Για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές και τις προτεραιότητες σε ότι αφορά την διαχείριση της κατάστασης ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, στην οποία ο ίδιος συνδέθηκε εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις για τις περαιτέρω ενέργειες, με έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας, στην απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές καθώς και στη συλλογή των νεκρών ζώων, η οποία προχωρά, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, με γρήγορους ρυθμούς και στην οποία προστέθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων πάντα σύμφωνα με όλες τις υγειονομικές διατάξεις.
Εξετάστηκαν επίσης τα νεότερα στοιχεία της κρατικής αρωγής και ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.
Αναφερόμενος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως μέχρι και αύριο θα έχει ενταχθεί στην πλατφόρμα arogi.gov.gr το σύνολο των περιοχών που επλήγησαν.
Όπως είπε, μέχρι σήμερα το πρωί είχαν γίνει 5.000 οριστικές αιτήσεις και 3.000 προσωρινές.
Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 5000 αυτοψίες σε σπίτια και λοιπά κτίρια, ενώ σε ότι αφορά την διαδικασία καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις έχουν γίνει 707 αυτοψίες και 3330 αιτήσεις για την κρατική αρωγή.
Όσον αφορά την δημόσια υγεία, περίπου 1.400 συμπολίτες μας προσήλθαν στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ στην Θεσσαλία με διάφορες ενοχλήσεις και συνολικά έχουν εντοπιστεί 48 άτομα που έχουν διαγνωστεί με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία αν δεν έχουν λάβει σχετική διαβεβαίωση από τις αρμόδιες κατά τόπον αρχές να μην χρησιμοποιούν το νερό, μέχρι να καταστεί απόλυτα ασφαλές, ενώ τόνισε ότι συνεχίζεται η εντομολογική επιτήρηση στις περιοχές και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν περισσότερα αποτελέσματα.
Υπογράμμισε επίσης ότι το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους στην περιοχή του Βόλου, επιλύθηκε και ο ΕΟΠΥΥ ολοκλήρωσε εντός 24ωρών την διαδικασία ώστε από χθες οι ασφαλισμένοι να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα από τον διατεθειμένο χώρο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλίας στην Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου.
Όσον αφορά τη συλλογή, την υγειονομική ταφή ή καύση νεκρών ζώων ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί 49.050 αιγοπρόβατα, 19,295 χοίροι, 4,186 βοοειδή και 40.330 πτηνά.
Τόνισε επίσης ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 300 δηλώσεις αποζημιώσεων για φυτικό και 1.300 δηλώσεις για ζωικό κεφάλαιο.
Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε τέλος ότι κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Επανέλαβε επίσης ότι το υπουργείο Ανάπτυξης απεύθυνε αίτημα στα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις τουλάχιστον 20% προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία.
Τέλος ο κ. Μαρινάκης διαμήνυσε πως «η κυβέρνηση θα παραμείνει αμετακίνητη στο ζήτημα της διασφάλισης των τιμών προκειμένου κανείς να μην σκεφτεί καν ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολιτών που δοκιμάστηκαν από τις πρωτοφανείς αυτές καταστροφικές πλημμύρες», όπως είπε.