Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021
26 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1986.... "Ο Θεός έβαλε το χέρι του" δηλώνει ο Ντιέγκο Μαραντόνα αμέσως μετά τον αγώνα Αργεντινή - Αγγλία στο στάδιο Αζτέκα του Μεξικού...

ΗΠΑ: Μειώθηκαν κατά 25% οι θάνατοι από καρκίνο

Κατά 25% έχει μειωθεί η θνησιμότητα από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αποκαλύπτει νέα έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ACS).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ACS,  το 2017, περίπου 1,7 εκατομμύρια Αμερικανοί θα διαγνωστούν με καρκίνο και περίπου 600.000 καρκινοπαθείς θα χάσουν τη ζωή τους.

«Η μείωση στη θνησιμότητα από καρκίνο είναι κυρίως αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης στις τέσσερις κύριες αιτίες θανάτου από τη νόσο  (των καρκίνων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη ),  που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων από καρκίνο», σημείωσε η συγγραφέας της έκθεσης, Rebecca Siegel, Στρατηγικός Σύμβουλος για την Έρευνα της Επιτήρησης και των Υπηρεσιών Υγείας της Εταιρίας.

«Η πρόοδος αυτή οφείλεται στην υποχώρηση του επιπολασμού του καπνίσματος που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 και τις βελτιώσεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου», εξηγεί η Siegel.

Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται περίπου 2 εκατομμύρια λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο από ό, τι θα αναμενόταν εάν τα ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο παρέμεναν στο αποκορύφωμά τους.

Ωστόσο, δεν έχουν ωφεληθεί όλοι εξίσου. Όπως σημειώνει η Siegel, αν και οι άνδρες εξακολουθούν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο και να πεθάνουν από τη νόσο, σε σύγκριση με τις γυναίκες, ο συνολικός κίνδυνος των ανδρών για την ανάπτυξη καρκίνου έχει μειωθεί, ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες παραμένει αμετάβλητο.

«Η μείωση στα ποσοστά θανάτου καρκίνο μεταξύ των ανδρών αποδίδεται στη μεγάλη μείωση της εμφάνισης των καρκίνων του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40 % των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σε άνδρες», εξηγεί η Siegel.

Αντίθετα, τα ποσοστά για τους δύο καρκίνους που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% όλων των περιπτώσεων μεταξύ των γυναικών – του μαστού και της μήτρας (ενδομήτριο) – παρέμειναν σταθερά. Επιπλέον, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς μεταξύ των γυναικών αυξήθηκε σχεδόν κατά 5 % το χρόνο, ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα μειώθηκε με τη μισή ταχύτητα συγκριτικά με τους  άνδρες.

Η έκθεση, η οποία περιέχει στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Εθνικό Πρόγραμμα Μητρώων Καρκίνου των ΗΠΑ, την Ένωση Κεντρικών Μητρώων Καρκίνου της Βόρειας Αμερικής και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το ποσοστό θανάτου από καρκίνο κορυφώθηκε το 1991, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε μια σταθερή «ολίσθηση» κατά περίπου  1,5 %, ανά έτος, μεταξύ ανδρών και γυναικών μέχρι το 2014.

Την ίδια στιγμή, οι διαγνώσεις καρκίνου μειώθηκαν κατά περίπου 2 %, ανά έτος, στους άνδρες, ενώ διατηρήθηκαν αμετάβλητες στις γυναίκες.
Παρόλα αυτά, τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνδρες εξακολουθούν να έχουν  20 %  περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο και 40 % περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο από ό, τι οι γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό παραγόντων κινδύνου για καρκίνο μεταξύ των ανδρών. Για παράδειγμα, οι άνδρες πίνουν και καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες, και αυτές οι συνήθειες πιθανόν να οδηγούν σε τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος μεταξύ των ανδρών, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Φυλετικά κενά υπάρχουν, αν και δεν είναι τόσο σημαντικά όπως και στο παρελθόν. Ενώ οι μαύροι άνδρες το 2014 είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση με τους λευκούς, ο αριθμός αυτός είναι αρκετά βελτιωμένος σε σχέση με το 1990, που ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τους μαύρους κατά 47%.

Όσον αφορά στις μαύρες γυναίκες, τα αντίστοιχα ποσοστά μειώθηκαν από 20 %  το 1998 σε 13 % το 2014.

Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι ο νόμος καθολικής ασφάλισης του Ομπάμα (Obamacare) ενδέχεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι το ποσοστό των ανασφάλιστων μαύρων Αμερικανών μειώθηκε από το 21 % το 2010 (πριν περάσει ο νόμος) σε μόλις 11 %  το 2015.

Πηγή: stogiatro.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυτό το γνωρίζετε; Η πανέμορφη Σεγκόβια στην Ισπανία

Η πανέμορφη Σεγκόβια, η οποία απέχει μισή ώρα με τρένο από τη Μαδρίτη. Η παλιά πόλη της, που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της...

Θρίλερ με Κινέζο αρχικατάσκοπο: Αυτομόλησε στις ΗΠΑ και έκανε αποκαλύψεις για τον κορωνοϊό;

Ο υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας της Κίνας έφυγε από τη χώρα του μέσω Χονγκ Κονγκ και αναζήτησε καταφύγιο στις ΗΠΑ - Ο Κινέζος αξιωματούχος αποκάλυψε...
Σάμουελ Μορς, ευρεσιτεχνία, δίπλωμα, τηλέγραφος,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1840.... Ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο.

Επτά Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις των Κούρδων ανταρτών

Το κέντρο ενημέρωσης των Λαϊκών Αμυντικών Δυνάμεων – YPG ανέφερε το θάνατο επτά Τούρκων της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται...

Μέρκελ- Μακρόν: Προτεραιότητα η διασφάλιση συμφερόντων Ελλάδας-Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία και την Ρωσία, συμφώνησαν η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ...
ΙΣΠΑΝΙΑ: Πτώματα μέσα σε γηροκομεία και παγοδρόμια - νεκροτομεία

Covid-19: Η Ισπανία καταργεί από τις 26 Ιουνίου την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Η Ισπανία θα άρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τις 26 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. H ανακοίνωση αυτή...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Σαρλ ντε Γκολ, Παρίσι,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1940.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ενώ η Γαλλία έχει περάσει σε γερμανική Κατοχή, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων κάνει έκκληση...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοιός: 209 κρούσματα, 17 θάνατοι και 283 διασωληνωμένοι

Άλλα 209 νέα κρούσματα κορωνοιού και 20 θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε...

Θρίλερ με Κινέζο αρχικατάσκοπο: Αυτομόλησε στις ΗΠΑ και έκανε αποκαλύψεις για τον κορωνοϊό;

Ο υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας της Κίνας έφυγε από τη χώρα του μέσω Χονγκ Κονγκ...

Κορωνοιός: 394 κρούσματα, 20 θάνατοι και 301 διασωληνωμένοι

Άλλα 394 νέα κρούσματα κορωνοιού και 20 θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε...

Κορωνοιός: 469 κρούσματα, 20 θάνατοι και 307 διασωληνωμένοι

Άλλα 469 νέα κρούσματα κορονoϊού και 20 θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή