τον Τραμπ και πηγή σταθερότητας.

Σχόλια σε ιστοσελίδες που δημοσιεύουν την πληροφορία περί ανόδου του Πενς στη θέση του Τραμπ, δείχνουν διιστάμενες απόψεις γι αυτό το ενδεχόμενο. Ορισμένοι θεωρούν καλόδεκτη μια τέτοια εξέλιξη, ενώ άλλοι Αμερικανοί πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές.

«Αν  ό,τι αναφέρεται αληθεύει, ο Πενς πιθανόν κάνει πρόβα», δήλωσε στην Politico Ρεπουμπλικανός βουλευτής υπό τον όρο της ανωνυμίας.  «Είναι ακριβώς όπως στην περίπτωση Νίξον», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις υποψίες συγκάλυψης, που οδήγησαν και στην καρατόμηση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι. Ρεπουμπλικανός λομπίστας, πιστεύει ότι «ο Τραμπ δεν πάει πουθενά. Αφού ειπώθηκε αυτό, να προσθέσω ότι ο Πενς είναι αρεστός στο Καπιτώλιο, αρκετά προβλέψιμος και δεν προκαλεί πολύ αχρείαστο δράμα».Η εικοτολογία εντάθηκε, μετά την αποκάλυψη ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, έγιναν τουλάχιστον 18 επαφές στελεχών της ομάδας Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους. Τον Ιανουάριο ο Λευκός Οίκος είχε αρνηθεί πως υπήρξε οιαδήποτε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους προεκλογικά, ωστόσο αργότερα επιβεβαίωσε τέσσερις συναντήσεις. Στο μεταξύ, ο πρώην διευθυντής του FBI συμφώνησε να καταθέσει σε δημόσια ακρόαση, στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, μετά τις 29 Μαίου.

Διαβάστε επίσης:  ΤΟΥΡΚΙΑ: Άνιση «μάχη» σε πολικές θερμοκρασίες για την ανεύρεση επιζόντων