Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Ινδία: Η τουριστική αγορά που θα αντισταθμίσει τις απώλειες των Ρώσων

Ως μια νέα ισχυρή αγορά τουριστών αναψυχής αναδύεται το τελευταίο διάστημα η Ινδία και ήδη η Ελλάδα πραγματοποιεί συστηματικές ενέργειες, προκειμένου να διεκδικήσει μερίδιο από αυτήν την τεράστια «τουριστική δεξαμενή».

Η επένδυση της ινδικής εταιρείας στο νέο αεροδρόμιο του Καστελίου, η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, το καλοκαίρι στην Αθήνα, αλλά και η ανταλλαγή ταξιδιών γνωριμίας τουριστικών φορέων και οργανισμών χτίζουν σταδιακά τις σχέσεις των δύο χωρών. Τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι οι τουριστικές ροές από την Ινδία θα μπορέσουν να καλύψουν τις απώλειες από τη ρωσική αγορά.

Η Ινδία αποτελεί αυτήν τη στιγμή μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, με τον πληθυσμό της να βιώνει μια αυξανόμενη οικονομική ευημερία. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και ο πληθυσμός της έχει ξεπεράσει τον πληθυσμό της Κίνας, με πάνω από 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπους, και η διάμεση ηλικία τους είναι μόλις 27,6 έτη, νεότερη κατά περισσότερα από 10 χρόνια από αυτήν των περισσότερων μεγάλων οικονομιών. Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της McKinsey, η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αναψυχής, προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2030. Επιπλέον, προβλέπονται ισχυρή ταξιδιωτική ανάκαμψη μετά την πανδημία και αυξανόμενη όρεξη για διεθνή ταξίδια, παράγοντες οι οποίοι υποδεικνύουν τις σημαντικές δυνατότητες της Ινδίας για εξερχόμενο τουρισμό. Από τα περίπου 13 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό που πραγματοποίησαν οι Ινδοί το 2022, υπάρχει η δυναμική αυτά να αυξηθούν σε 80 εκατομμύρια το 2040.

Το ελληνικό «άνοιγμα» στην ινδική τουριστική αγορά

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται διάφορες κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, προκειμένου να γίνει γνωστή η χώρα στην Ινδία ως τουριστικός προορισμός, ενώ στόχος είναι και η προσέλκυση απευθείας πτήσεων από την ασιατική χώρα.

Πιο πρόσφατη κίνηση είναι το ταξίδι εξοικείωσης Ινδών αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το «This is Athens – Convention & Visitors Bureau» του Δήμου Αθηναίων και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, χάρη στην ουσιαστική υποστήριξη της Gulf Air. Από τις 10 έως τις 13 Δεκεμβρίου φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα 15 εκπρόσωποι της τουριστικής αγοράς της Ινδίας και δημοσιογράφοι που εκπροσώπησαν έγκριτα ινδικά Μέσα. Σημειώνεται ότι η Gulf Air συνδέει την Αθήνα με το Μπαχρέιν με 10 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα και μέσω Μπαχρέιν την Αθήνα με έναν σημαντικό αριθμό ινδικών προορισμών.

Το ταξίδι εξοικείωσης είναι μία μόνο από τις πολλές ενέργειες του Τhis is Athens CVB και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για την αγορά της Ινδίας, ενώ για τους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί δράσεις που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της ελληνικής πρωτεύουσας στις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις της Ινδίας, όπως η OTM India.

Κινήσεις προσέγγισης της ινδικής αγοράς δεν κάνει μόνο η Αθήνα. Η Ρόδος έχει επίσης αναπτύξει δεσμούς και ήδη από τον Μάρτιο του 2023 άρχισε να υποδέχεται τα πρώτα γκρουπ Ινδών τουριστών. Οι τοπικές Αρχές εκτιμούν ότι το 2024 οι Ινδοί που θα επισκεφθούν το νησί θα φτάσουν τις 5.000, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επαφές για την έναρξη τακτικών εποχιακών πτήσεων προς τη Ρόδο από μεγάλη αεροπορική εταιρεία.

Την ίδια ώρα, η επένδυση του ινδικού ομίλου GMR Group στο αεροδρόμιο του Καστελίου στην Κρήτη εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αφορμή για αεροπορικές εταιρείες της ασιατικής χώρας να το περιλάβουν στα δρομολόγιά τους. Η τουριστική αγορά της Κρήτης έχει ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξενοδόχοι του νησιού ετοιμάζουν ταξίδι στην Ινδία, προκειμένου να συναντηθούν με τουριστικούς φορείς, να τους παρουσιάσουν το προϊόν της Κρήτης και να συνάψουν συνεργασίες.

Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος GMR Group έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει και στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, και πάλι σε σχήμα με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το προφίλ των Ινδών τουριστών

Οι Ινδοί ταξιδιώτες δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα. Οι προτιμήσεις προορισμού διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή προέλευσής τους, αναφέρει η μελέτη της McKinsey. Για παράδειγμα, οι ταξιδιώτες από τη Βόρεια Ινδία αποτελούν μεγάλο μερίδιο των ταξιδιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ενώ τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών από την Κεράλα προτιμούν προορισμούς στη Μέση Ανατολή.

Στην Ελλάδα οι τουρίστες από την Ινδία αγαπούν τον περιηγητικό τουρισμό. Τους αρέσει ο πολιτισμός, η φύση, η γαστρονομία, αν και χρειάζονται να έχουν πρόσβαση και σε ινδική κουζίνα. Κρίσιμης σημασίας είναι η δημιουργία οικονομικά προσιτών πακέτων για διάφορα είδη ταξιδιωτών (οικογένειες, ζευγάρια και solo travelers), η προσθήκη απευθείας πτήσεων και η θεσμοθέτηση μιας εύκολης διαδικασίας έκδοσης βίζας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

“Φλόγα” Αγάπης στην Λειτουργία – Παράκληση για τα παιδιά με καρκίνο

Με ένα κοριτσάκι των Ξενώνων της ΦΛΟΓΑΣ αγκαλιά, έψαλε την Παράκληση στην Παναγία παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας ο Πατέρας Αλέξανδρος που λειτουργεί στον παρακείμενο...
Με γραπτές εξετάσεις η ελληνική ιθαγένεια στους αλλοδαπούς

Υπουργείο Εσωτερικών: Η έρευνα για την κλοπή είναι σε εξέλιξη

Διευκρινήσεις σχετικά με την διάρρηξη που έγινε στην Διεύθυνση Εκλογών έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι το κτίριο φυλάσσεται όλο το 24ωρο. Ειδικότερα η...
29χρονη, τραυματίστηκε, σφαίρα, Κορυδαλλός,

Διαψεύδει τον Γιάννη Καλλιάνο ο θεράποντας ιατρός του πατέρα του – “Δεν πήρα ποτέ...

«Ουδέποτε αποδέχτηκα προσφορά 500 ευρώ από τη σύζυγο του θανόντος» λέει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και θεράποντας ιατρός του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος...

Νίσυρος: Συνελήφθη ο αρχαιοφύλακας

Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου (27/4) σε σπίτι συγγενικών του προσώπων, στην περιοχή των Καμινίων, στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ο αρχαιοφύλακας της...

Απολογίες χούλιγκανς: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία...

Στην Ευελπίδων απολογούνται από το πρωί οι 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Την υπόθεση χειρίζονται...

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...
Αβεβαιότητα στους πολίτες για το πότε θα βγούμε από την πανδημία

Πασχαλινοί ρυθμοί στην αγορά – Αισιοδοξία των εμπόρων για αυξημένους τζίρους

 Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα με τους εμπόρους να περιμένουν ο εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ινδία: Βγάζουν ζωντανούς μετά από 17 αγωνιώδεις ημέρες εγκλωβισμένους εργάτες σε σήραγγα στα Ιμαλάια

Τα σωστικά συνεργεία της Ινδίας ανασύρουν ζωντανούς τους πρώτους από τους 41 εργάτες οικοδομής...

Σεισμό στη Σελήνη κατέγραψε το σκάφος της ινδικής αποστολής

Η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που καταφέρνει να στείλει ένα σκάφος και ένα...

Ινδία: Αποστολή εξετελέσθη – Έθεσε σε “λειτουργία αναμονής” το διαστημικό όχημα που προσεδαφίστηκε στη σελήνη

Η Ινδία έθεσε σε λειτουργία αναμονής το διαστημικό όχημα εξερεύνησης της σελήνης, το πρώτο...

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ινδίας για την αναβάθμιση της σχέσης σε “Στρατηγική”

Έχουμε μεγάλη χαρά να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση», δήλωσε ο Κυριάκος...