Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Ικανότερη και πιο πειστική βρήκαν την καγκελάριο Μέρκελ στην τηλεμαχία οι τηλεθεατές

Ικανότερη, συμπαθέστερη και πιο πειστική βρήκαν την καγκελάριο Μέρκελ στην αποψινή προεκλογική τηλεμαχία οι Γερμανοί, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς κρίθηκε πιο επιθετικός και πιο κοντά στον πολίτη.

Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα που διενήργησε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD κατά την διάρκεια και μετά το τέλος της τηλεμαχίας, το 55% θεώρησε συνολικά πειστικότερη την ‘Αγγελα Μέρκελ, ενώ υπέρ του Μάρτιν Σουλτς τοποθετήθηκε το 35%. Μεταξύ εκείνων που δηλώνουν αναποφάσιστοι για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, το 48% βρήκε πειστικότερη την Καγκελάριο, ενώ το 36% τον ηγέτη του SPD.

Στα επιμέρους χαρακτηριστικά, η κυρία Μέρκελ κρίθηκε πιο αξιόπιστη με 49% έναντι 29% του κ. Σουλτς, πιο ικανή με 64% έναντι 20%, πιο συμπαθής με 49% έναντι 31%, με πιο καλά επιχειρήματα με 44% έναντι 38%, πιο ικανή στο θέμα της προσφυγικής κρίσης με 44% έναντι 39%, στη διεθνή πολιτική με 61% έναντι 30% και στην πολιτική της αγοράς εργασίας με 45% έναντι 40%.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σουλτς θεωρήθηκε πιο κοντά στον πολίτη από το 55% έναντι 24% που απάντησε υπέρ της κυρίας Μέρκελ, αλλά και πιο επιθετικός από το 87% των τηλεθεατών, έναντι 5%.

Πώς εξελίχθηκε η τηλεμαχία της Μέρκελ με τον Σουλτς

O Mάρτιν Σούλτς απάντησε πρώτος στο πρώτο εισαγωγικό ερώτημα, γιατί οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο κακές για το SPD, λέγοντας ότι υπεύθυνες είναι οι χαμένες εκλογές που προηγήθηκαν στα τρία κρατίδια.

«Ήταν πικρό», είπε, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει ότι απόψε θα πείσει τους πολλούς αναποφάσιστους. “Ο ένας στους δύο Γερμανούς δεν έχει ακόμα αποφασίσει”, τόνισε.

Είμαι η πρόεδρος ενός κόμματος του μέτρου και του κέντρου, δήλωσε με τη σειρά της η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Ο Σουλτς της επιτέθηκε χαρακτηρίζοντας το στιλ της νυσταλέο. «Την δημοκρατία δεν μπορεί κανείς να την προχωρήσει με κλινάμαξα» , είπε.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η έκβαση των εκλογών είναι ανοικτή και ότι δεν θέλει να κάνει προγνώσεις, διότι πολλοί ψηφοφόρο είναι αναποφάσιστοι. Διαβεβαίωσε πάντως ότι θα εργαστεί για την προστασία του κλίματος και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δύο θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την γερμανική κονωνία.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες της προσφυγιάς και αυτό κάνει η κυβέρνηση. Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι το προσφυγικό είναι μια μεγάλη πρόκληση και επιτέθηκε στην Μέρκελ λέγοντας πως δεν επιτρέπεται να θέτει τους Ευρωπαίους εταίρους προ τετελεσμένων γεγονότων. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή λύση. Το κύμα των προσφύγων κράτησε μήνες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη λύση», υποστήριξε.

Στο ερώτημα του Σούτλς προς την Mέρκελ γιατί προσκάλεσε ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU, το αδελφό βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU της Μέρκελ) τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν, η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι «είχαμε μια δραματική κατάσταση» και παρέπεμψε στο Σύνταγμα και το απαραβίαστο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερασπιζόμενη την προσφυγική πολιτική που εφάρμοσε το 2015. «Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μιας καγκελαρίου κατά τις οποίες πρέπει να πάρει αποφάσεις», όπως είπε, παραδέχτηκε όμως ότι ότι δεν ασχολήθηκε προηγουμένως αρκετά με την κατάσταση των προσφύγων σε χώρες όπως ο Λίβανος.

Στο ερώτημα πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες ο Σουλτς απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Θα πρέπει να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι υποδομές καλύτερα, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί. «Το να ενσωματωθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι υπό προϋποθέσεις θέμα μιας γενιάς. Ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών». Η Μέρκελ συμφώνησε ότι «είναι μια τεράστια υπόθεση. Θα κρατήσει χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα στην ενσωμάτωση» Η καγκελάριος τόνισε ότι τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων στην Γερμανία συνεισφέρουν στην γερμανική κοινωνία. Σε αυτό συμφώνησε και ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά υπογράμμισε ότι «οι κήρυκες του μίσους δεν έχουν θέση στη χώρα μας».

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει η Μέρκελ το γεγονός ότι τα 2/3 των Γερμανών δεν συμμερίζονται την άποψή της ότι Ισλάμ ανήκει στην Γερμανία, η καγκελάριος απάντησε:«αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό, ιδίως διότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται στο όνομα του Ισλάμ. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ καθεαυτό». Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων από αραβικές χώρες έχει αυξηθεί στην Γερμανία, αλλά πρόσθεσε πως «τα τζαμιά πρέπει να κλείσουν, εάν συμβαίνουν εκεί πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα”. Ο Σουλτς είπε ότι τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν να κλείσουν. «Τα μεσογειακά σύνορα μας ανησυχούν, αλλά δεν μπορούμε να τα κλείσουμε». Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, στις οποίες, όπως είπε, «πρέπει να επενδύσουμε πολλά». Στο θέμα της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων ο Σουλτς απάντησε πως «κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά», ενώ η Άγγελα Μέρκελ παρέπεμψε στην Σύμβαση της Γενεύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χίτλερ, διαταγή, Νέρων,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαρτίου ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή “Νέρων”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1945 ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή "Νέρων" βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέψει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει...

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μια τηλεμαχία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς 

Ενα debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αποφάσισε η αρμόδια διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών....

Μέρκελ: Ειρήνη στην Ευρώπη μόνο με τη συμμετοχή της Ρωσίας

Σε τρίτη παρέμβαση μέσα σε λίγες ημέρες για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία...

Προειδοποίηση Merkel στην ΕΕ: «Ο Putin δεν μπλοφάρει – Πάρτε σοβαρά τα λόγια του»

Η πρώην επικεφαλής του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου υπενθύμισε ότι είχε ήδη δώσει παρόμοιες συμβουλές...

Μέρκελ σε Μητσοτάκη: Είχα επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση των ανθρώπων στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας...