Η έναρξη της Επανάστασης στην Ελλάδα, δεν μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά σε μια ημερομηνία.
Πολλές κινήσεις εναντίον των Τούρκων είχαν λάβει χώρα σε διαφορετικές ημερομηνίες και διαφορετικά σημεία, παρόλο που η 25η Μαρτίου είχε οριστεί ως ημέρα γενικού ξεσηκωμού. *

Ο πρώτος στίχος της πρώτης στροφής του «Ύμνου Εις Την Ελευθερίαν» παρουσιάζει τον παγκόσμιο νόμο της ισχύος, εκεί που συναντιέται η πύκνωση του ιστορικού χρόνου με την κορύφωση της βίας που ορίζει το μέλλον ενός λαού.
Η αγωνία του ποιητή να υπηρετήσει τον ξεσηκωμό, εμφανής. Στην προσπάθειά του να διασώσει την εικόνα Επανάστασης η οποία είχε αμαυρωθεί στα μάτια των Ευρωπαίων από τα γεγονότα της κατάληψης της Τρίπολης, εφευρίσκει τον μύθο της εντάφιας συντροφιάς.
Στην 49η στροφή, τα πνεύματα των αδικοχαμένων από την τουρκική βαρβαρότητα εξήλθαν από τον Άδη και τιμώρησαν τους δημίους τους.
”Όλη μαύρη μυρμηγκιάζει
Μαύρη η εντάφια συντροφιά,
Σαν το ρούχο που σκεπάζει,
Τα κρεβάτια τα στερνά” **
Για τον υπόδουλο Ελληνισμό είχε έρθει η ώρα της απόφασης η οποία, στην περίπτωση αυτή, αποτελούσε την άσκηση βίας έναντι μιας δεδομένης κατάστασης.
Ο καιρός για σκέψεις και υπολογισμούς είχε παρέλθει, η «βια» του Σολωμού είχε πάρει τα ηνία στα χέρια της.
Η υπέρβαση των κανόνων της Αριστοτελικής λογικής έγινε πραγματικότητα. Οι ανοργάνωτοι νίκησαν τους οργανωμένους, οι άοπλοι τους οπλισμένους, οι λίγοι τους πολλούς.
Η κόψη του σπαθιού η τρομερή είχε μόλις διαχωρίσει το παρόν από παρελθόν.
Πηγές: * Αλαμανή. Ε, «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ», Εκδοτική Αθηνών, τ.ΙΒ σελ.83
** Σολωμός, Δ., «Ύμνος Εις την Ελευθερίαν», στροφή 49η
