Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
12.8 C
Athens

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αντιβασίλισσα των Ινδιών, μια Ελληνίδα!

Την ερωτεύθηκε ο βασιλιάς της Αγγλίας και η βασίλισσα για να σώσει τον θρόνο, την έστειλε στις Ινδίες !

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

akontogiannidis@yahoo.gr

Στο λιμάνι του Πειραιά, στα μέσα Μαρτίου 1896, δένει το πλοίο «Μαδαγασκάρη» και μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής υποδέχονται, την Ολυμπιακή Ομάδα της Γαλλίας, που ήλθε για να πάρει μέρος στους Αγώνες της Αθήνας. Τις σκάλες του πλοίου κατεβαίνει μόνη, μια πανέμορφη γυναίκα και οι ματιές όλων πέφτουν πάνω της. Είναι η Καίτη Χατζοπούλου που επιστρέφει στην Αθήνα, μετά τον αποτυχημένο γάμο της, με τον πλούσιο ομογενή έμπορο στη Μασσαλία Γεώργιο Μαύρο. Τον εγκατέλειψε, γιατί… έπληττε κοντά του!

Ιστορίες, ελληνίδα, αντιβασίλισσα, Ινδία,
Ο αντιβασιλεύς Εδουάρδος Λω

Στην Αθήνα η Καίτη, σαγήνεψε –άθελά της- τον Άγγλο διπλωμάτη Εδουάρδο Λω και την παντρεύτηκε. Έμεναν στο μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω γωνία, με τα 20 δωμάτια, ταβάνια ύψους 8 μέτρων και το πρώτο που χρησιμοποίησε καλοριφέρ και ανελκυστήρα!

Στο σαλόνι του μεγάρου, η Καίτη έδωσε αποχαιρετιστήρια δεξίωση με καλεσμένο τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Λίγες μέρες μετά, έφυγαν για το Λονδίνο για να αναλάβει ο σύζυγός της υπουργικά καθήκοντα.

Ιστορίες, ελληνίδα, αντιβασίλισσα, Ινδία,
Ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Ζ΄, που τον θάμπωσε η Καίτη!

Στο Λονδίνο, σε μια δεξίωση στο Μπάκιγχαμ, ο βασιλιάς Εδουάρδος Z΄ την είδε, σαγηνεύτηκε από την αστραφτερή ομορφιά της και την ερωτεύτηκε παράφορα. Για να την βλέπει πιο συχνά, πύκνωσε τις δεξιώσεις. Ο… ερωτιάρης βασιλιάς, όπως έλεγαν, είχε εξωγαμιαίες σχέσεις με την πανέμορφη Αλίκη Κέπελ και την ηθοποιό Λίλυ Λάνγκτρυ.

Αλλά ο βήχας και ο έρωτας δεν κρύβονται. Η βασίλισσα Αλεξάνδρα, που απέκτησε μαζί του έξι παιδιά, ήταν γυναίκα που δεν ήθελε κουτσομπολιά και σκάνδαλα. Για να σώσει το θρόνο, έπιασε τον βασιλιά και του λέει: «Διώξε την Ελληνίδα πριν ρεζιλευτείς. Αν δεν μπορείς, θα βρω τον τρόπο εγώ».

Την άλλη μέρα η Αλεξάνδρα, υπαγόρευσε Βασιλικό Διάταγμα διορίζοντας το σύζυγο της σκανδαλιάρας Ελληνίδας «Αντιβασιλέα των Ινδιών» στέλνοντας την, για ν’ απαλλαγούν, όσο μακριά μπορούσε!

Στις Ινδίες η Καίτη, Λαίδη Λω πλέον, έμαθε την τοπική διάλεκτο, έκανε αγαθοεργίες, πληγώθηκε όμως από την απώλεια του σωματοφύλακά της Μιλτιάδη Γούσκου, ολυμπιονίκη του 1896 στη σφαιροβολία. Τον τσίμπησε κόμπρα και πέθανε!

Όταν γύρισαν στην Αθήνα, ο Εδουάρδος πέθανε και η Λαίδη χήρεψε. Την καρδιά του την έβαλε σε ασημένια λήκυθο δίπλα στο παράσημο της περικνημίδας που του απένειμε ο βασιλιάς Εδουάρδος σε μια από τις δεξιώσεις του. Το παράσημο αρνήθηκε η Λαίδη να το επιστρέψει μετά θάνατον στην πρεσβεία, ως όφειλε και τσακώθηκε γι αυτό με τον πρέσβη…

Η Καταδίκη σε θάνατο του αδελφού της αρχιστρατήγου Χατζανέστη την πλήγωσε βαθιά. Όταν οδηγείτο στο εκτελεστικό απόσπασμα εκλιπαρούσε τον στρατηγό Πάγκαλο να περιμένει λίγο μήπως μεσολαβήσει και τον σώσει η πρεσβεία της… Τον εκτέλεσαν !

Τρία χρόνια μετά, η 60χρονη και πολύ καλοστεκούμενη Λαίδη Λω παρέστη ως Αγγλίς υπήκοος, σε δεξίωση του Άγγλου αρχηγού της νεοσύστατης Αστυνομίας Πόλεων στην Αθήνα σερ Χαλινταίη. Εκεί είδε περιφερόμενο έναν ψηλό κι ευθυτενή αστυνόμο. Κάλεσε τον αρχηγό και τον ρώτησε: «Σερ, ποιος είναι αυτός ο ευσταλής νέος που μοιάζει τόσο του Ερμή;». Ο σερ Χαλινταίη σύστησε τον 33χρονο αστυνόμο Γεώργιο Πειρουνάκη στη Λαίδη. « Εσείς δεν είστε ο τροχαίος που σταματήσατε το αυτοκίνητο μου το πρωί στα Χαυτεία για τροχαία παράβαση;»

Ιστορίες, ελληνίδα, αντιβασίλισσα, Ινδία,
Η πανέξυπνη βασίλισσα Αλεξάνδρα

«Ω καλή μου Λαίδη, χίλια συγγνώμη, αλλά έπρεπε να κάνω το καθήκον μου…», είπε ο Αστυνόμος που την αναγνώρισε αμέσως και σ’ ένα δίμηνο παντρεύτηκαν! Για τον Πειρουνάκη άνοιξαν διάπλατα τα σαλόνια, και οι κρουνοί του χρήματος, αφού «έλαβε προγαμιαίαν προίκαν 3.000.000 δρχ. και πολλά ακίνητα!». Οι συνάδελφοί του που ζήλευαν, ευχόντουσαν μεταξύ τους: «Άντε και του χρόνου με (μυαλό) μία Λω!..»

Η Λαίδη πέθανε το 1940, πριν τον πόλεμο και ο Πειρουνάκης έγινε το 1943 υπουργός Εφοδιασμού στην κατοχική κυβέρνηση του Ιω. Ράλλη. Το 1945, η κομμουνιστική ΟΠΛΑ τον συνέλαβε ως δωσίλογο, τον οδήγησε στα Κρώρα (την Στεφάνη) Θηβών κι εκεί τον εκτέλεσε μαζί με τους στρατηγούς Γεώργιο Μπάκο και Αγαμέμνονα Μεταξά.

Ιστορίες, ελληνίδα, αντιβασίλισσα, Ινδία,
Η εκπάγλου καλλονής Καίτη Χατζοπούλου-Λαίδη Λω

H Λαίδη Λω, ήταν μια πανέξυπνη, εκπάγλου καλλονής Ελληνίδα, που μιλούσε οκτώ γλώσσες! Ο παππούς της ήταν ιερολοχίτης και πολέμησε στο Δραγατσάνι. Ο πατέρας της διετέλεσε βουλευτής Νάξου και νομάρχης Αττικοβοιωτίας, ενώ ο αδελφός της Γεώργιος Χατζανέστης αρχιστράτηγος στον Μικρασιατικό Πόλεμο, εκτελέστηκε το 1922 στου Γουδή, ως υπεύθυνος της «μικρασιατικής καταστροφής».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

TIME: Πώς η Ελλάδα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να «αποφύγει τα χειρότερα» από την κρίση του κορωνοϊού

Έρευνα: Οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερο, σε σχέση με τους εργαζόμενους...

Οι Έλληνες εργαζόμενοι, μισθωτοί και μη, εργάζονται κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερο, σε σχέση με τους εργαζόμενους των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.  Αυτό προκύπτει από μία έρευνα...

Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική – Συγκέντρωση στις 17:00

Χωρίς ταξί είναι και σήμερα Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου η Αττική, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ). Όπως αναφέρει το ΣΑΤΑ σε ανακοίνωσή του «με μεγαλειώδη...

“Φρούριο” σήμερα η Αθήνα – 4.000 αστυνομικοί – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυστηρά αστυνομικά μέτρα σήμερα λόγω την 5ωρης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα από τις  11 το πρωί ο Τούρκος...

Κόντρα φαρμακοποιών-φαρμακαποθηκών για τις ελλείψεις φαρμάκων

Συνεχίζεται το φαινόμενο ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, παρόλο που το τελευταίο διάστημα έχει φανεί μια σχετική εξομάλυνση και κοινά σκευάσματα δεν είναι τόσο...

Στη φυλακή ο τράπερ και δύο μέλη της σπείρας που ανατίναζαν ATM

Στη φυλακή οδηγήθηκε μετά την απολογία του στην 10η τακτική ανακρίτρια ο 28χρονος τράπερ ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε σε μία σειρά από επιθέσεις...

Καιρός: Τοπικές βροχές την Πέμπτη – Περισσότερο κρύο την Παρασκευή

Βροχερός θα είναι ο καιρός την Πέμπτη. Χειμωνιάτικη ημέρα θα είναι η Παρασκευή σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα θα περάσει το Σαββατοκύριακο, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας την Κυριακή και...

Απαγόρευση συγκεντρώσεων την Πέμπτη λόγω επίσκεψης Ερντογάν

Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη Χώρα μας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ινδία: Βγάζουν ζωντανούς μετά από 17 αγωνιώδεις ημέρες εγκλωβισμένους εργάτες σε σήραγγα στα Ιμαλάια

Τα σωστικά συνεργεία της Ινδίας ανασύρουν ζωντανούς τους πρώτους από τους 41 εργάτες οικοδομής...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, 50 χρόνια μετά…

«Ψωμί, Παιδεία Ελευθερία», «Κάτω η Χούντα», «έξω από το ΝΑΤΟ», «Κάτω το Κράτος» ήταν...

“Τρεις Ιστορίες απ’ τον Πόλεμο”: Το νέο podcast του ΓΕΕΘΑ με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου (βίντεο)

Η πρώτη ιστορία έχει τίτλο «Ο "Τρανός" του Επταχωρίου», η δεύτερη «Η παράδοση του...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το μαρτύριο των Ελλήνων στο ΄Ελις Αϊλαντ

Οι πρώτοι Έλληνες που πήγαν μετανάστες στην Αμερική το 1768, πριν από 255 χρόνια...