ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η Σοφία Λόρεν στην Ύδρα, για «το παιδί και το δελφίνι»

Η πρώτη ξένη μεγάλη ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα, από έναν ΄Ελληνα παραγωγό τον Σπύρο Σκούρα.

247
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η Σοφία Λόρεν στην Ύδρα, για «το παιδί και το δελφίνι»
Η Σοφία Λόρεν τραγουδά με τον Τόνι Μαρούδα, το «τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη»

Το καλοκαίρι του 1957, πριν από 61 χρόνια, θα γυριστεί στην Ελλάδα, η πρώτη μεγάλη ξένη ταινία που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τουριστική προβολή της χώρας μας.

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη       (akontogiannidis@yahoo.gr)

Ήταν η ταινία «το παιδί και το δελφίνι», στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Σοφία Λόρεν, ο Άλαν Λάντ, ο Κλίφτον Γουέμπ, ενώ τιμητική ήταν η συμμετοχή του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Αλέξη Μινωτή.

Την ταινία γύρισε στην Ελλάδα η κινηματογραφική εταιρία «20th Century-Fox» της οποίας πρόεδρος ήταν ο διεθνούς φήμης Έλληνας κινηματογραφικός επιχειρηματίας Σπύρος Σκούρας με έδρα το Χόλιγουντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Σκούρας, ένα από τα 10 παιδιά βοσκού στο Σκουροχώρι Ηλείας, έφυγε νέος για την Αμερική, στα 18 του χρόνια το 1910, με άλλα δύο αδέλφια του, δούλεψε σκληρά και το 1942 έγινε διευθυντής και μετά πρόεδρος της μεγάλης αυτής κινηματογραφικής εταιρίας.

Τον Φλεβάρη του 1943 θα βυθισθεί στο πένθος, όταν θα πληροφορηθεί την εκτέλεση του αδελφού του Θανάση Σκούρα από τους Γερμανούς κατακτητές. Ήταν μέλος της ΠΕΑΝ του Περίκου, που ανατίναξαν τον Σεπτέμβρη του 1942, την μισητή φιλοναζιστική οργάνωση ΕΣΠΟ στην οδό Πατησίων. Και τότε ανέλαβε ο Θανάσης Σκούρας, να βοηθήσει τις οικογένειες των εκτελεσθέντων και να σπουδάσει τα παιδιά τους.

Το διάστημα εκείνο, βρισκόταν στο Χόλιγουντ και ο Αλέξης Μινωτής, που, αφού δραπέτευσε, κρατούμενος στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, με πλοίο μέσω Τουρκίας και Αιγύπτου, έφυγε στην Αμερική και βρήκε την γυναίκα του Κατίνα Παξινού στη Νέα Υόρκη.

Ο Μινωτής έμεινε 6 χρόνια στο Χόλιγουντ, έπαιξε σε ταινίες του Χίτσκοκ με τον Κάρι Γκράντ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και γνώρισε εκεί τον Σπύρο Σκούρα.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η Σοφία Λόρεν στην Ύδρα, για «το παιδί και το δελφίνι»
Καραμανλής και Σκούρας συζητούν το γύρισμα ταινίας στην Ελλάδα

Τα Χριστούγεννα του 1956, ο Μινωτής, σε επικοινωνία του με τον τότε πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή που είχε αρχίσει την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, του πρότεινε να μιλήσει στον Σκούρα, να γυρίσει ταινίες του την Ελλάδα, για να προβληθούν τουριστικά, διάφορες περιοχές της. Δεν άργησε να γίνει συνάντηση του Σκούρα με τον Καραμανλή και τον Μάιο του 1957 τα συνεργεία της κινηματογραφικής εταιρίας ήρθαν στην Ύδρα και άρχισαν τα γυρίσματα της ταινίας «το παιδί και το δελφίνι» με την νεαρή τότε Ιταλίδα ηθοποιό Σοφία Λόρεν και με έκτακτη συμμετοχή του Αλέξη Μινωτή.

Διαβάστε επίσης:  Η πρώτη προσαρμοζόμενου μεγέθους βαλβίδα καρδιάς, που μεγαλώνει μαζί με το παιδί, ανοίγει νέους δρόμους στην καρδιοχειρουργική
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η Σοφία Λόρεν στην Ύδρα, για «το παιδί και το δελφίνι»
Η Σοφία με τον Άλαν Λαντ στην Ακρόπολη

Σκηνές του έργου γυρίστηκαν και σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα. ΄Όμως, σε μία ακτή της Ύδρας, και σ’ ένα καφενεδάκι η Σοφία Λόρεν θα ξεδιπλώσει το καλλιτεχνικό της ταλέντο, βοηθούντος βεβαίως της γοητευτικής της ομορφιάς και του καλλίγραμμου κορμιού τους…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η Σοφία Λόρεν στην Ύδρα, για «το παιδί και το δελφίνι»
Η Σοφία βγαίνει από τη θάλασσα δείχνοντας τα πανέμορφα κάλλη της…

Η Σοφία Λόρεν, Φαίδρα στην ταινία, είναι ένα φτωχό κορίτσι που για να επιζήσει και να βοηθήσει την οικογένεια της, κάνει καταδύσεις στην θάλασσα τα Ύδρας για να βγάλει σφουγγάρια. Σε μία από τις πολλές καταδύσεις, βρίσκει στον βυθό της θάλασσας και ανασύρει μέσα από τα φύκια, ένα αρχαίο άγαλμα που παριστά ένα αγόρι, να είναι καβάλα πάνω σ’ ένα δελφίνι… Κατά την έξοδό της από την θάλασσα, οι θεατές θα θαυμάσουν το καλλίγραμμο κορμί της που αφήνει να διαφανεί το βρεγμένο και κολλημένο πάνω σ’ αυτό, φόρεμα της…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η Σοφία Λόρεν στην Ύδρα, για «το παιδί και το δελφίνι»
Η Σοφία Λόρεν τραγουδά με τον Τόνι Μαρούδα, το «τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη»

Εκείνο όμως που συγκίνησε πολύ και έκανε μεγάλη εντύπωση στο ελληνικό κοινό, που παρακολούθησε τρεις μήνες μετά την ταινία στους κινηματογράφους, ήταν το ελληνικό τραγούδι που τραγούδησε η ίδια μαζί με τον Τόνι Μαρούδα, που την συνόδευε με την κιθάρα του και έγινε μεγάλη επιτυχία. Ήταν το τραγούδι σ’ αγαπώ, σε στίχους Γιάννη Φερμάνογλου και μουσική του Τάκη Μωράκη: «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη, τι είν’ αυτό, που κρυφά τις καρδιές οδηγεί κι όποιος το ‘νοιωσε το νοσταλγεί… σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ!»

Ο δίσκος που κυκλοφόρησε με το τραγούδι αυτό, δημιούργησε ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ πωλήσεων! Πούλησε σ’ όλο τον κόσμο 2.500.000 δίσκους!!! Συμπτωματικά, ο Τώνης Μαρούδας, έφυγε σαν σήμερα, πριν από τριάντα χρόνια από τη ζωή, στις 22 Ιουλίου 1988, από καρκίνο, σε ηλικία 68 ετών.

Η ταινία πρωτοπαίχτηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη του 1957, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα, σε 4 κινηματογράφους. Μάλιστα τότε, στην πρεμιέρα της ταινίας, παραβρέθηκε το βασιλικό ζεύγος Παύλος και Φρειδερίκη. Αφού παρακολούθησαν την ταινία, συνεχάρησαν μετά τον τραγουδιστή Τόνι Μαρούδα.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η Σοφία Λόρεν στην Ύδρα, για «το παιδί και το δελφίνι»
Τα παιδί και το δελφίνι, άγαλμα στην ακτή της Ύδρας.