Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

«Κλείδωσε» το ποσοστό της αύξησης στις συντάξεις – Πόσο αυξάνονται οι χηρείας και αναπηρίας

«Κλείδωσε» το ποσοστό αναπροσαρμογής στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου, ενώ, μέσω του νέου μίνι- ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή, «σφραγίστηκε» και η καταβολή του περιβόητου επιδόματος προσωπικής διαφοράς:

Η αύξηση των αποδοχών των απόμαχων της εργασίας θα είναι 3,1% και θα συμπαρασύρει και την εθνική σύνταξη, αλλά και τα κατώτατα όρια των συντάξεων χηρείας, αναπηρίας, ανασφάλιστων υπερηλίκων κ.α. Τα νέα αυξημένα ποσά θα φανούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Την ίδια περίοδο, γύρω στις 22 Δεκεμβρίου, αναμένεται να εξοφληθεί και το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς που αφορά σε 750.000 συνταξιούχους (δηλαδή το 1/3 των απόμαχων της εργασίας) και θα το λάβουν όσοι έχουν συντάξεις έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ.

Ποιοι θα πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς κυμαίνεται από 100 έως και 200 ευρώ και θα χορηγηθεί ως εξής:

  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων θα λάβει μεν τις αυξήσεις που θα δοθούν σε όλους τους απόμαχους της εργασίας και υπολογίζεται πως θα «κλειδώσουν» μεταξύ 3% με 3,5%, όμως δεν θα τις δουν στην … «τσέπη» λόγω προσωπικής διαφοράς. Το ποσό της αύξησης θα «σβήσει», πάντως, μέρος ίσως και ολόκληρη την προσωπική διαφορά, οπότε από τον Ιανουάριο του 2025 το πιο πιθανό είναι να λαμβάνουν κανονικά τις όποιες αυξήσεις στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις από Ιανουάριο

Η εθνική  σύνταξη που σήμερα είναι 413,76 ευρώ θα αυξηθεί από 1/1/2024 κατά 3,1% (+12,82 ευρώ) και θα ανέλθει στα 426,58 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως όσοι βγουν στην σύνταξη από 1/1/2024 θα λάβουν εθνική σύνταξη 426,58 ευρώ.

Το ίδιο ποσό εθνικής σύνταξης θα λαμβάνουν από 1/1/2024 και όλοι όσοι θα έχουν καταστεί μέχρι τότε συνταξιούχοι. Παράλληλα, η αύξηση θα δοθεί στην ανταποδοτική και στην εθνική σύνταξη που λαμβάνουν όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι, καθώς και σε όσους υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης για το 2023.

Την εθνική σύνταξη των 426 ευρώ θα λάβουν οι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,99% θα λαμβάνουν 320 ευρώ (το 75% της εθνικής) από 310 ευρώ σήμερα.

Επίσης, το κατώτατο όριο σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής νόσου, το οποίο έως 31.12.2023 ανέρχεται σε 827,52 ευρώ, αναπροσαρμόζεται αυτόματα και από 1.1.2024 θα ανέρχεται στο ποσό των 853,16 ευρώ.

Οι συντάξεις χηρείας, δεν μπορούν να υπολείπονται της εθνικής σύνταξης. Συνεπώς κι εδώ το ελάχιστο όριο αυξάνεται στα 426,58 ευρώ από 413,76 ευρώ.

Αν ο χρόνος ασφάλισης του θανόντος ήταν μικρότερος των 20 ετών, τότε τα 426 ευρώ μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση της 20ετίας.

Για χρόνο ασφάλισης μικρότερο των 15 ετών, το ποσό που δικαιούται ο επιζών ή και ο διαζευγμένος σύζυγος δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 382,6 ευρώ (της μικρής εθνικής που είναι σήμερα στα 371,7 ευρώ).

Στο ίδιο ύψος με την εθνική σύνταξη θα αναπροσαρμοστούν οι προσωρινές συντάξεις. Η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη. Επίσης, η βασική σύνταξη αναπροσαρμόζεται και θα ανέλθει σε 399,90 ευρώ από 387,90 ευρώ.

Όσον αφορά στο επίδομα ανασφάλιστου υπερηλίκου αυξάνεται από 387,90 ευρώ στα 399,9 ευρώ, λόγω της αναπροσαρμογής του ποσού της βασικής σύνταξης του πρώην ΟΓΑ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους 15% που θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους να είναι το βασικό θέμα της ατζέντας συνεδριάζει...

Εφορία: Στο “στόχαστρο” ελέγχων 120.000 ΑΦΜ για έσοδα 1,2 δισ. ευρώ

«Φύλλο και φτερό» σκοπεύει να κάνει φέτος η ΑΑΔΕ 120.000 ΑΦΜ στα πλαίσια του προγραμματισμού της για ελέγχους και διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης...

Μεγάλη Δευτέρα: Η αρχή της Εβδομάδας των Παθών – Η ακολουθία του Νυμφίου

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα. Την επόμενη μέρα από την Κυριακή των Βαΐων, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του «Παγκάλου» Ιωσήφ, γιου του Ιακώβ, που...
Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Δίκη για το Μάτι, έξι χρόνια μετά την τραγωδία: 104 νεκροί, 6 ένοχοι, κανένας...

Ένοχοι κρίθηκαν έξι από τους 21 κατηγορούμενους για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς. Με δεδομένες τις πλημμεληματικού χαρακτήρα...

Πασχαλινή έξοδος με τη βενζίνη στα δύο ευρώ το λίτρο για τους οδηγούς

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν στο χέρι οι οδηγοί για την πασχαλινή έξοδο με αυτοκίνητο καθώς η τιμή της βενζίνης...

Συναγερμός στην Πολιτική προστασία για πυρκαγιές – Τρεις συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν στελέχη...

Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7

Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7 ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Εγκληματικής Οργάνωσης» που εξιχνιάστηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πιο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί...

ΕΦΚΑ: Αλλαγές στην ημερομηνία καταβολής των χρημάτων στις συντάξεις του Μαρτίου

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι (covid-19) για την...

ΕΦΚΑ: Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων Φεβρουαρίου

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα κατά μία μέρα από τον αρχικό προγραμματισμό, στις 25...

Αυξήσεις 3% στις συντάξεις: Ποιοι είδαν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των εορτών καταβλήθηκαν οι συντάξεις με ενσωματωμένες...