Κορωνοϊός: 79 νεκροί και 1.755 κρούσματα στην Ελλάδα

23
Τσιόδρας: 21 νέα κρούσματα εκ των οποίων 19 σε Νέα Σμύρνη Λάρισας και Κρανίδι

Στους 79 ανέρχονται οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Στα 1.755 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Τα νέα κρούσματα είναι 20.

90 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε ΜΕΘ.

«Τις τελευταίες μέρες υπάρχει βραδεία αύξηση των αριθμών και περιμένουμε και μείωση. Αυτό δείχνει ότι τα μέτρα είχαν αποτέλεσμα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανάκαμψη ειναι δύσκολη. Δεν μιλάμε για πικ της επιδημίας, μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Μιλάμε για ένα πρώτο κύμα, δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα στο μέλλον. Μιλάμε για συζήτηση και σχεδιασμό κάποιων μέτρων επανάκαμψης. Δεν είναι ακόμα η ώρα, ο σχεδιασμός γίνεται με πάρα πολύ προσοχή. Ακόμα και χώρες που έζησαν δύο κύματα ετοιμάζονται και για τρίτο, χρειάζεται μελέτη, έλεγχος. Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε δυνατά», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Ακόμα δεν έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Γιατί νοσούν νέοι άνθρωποι και σοβαρά;

Οι επιστήμονες ερευνούν αν υπάρχουν γονίδια τα οποία ευθύνονται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. Παραλλαγές σε συγκεκριμένο γονίδιο ενδέχεται να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στον οργανισμού.

Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει μία ουσία, η οποία μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς με κορωνοϊό και να μην πηγαίνουν καλά.

Σε μερικούς, νέους, ευτυχώς λίγους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής.

Νέοι άνθρωποι επειδή φοβούνται λιγότερο εκτίθονται σε υψηλότερο φορτίο ιού στο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:  Προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρώπης από σήμερα η Ελλάδα

«Οι ελεύθερες κοινωνίες ευδοκιμούν με κανόνες ευθύνης»

Ο κ. Τσιόδρας ευχαρίστησε τον Σάββα από τη Βόρεια Ελλάδα και τον Ανδρέα από την Κρήτη που δώρισαν μυελό των οστών, ξεπερνώντας τους φόβους των ημερών. «Ο ένας προορίζεται για παιδάκι στην Τουρκία», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Ο κορωνοϊός έχει διασπείρει στις καρδιές μας τον φόβο για το άγνωστο, έχει κλείσει τα σύνορα, μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε χώρους διαλογής. Έχει δημιουργήσει έναν διαφορετικό είδος φόβου. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε συνεχώς σε αυτό που βλέπουμε ότι συμβαίνει στην πρώτη γραμμή. Ο ιός δεν εντυπωσιάζεται από την δική μου ρητορική», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Οι ελεύθερες κοινωνίες ευδοκιμούν με κανόνες ευθύνης», τόνισε. «Πρέπει όλοι να δείξουμε κουράγιο» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Παράταση της καραντίνας στον Εχίνο

Στο χωριό Εχίνος η καραντίνα παρατείνεται για μία εβδομάδα, για προληπτικούς λόγους.

«Φέτος το Πάσχα θα το γιορτάσουμε διαφορετικά, για να είμαστε καλά του χρόνου, για να έχουμε μπροστά μας χρόνια πολλά. Προβληματιζόμαστε από φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Αγία Βαρβάρα. Ουδείς μπορεί να λειτουργεί εκτός νόμου. Τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν σχέση με τους πιστούς. Φέτος ας προσευχηθούμε όλοι από τα σπίτια μας» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παραβάσεις των μέτρων και είπε πως έληξε η καραντίνα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά. «Ευχαριστούμε τους κατοίκους και τον Δήμο για τη συνεργασία τους», είπε και συμπλήρωσε: «είμαι περήφανος και ευγνώμων».