Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Καρκίνος: Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να σταματήσουν πρωτεΐνη που προκαλεί το 75% των όγκων – Ελπίδες για θεραπεία

Μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη ευελπιστείται ότι θα συμβάλλει σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που ευθύνεται για την εξάπλωση του 75% των καρκίνων και βρήκαν τρόπο να την ελέγξουν.

Η πρωτεΐνη MYC αποτελεί μέρος της υγιούς κυτταρικής δραστηριότητας, αλλά όταν αναπτύσσονται καρκινικά κύτταρα, ξεφεύγει από τον κανονικό, προσεκτικά ελεγχόμενο ρόλο της και βοηθά τον καρκίνο να εξαπλωθεί.

Τώρα, σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Chemical Society, οι επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να εμποδίσουν αυτό να συμβεί.

Μέρος του προβλήματος στον περιορισμό της MYC είναι ότι είναι μια άμορφη πρωτεΐνη, μια πρωτεΐνη που δεν έχει μια δομή που μπορεί να στοχευτεί. Αυτό καθιστά δύσκολο για τα φάρμακα να αναγνωρίσουν αποτελεσματικά τη MYC και να την κάνουν να λειτουργεί φυσιολογικά.

Ωστόσο, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια (UCR) κατάφερε να αναπτύξει μια πεπτιδική ένωση που μπορεί να συνδεθεί ή να αλληλεπιδράσει με τη MYC και να βοηθήσει να τεθεί ξανά υπό έλεγχο.

«Η MYC δεν μοιάζει με τροφή για καρκινικά κύτταρα, αλλά περισσότερο σαν ένα στεροειδές που προάγει την ταχεία ανάπτυξη του καρκίνου. Γι’ αυτό η MYC είναι ένοχος στο 75% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο. Κανονικά, η δραστηριότητα της MYC ελέγχεται αυστηρά. Στα καρκινικά κύτταρα, γίνεται υπερκινητική και δεν ρυθμίζεται σωστά», λέει ο βιοχημικός Min Xue από το UCR.

Το πεπτίδιο που μπορεί να ελέγξει την «ένοχη» πρωτεΐνη
Οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν τις μικρές ποσότητες δομής που έχει η MYC προκειμένου να δημιουργήσουν μια βιβλιοθήκη πεπτιδίων που θα μπορούσαν να κολλήσουν σε αυτή τη δομή. Ένα πεπτίδιο συγκεκριμένα, το NT-B2R, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανό στην απενεργοποίηση της MYC.

Σε δοκιμές με καλλιέργεια από ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα εγκεφάλου, το NT-B2R αποδείχθηκε ότι συνδέεται με επιτυχία με τη MYC, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ρύθμιζαν πολλά από τα γονίδιά της και τελικά μειώνοντας τον μεταβολισμό και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Είναι σαν να δένεις τα χέρια κάποιου πίσω από την πλάτη, εμποδίζοντάς τον να κάνει το οτιδήποτε.

Το κλειδί για την ανακάλυψη ήταν παλαιότερη εργασία ορισμένων από τους ίδιους ερευνητές, οι οποίοι αναγνώρισαν ότι καθώς η δομή και το σχήμα των πεπτιδίων άλλαζαν, αυτά τα μόρια έγιναν καλύτερα στην αλληλεπίδραση με άμορφες πρωτεΐνες -όπως η MYC.

«Τα πεπτίδια μπορούν να λάβουν μια ποικιλία μορφών, σχημάτων και θέσεων. Μόλις τα λυγίσετε και τα συνδέσετε για να σχηματίσουν δακτυλίους, δεν μπορούν να υιοθετήσουν άλλες πιθανές μορφές, επομένως έχουν χαμηλό επίπεδο τυχαιότητας. Αυτό βοηθά στη σύνδεση», λέει ο Δρ. Xue.

«Βελτιώσαμε τη δεσμευτική απόδοση αυτού του πεπτιδίου σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις κατά δύο τάξεις μεγέθους. Αυτό το φέρνει πιο κοντά στους στόχους μας για την ανάπτυξη φαρμάκων», προσθέτει ο ειδικός.

Πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα
Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αν και αυτά τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. Αυτήν τη στιγμή το πεπτίδιο διανέμεται μέσω λιπαρών σφαιρών που ονομάζονται νανοσωματίδια λιπιδίων, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για τη χορήγηση φαρμάκων, επομένως αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Θα χρειαστεί επίσης να διεξαχθούν αυστηρές δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά ίσως έχουμε βρει μια μέθοδο για να σταματήσουμε έναν από τους τρόπους με τους οποίους ο καρκίνος παρασύρει τις υγιείς βιολογικές διεργασίες για να επιβιώσει.

«Ουσιαστικά, η MYC αντιπροσωπεύει το χάος, επειδή στερείται δομής. Αυτό, και ο άμεσος αντίκτυπός του σε τόσους πολλούς τύπους καρκίνου, τον καθιστούν ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της ανάπτυξης φαρμάκων για τον καρκίνο. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που είναι τώρα στα χέρια μας», καταλήγει ο Δρ. Xue.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση...

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται...

Ηνωμένο Βασίλειο: Η πρώτη εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου μετά τη διάγνωση με καρκίνο

Μια ήπια επιστροφή στη δημόσια σφαίρα επιχείρηση ο βασιλιάς Κάρολος που έδωσε το παρών στην πασχαλινή...

Κάρολος – Σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο: “Του δίνουν δύο χρόνια ζωής”

Σοκ έχει προκαλέσει στους βρετανούς δημοσίευμα του «In Touch» το οποίο αναφέρει πως ο...