Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.6 C
Athens

Καιρός: Καύσωνας από την Τετάρτη – 45 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο

Ένα νέο κύμα πολύ ισχυρού καύσωνα αναμένεται  να πλήξει τη χώρα από την Τετάρτη καθώς από σήμερα Δευτέρα και από τα δυτικά, ξεκινά η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας με την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου να προβλέπεται πολύ ζεστή. Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ.

Από την Τετάρτη λοιπόν και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων έρχεται νέος καύσωνας παρατεταμένης διάρκειας, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Είναι άγνωστη η διάρκεια του ισχυρού κύματος καύσωνα, ενδέχεται ωστόσο να  κορυφωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και διαρκέσει έως  και  το τέλος της  πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το  ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες . Βασική αιτία, του καύσωνα θα είναι οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική οι οποίες θα κυριαρχήσουν στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, στην Ιταλία, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στην Τουρκία, ενώ η χώρα μας θα επηρεάζεται στο σύνολό της καθ’ όλη τη διάρκεια του θερμού κύματος.

Πολλές περιοχές της χώρας. τόσο ηπειρωτικές όσο και νησιωτικές, θα έχουν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά οι μέγιστες θα κινηθούν στα επίπεδα των 43-44 βαθμών Κελσίου.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων από την ΕΜΥ 

Οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από αύριο Τρίτη (27-7-2021).

Επισημαίνεται πως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου) β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

2. Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

3. Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Απο την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Αλλάζει πάλι ο καιρός

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί ότι η θερμοκρασία το επόμενο Σαββατοκύριακo θα φτάσει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η αρχή θα γίνει από τα δυτικά τη Τρίτη. Το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη οι μέγιστες τιμές του υδράργυρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας θα αγγίξουν τους 40-41°C την Τρίτη και τους 41-42°C την Τετάρτη.

Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6-7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37-38°C και τοπικά 39°C. Στην Αττική η θερμοκρασία την Τρίτη θα φτάσει στους 37°C και την Τετάρτη στους 38°C. Όμως, από την Πέμπτη η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Σήμερα , παροδικές νεφώσεις αναμένονται στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά της Ηπείρου.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ασθενείς και από το μεσημέρι στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

Αναλυτική πρόγνωση καιρού

ΑΤΤΙΚΗ:  Αίθριος καιρός. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αίθριος καιρός. Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση καιρού για αύριο Τρίτη Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.  Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 και τοπικά στα δυτικά τους 40 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 35 με 37, όμως στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ: Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη δυτική Μακεδονία τις απογευματινές ώρες. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ; Γενικά αίθριος καιρός. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Γενικά αίθριος καιρός. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ: Λίγες νεφώσεις. Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Γενικά αίθριος καιρός. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

– Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

– Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

– Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

– Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Στη "μάχη" και το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός

Κοζάνη: Νεαρός ήπιε φυτοφάρμακο – Μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς του αντίδοτου στο νοσοκομείο

Συναγερμός σήμανε στην Κοζάνη το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, καθώς ένας νεαρός κατανάλωσε φυτοφάρμακο. Σύμφωνα με το kozanimedia, η Αστυνομία ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για να...
Εξιτήριο στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας: “Υπερνίκηση των θλίψεων με τη δύναμη της Αναστάσεως”

Με το μήνυμά του για το Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, αφενός υπενθυμίζει τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη- από...

Πρωτομαγιά: Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τη μιάμιση το μεσημέρι οι συγκεντρώσεις από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, ενώ η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε την Τρίτη του...

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή του Πάσχα

Ευμετάβλητο θα είναι το σκηνικό του καιρού καθώς βαδίζουμε προς το Πάσχα και η έξοδος των εκδρομέων σταδιακά κορυφώνεται. «Μίνι» κακοκαιρία αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο,...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου

Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, 1 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Προφήτου Ιερεμία, Αγίου Πανάρετου, Οσίας Ισιδώρας, Αγίας Ταμάρας, Αγίου Φιλοσόφου. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής: Ιερεμίας, Πανάρετος, Παναρέτη, Ισιδώρα, Δώρα, Τάμαρα, Ταμάρα, Φιλόσοφος,...

Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα

Τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2024 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις θερμές της...
Πρωτομαγιά του 1976: 43 χρόνια από τον θάνατο του Αλέκου Παναγούλη

Πρωτομαγιά του 1976: 47 χρόνια από τον θάνατο του Αλέκου Παναγούλη

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1939 στη Γλυφάδα Αττικής και ήταν το δεύτερο παιδί του αξιωματικού του στρατού Βασιλείου Παναγούλη και της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή του Πάσχα

Ευμετάβλητο θα είναι το σκηνικό του καιρού καθώς βαδίζουμε προς το Πάσχα και η...

Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα

Τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2024 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις....

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο

Οι ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 8 Μποφόρ...

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο...