Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
25.5 C
Athens

Κ. Λάβδας: Τι έχει να κερδίσει η Άγκυρα και τι η Αθήνα από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κληθείς να σχολιάσει τα ελληνοτουρκικά αλλά και «τα νέα κεφάλαια που γράφονται στην ιστορία» ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας μίλησε στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ για «τον στόχο της Τουρκίας «να νομιμοποιήσει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν φωνές που δηλώνουν στα όρια».

Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ο κ. Λάβδας εκτίμησε ότι η Χαμάς θα συντριβεί στρατιωτικά, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι «μπορεί το πλοίο να μην έχει κοινή γραμμή, αλλά τουλάχιστον στο εσωτερικό του επικρατεί αυτοσυγκράτηση».

Tο γεγονός ότι όλοι συζητάμε πάλι για τη λύση των δύο κρατών., σμαίνει βεβαίως από ιστορική άποψη ότι η αποθέωση του κράτους εξακολουθεί να υπάρχει. Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε ακόμα στην περίοδο της ιστορίας, στην οποία, αντίθετα με όσα λέμε για παγκοσμιοποίηση, για κινήματα, για διεθνικές σχέσεις, το κράτος είναι σημαντικό για να προστατεύει ταυτότητες. Γιατί λέμε λύση δύο κρατών και δεν λέμε να υπάρξει μια νέα προσπάθεια στην κατεύθυνση μιας συνομοσπονδίας.

Μήπως επανερχόμαστε και τα κράτη -μέλη της ΕυρωπαΙκής Ένωσης στην έννοια κράτους;( ερώτηση από την Σταυρούλα Χριστοφιλέα)

Η Ευρώπη είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Το καράβι στρίβει πάρα πολύ αργά, γεωπολιτικά. Τόσα χρόνια, ήταν υπό την σκέπη της ευρωατλαντικής ασφάλειας και άρα δεν υπήρχε ποτέ θέμα να το σκεφτούμε έτσι, αλλά το μείζον είναι η αυτοσυγκράτηση. Το είδαμε και στο γιουγκοσλαβικό πόλεμο. Δηλαδή τα κράτη τουλάχιστον αυτόσυγκρατούνται σε σχέση με τις μεταξύ τους τριβές και αντιπαλότητες. Πριν από πενήντα χρόνια – εξήντα χρόνια, αντιλαμβάνεστε πόσο διαφορετικές και πόσο συγκρουσιακές θα ήταν οι απόψεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για τέτοια κρίσιμα θέματα», είπε ο καθηγητής.

Η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα

Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε γυρίσει κεφάλαιο, γυρίσει σελίδα, γυρίσει τόμο, αλλά η Τουρκία περιμένει δύο πράγματα. Πρώτον, συγκλίνουμε, ταυτιζόμαστε να έχουμε μια περίοδο ηρεμίας για να λέει ο καθένας τα δικά του. Δεύτερον όμως, η Τουρκία θέλει νομιμοποίηση του συνεχιζόμενου ρόλου της στο ΝΑΤΟ. Αρα η Τουρκία θεωρεί ότι από όλο αυτό θα πάρει κάτι μακροπρόθεσμα, το οποίο είναι ότι παραμένει ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο συζητάει με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με τα οποία μπορεί να έχει διαφορές, αλλά δεν πειράζει. Και από την άλλη μεριά της δίνει μια βραχυπρόθεσμη δυνατότητα να μη συζητιούνται άλλα θέματα την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Κογκρέσσο, υπάρχουν φωνές που λένε έχουμε φτάσει στα όριά μας με την Τουρκία. Εμείς συγκλίνουμε αφού όντως θέλουμε ηρεμία, αλλά το μεγάλο ερώτημα το οποίο δεν έχω ακούσει απάντηση από καμία πλευρά είναι για τον σκληρό πυρήνα των τουρκικών διεκδικήσεων, ο οποίος είναι τρομερά ανησυχητικός για την Ελλάδα.

Θα πάμε σε συμβιβασμό ή θα πάμε σε πόλεμο. Δεν τίθεται άλλο θέμα αν δεν αλλάξει η Τουρκία μακροπρόθεσμα τις αιτιάσεις και τις διεκδικήσεις. Άρα ως προς αυτό θα πάρουμε κάτι. Η

Η Ελλάδα έτσι όπως τη βλέπουν, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, είναι το τελευταίο προπύργιο στην πραγματικότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά και πολύ περισσότερο της Δύσης, είπε ο Μάκης Προβατάς και ο Κώστας Λάβδας απάντησε:

Φοβάμαι όμως ότι η απάντηση έχει γίνει σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον αυτό το σαφές συμμαχικό μόρφωμα το οποίο ήταν στον Ψυχρό Πόλεμο, ψάχνει ρόλο ακόμα. Δεν είναι μεν εγκεφαλικά νεκρό που είχε πει ο Μακρόν και δεν είναι χάρη στον Πούτιν και το Κρεμλίνο. Δεν είναι τα πράγματα ασπρόμαυρα όπως ήταν κάποτε. Πάρα πολλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Τουρκία ως πρόβλημα. Άλλοι τη βλέπουν ως αναγκαίο κακό, επειδή έχει τη γεωπολιτική βαρύτητα, τη δημογραφική υπόσταση, και όπως εξελίσσεται έχει το ετοιμοπόλεμο.

«Το Ισραήλ πράγματι, είναι ένα προπύργιο της δυτικής αντίληψης περί κράτους»

Στην ερώτηση της Σταυρούλας Χριστοφιλέα «πόσο θα τραβήξει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή», ο κ. Λάβδας απάντησε ότι από πουθενά δεν διαφαίνεται γενικότερη ανάφλεξη για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν και με τη μεγάλη αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τώρα τα κακά νέα, είναι ότι ενώ η Χαμάς θα συντριβεί στρατιωτικά, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Ακόμα το Ισραήλ νομίζω αυτοσχεδιάζει σε σχέση με την επόμενη μέρα. Ο πόλεμος θα διαρκέσει, θα χάνονται άμαχοι και ο αυτοσχεδιασμός και του Ισραήλ και άλλων χωρών θα εξακολουθήσει για πολύ».

Η Γάζα είναι στη θάλασσα. Η Δυτική Όχθη είναι πολύ ανατολικά, δίπλα στην Ιερουσαλήμ. Κατά συνέπεια, για να δεχτείς ότι αυτά θα συνδέονται κάπως, θα πρέπει να δεχτείς απολύτως ότι τρομοκρατία έχει εκλείψει, ότι οι παλαιστινιακές αρχές είναι εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι «η Χαμάς τόσα χρόνια εκπαιδεύει και στα σχολεία και παντού ανθρώπους οι οποίοι έχουν μίσος για το Ισραήλ. Άρα είναι βέβαιο ότι σε επίπεδο πολιτικής κουλτούρας και ψυχολογίας, σε επίπεδο ηγεσιών, έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη μελλοντική εξέλιξη που θα αντανακλάται και στις κοινωνίες μας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραλίγο σύγκρουση τρένων: Ο ΟΣΕ παραδέχεται ότι η σύγκρουση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή

Ο ΟΣΕ με ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι νέα σύγκρουση τρένων αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή και, μάλιστα, λίγο έξω από την Αθήνα, στους Αγίους Αναργύρους. Στη...

Εφορία: Τέλος στο αλάθητο – Δυνατότητα για επιστροφή χρημάτων και ακύρωση προστίμων χωρίς προσφυγή

Τη δυνατότητα να ανακαλεί και να ακυρώνει καταφανώς εσφαλμένες αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων, ακόμη και αναδρομικά από το 2014 και ανεξάρτητα εάν εκκρεμούν...
Να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 Γενάρη είναι ο στόχος του υπουργείου παιδείας σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως. «Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ. Η κ. Κεραμέως αναγνώρισε ότι η φετινή χρονιά ενέχει μία αναστάτωση για όλους τους μαθητές και κυρίως για όσους θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις. «Μόλις ανοίξουν τα σχολεία, θα δούμε πως έχει προχωρήσει η ύλη και θα εξετάσουμε εάν χρειάζεται οποιαδήποτε προσαρμογή σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσης», επεσήμανε αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών και δευτερευόντως την ύλη. Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις και τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Το 30% των φοιτητών που εισάγεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του. Αρκετοί μπαίνουν με πολύ χαμηλούς βαθμούς. Η εικόνα αυτή δεν τιμά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των σπουδών» είπε χαρακτηριστικά. «Η πρόταση για ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα είναι ίδια για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Κάθε τμήμα θα θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων. Θα εξαρτηθεί από τι θα ορίσει δηλαδή το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα», επεσήμανε η κα Κεραμέως.

Κεραμέως: Πώς θα καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας

Την αλλαγή φιλοσοφίας στο επίδομα ανεργίας με στόχο την παρακίνηση των ανέργων ώστε να επιστρέφουν στην αγορά εργασίας ανέπτυξε, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο...

ΕΕ: Η πρόεδρος της Κομισιόν έλαβε την επιστολή Μητσοτάκη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω της οποίας ζητείται μία ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας που...

Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ξαφνικά με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών

Για το μεταναστευτικό και τη στάση της Γερμανίας, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Εξωτερικών αρχικά αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των μέτρων...

Κασσελάκης: Δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο

Μια πρώτη γεύση των πρακτικών που σκοπεύει να ακολουθήσει μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες του Νοεμβρίου έδωσε χθες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης...

Επιστολή Μητσοτάκη στην φον ντερ Λάιεν για ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας

Ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και του κερματισμού στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, που οδήγησαν σε μεγάλες αποκλίσεις στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΕ: Η πρόεδρος της Κομισιόν έλαβε την επιστολή Μητσοτάκη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω της οποίας...

Επιστολή Μητσοτάκη στην φον ντερ Λάιεν για ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας

Ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και του κερματισμού στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας,...

Κατηγορηματικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα γίνουν αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio και...

Μητσοτάκης: Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει πιο ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι για τους Έλληνες

Η Ευρώπη πρέπει γρήγορα να πάρει τις αποφάσεις της για το μεταναστευτικό και την...