Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

“Κίνημα πετσέτας”: Νέες συλλήψεις για παράνομη κατάληψη αιγιαλού

Συλλήψεις έγιναν σήμερα σε Ψαθόπυργο και δυτική Αχαΐα για κατάληψη αιγιαλού και παραλίας ενώ στη Θάσο υπήρξαν κινητοποιήσεις για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Συλλήψεις σε Ψαθόπυργο και Δ. Αχαΐα για κατάληψη αιγιαλού και παραλίας
Οκτώ άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία σε παραλιακές περιοχές του Ρίου και της δυτικής Αχαΐας, τα οποία κατηγορούνται για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού και παραλίας.

Ειδικότερα, στην περιοχή του Ρίου συνελήφθησαν έξι άτομα που λειτουργούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διότι, σύμφωνα με την αστυνομία, έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι είχαν τοποθετήσει κατά περίπτωση τραπεζοκαθίσματα, ανάκλιντρα, πουφ και ομπρέλες, καταλαμβάνοντας παράνομα έκταση του αιγιαλού, χωρίς να έχουν άδεια από την αρμόδια Αρχή.

Επίσης, σε παραλιακή περιοχή της δυτικής Αχαΐας συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα που λειτουργούσαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και καντίνα, αντίστοιχα, διότι, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε από μεικτό κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας της αστυνομίας και του λιμεναρχείου, διαπιστώθηκε ότι ο πρώτος συλληφθείς είχε τοποθετήσει ξαπλώστρες με ομπρέλες σε κοινόχρηστο τμήμα του αιγιαλού χωρίς να κατέχει άδεια, ενώ ο δεύτερος συλληφθείς είχε τοποθετήσει ξύλινο στέγαστρο στον αιγιαλό χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Θάσος: Στη Σκάλα Μαριών το «κίνημα της πετσέτας»

Πολίτες που διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία πραγματοποιούν σήμερα κινητοποίηση στις Μαριές Θάσου.

Το «κίνημα ελεύθερης παραλίας Θάσου» μετρά ήδη 620 μέλη τα οποία στην πρώτη τους συνάντηση αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δράση τους στην παραλία της Σκάλας Μαριών, η οποία έχει καταληφθεί εξ ολοκλήρου από ξαπλώστρες και ομπρέλες. Τα μέλη του κινήματος αναφέρουν πως παράνομη κατάληψη από επιχειρηματίες και αυθαιρεσίες διαχείρισης παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές του νησιού και καλούν τις κρατικές υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Χαλκιδική: Νέα συγκέντρωση από το «Κίνημα για Ελεύθερες Παραλίες» – Έλεγχοι για τις «κλειδωμένες» ομπρέλες
Νέα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 9 Αυγούστου στη Χαλκιδική από το «Κίνημα για Ελεύθερες Παραλίες».

Η διαμαρτυρία έγινε στις 11:00, στη στάση λεωφορείων ανάμεσα στον Όρμο Παναγίας και το Λαγονήσι.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, τα μέλη του Κινήματος συνεχίζουν δυναμικά τις δράσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι έλεγχοι για πακτωμένες ομπρέλες που παραμένουν στον αιγιαλό και τη νύχτα με κλειδωμένες ή όχι επάνω τους ξαπλώστρες και καρέκλες, καθώς και σκέτες βάσεις αυτών, με το σκεπτικό ότι ρυπαίνουν και αλλοιώνουν τον χώρο της ακτής.

Ο Δήμος Προποντίδας καλεί τους κατοίκους που έχουν τοποθετήσει μόνιμα ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες να τις απομακρύνουν, με την σταθερή παραμονή τους να θεωρείται παράνομη.

918 έλεγχοι και 336 παραβάσεις στον αιγιαλό σε διάστημα 20 ημερών

Έλεγχοι σε 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις, πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Ιουλίου μέχρι χθες από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για ένταση των ελέγχων στις παραλίες σε όλη τη χώρα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:

  • Στο διάστημα από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική.
  • Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).
  • Οι ποινές που επιβάλλονται- ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες. Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Είχα πει ότι θα προβούμε αμέσως σε ελέγχους, παρά τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του ίδιου του πλαισίου των μισθώσεων για τις παραλίες. Και προσέθεσα ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες. Κάποιοι το αμφισβήτησαν. Η ταχύτητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους διαψεύδουν. Επισημαίνω σήμερα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ΄ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις αλλά και του ελληνικού τουρισμού».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συναγερμός στην Πολιτική προστασία για πυρκαγιές – Τρεις συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν στελέχη...

Σαντορίνη: Εκτάκτως ο Λέκκας για τις κατολισθήσεις – Ο κίνδυνος είναι υψηλός

Τρόμος επικράτησε το απόγευμα του Σαββάτου στη Σαντορίνη μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Θηρασιά. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το cyclades24.gr κατολίσθηση σημειώθηκε λίγο μετά τις...

Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7

Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7 ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Εγκληματικής Οργάνωσης» που εξιχνιάστηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πιο...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Η φωτογραφία της ημέρας

Και το όμορφο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας συνεχίζεται... 28 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 28 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα World της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 28 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα, Βάια, Βάγια, Βαία, Βάιος, Δάφνη, Δάφνης.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη Ελλάδα

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον...

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...