ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Μια Δευτέρα… που όλοι περιμένουμε!

372
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, Δευτέρα,

Της Νίκης Κούκου*

Και φυσικά ο λόγος γίνεται για την Καθαρά Δευτέρα, την ημέρα που ξυπνάμε με κέφι και χαρά, την Δευτέρα που βρισκόμαστε στην ύπαιθρο για να διασκεδάσουμε σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα παιδικά μας χρόνια.

Αν και Δευτέρα, καμία σχέση δεν έχει με τις υπόλοιπες του χρόνου, κι αυτό γιατί είναι η ακόλουθη ημέρα των Αποκριών, και μας καλεί να ξεφαντώσουμε και να αποχαιρετίσουμε τις μεταμφιέσεις και το καρναβάλι, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Η Καθαρά Δευτέρα συγκαταλέγεται στις επίσημες αργίες, ανά την Ελλάδα, γιορτάζεται με όμορφα έθιμα και γλέντια, που αξίζει να παραβρεθούμε και να παρακολουθήσουμε  έστω για μια φόρα κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Από την παιδική ηλικία, γνωρίζουμε την ξεγνοιασιά της, καθώς τα σχολεία και οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν. Εκείνη τη μέρα μετράμε παρουσίες στα πάρκα και την εξοχή, που σφύζουν από ζωή. Μικρά παιδιά και ενήλικες δε χάνουν την ευκαιρία να υψώσουν χαρταετό, κοπιάζοντας ή μη. Ανταμοιβή τους… το μέγιστο χρονικό διάστημα που θα ανεμίζει στους αιθέρες το ελαφρύ κατασκεύασμα.

Καταναλώνοντας νηστίσιμα εδέσματα, νιώθουμε την διαφορά της… Μα η νηστίσιμη διατροφή δεν ανήκει στα έθιμα της ημέρας, έχει να κάνει με την προέλευση της ονομασίας της ως «Καθαρά», από τους Χριστιανούς, λόγω του ότι ξεκινά η Σαρακοστή και είναι ημέρα κάθαρσης. Σηματοδοτεί λοιπόν το τέλος των Αποκριών και ανοίγει την περίοδο νηστείας, διάρκειας   40 ημερών, όσων ήταν και η νηστεία του Χριστού στην έρημο.

Αλήθεια όμως, επί των ημερών μας τηρούμε κατά γράμμα τη νηστεία της Καθαράς Δευτέρας με στόχο να καθαρίσουμε την ψυχή μας και να τιμήσουμε τη Χριστιανική προέλευση της; Ή τρώμε συν τοις άλλοις και νηστίσιμα, επειδή είναι νόστιμα; Μήπως νηστεύουμε μόνο εκείνη την ημέρα, παραλείποντας τις επόμενες που ακολουθούν ως το Πάσχα; Καταφέρνουμε να «καθαρίσουμε» την ψυχή μας, ακολουθώντας μια ημερήσια νηστεία;

Διαβάστε επίσης:  Εκκίνηση αισιοδοξίας στις 6 Σεπτεμβρίου για το Poikilo Rocky Mountain 2020

Ο τρόπος ζωής μας έχει ξεφύγει από το Θρησκευτικό πρότυπο, μα και από το ανθρώπινο ιδεώδες. Λειτουργούμε σαν να είμαστε το κέντρο του κόσμου. Φταίμε εμείς ή φταίει η εποχή; Η λέξη ανθρωπιά δεν είναι η πρώτη που θα βγει από το στόμα μας μα ούτε και θα εκδηλωθεί αυθόρμητα μέσω πράξεων. Ασχέτως της  νηστείας ή όχι, η ψυχή των ανθρώπων βάλλεται καθημερινά και εύκολα «μολύνεται» από σκέψεις, πράξεις και κάθε τι αρνητικό.  Καταναλώνουμε ενέργεια όντας ανταγωνιστικοί και καχύποπτοι. Κρατάμε κακίες και παραμένουμε εγωιστές. Η ψυχή δεν τρέφεται με φαγητό μα με σκέψεις και ιδέες, με πνευματικότητα… ασχέτως λοιπόν της νηστείας ή όχι, κυρίαρχο μέλημα είναι να μπορεί ο καθένας να υιοθετήσει μηχανισμούς ικανούς να του προσφέρουν κάθαρση και να τον προστατεύσουν από κάθε λογής αρνητικό επακόλουθο. Ξέρουμε πως μπορούμε να είμαστε καλύτεροι, δεν είναι κάτι που χρειάζεται εξειδικευμένες σπουδές. Ξέρουμε τι μας εμποδίζει και τι όχι. Ο καθένας έχει τα δικά του εμπόδια μα και τις δικές του ευκαιρίες…

Η ερχόμενη Καθαρά Δευτέρα, εύχομαι να μας βρει στην εξοχή, χαρούμενους, ξέγνοιαστους και ευγνώμονες. Είτε νηστέψουμε είτε όχι, ας  προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε την ψυχή και το νου μας, κάνοντας όμορφες σκέψεις και πράξεις. Κοιτώντας και λίγο πιο πέρα  από τον εαυτό μας και δημιουργώντας γαλήνη στην ψυχή μας.

* Συγγραφέας του βιβλίου: «Θα με αγαπούσες για πάντα …είχες πει!»