Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Το αδιαχώρητο στα συμβολαιογραφεία φέρνει “άτυπη” παράταση για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Η ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση που καταγράφεται τελευταία στα γραφεία των συμβολαιογράφων με αγοραστές η πωλητές κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων που σπεύδουν να προχωρήσουν σε συμβόλαια μεταβίβασης ώστε να προλάβουν τις αυξήσεις στο φόρο που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές τιμές από την 1 Ιανουαρίου 2022, μαζί με τα επιπλέον έξοδα μεταβίβασης, έχουν κινητοποιήσει τους φορείς της αγοράς ακινήτων που καλούν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε ” άτυπη” μετάθεση εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών κατά τουλάχιστον 3 μήνες.

Κι αυτό γιατί τα συμβολαιογραφεία προχωρούν μεν ηλεκτρονικά στις πράξεις μεταβίβασης ενός ακινήτου αλλά η ολοκλήρωση της μεταβίβασης καθυστερεί έως και 3 μήνες καθώς στο συμβόλαιο για τη μεταβίβαση θα πρέπει να ενσωματωθούν 17 τουλάχιστον δικαιολογητικά του ακινήτου από δήμους(ΤΑΠ),από υποθηκοφυλακεία, από εφορία (εξόφληση ΕΝΦΙΑ για μια 5ετία), από πολεοδομίες (οικοδομική άδεια) κλπ τα οποία αναζητούνται από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων μετά από αιτήσεις στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του δημοσίου. Τα αιτήματα της παράτασης εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών ,όπως και της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, από πλευράς των φορέων της αγοράς ήδη εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο προσανατολίζεται στο εξής.

Να ληφθούν υπόψιν, με βάση τον αριθμό πρωτοκόλου, οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης ακινήτου από τα συμβολαιογραφεία και όχι ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας μεταβίβασης.

Αυτό σημαίνει ότι εάν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις γίνουν εντός του 2021 θα ληφθούν υπόψιν οι φετινές αντικειμενικές αξίες για τη μεταβίβαση του ακινήτου ασχέτως εάν αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2022. Στα παραπάνω θα βοηθήσει ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου που θα τεθεί σύντομα σε ισχύ και μέσω του οποίου τα 17 πιστοποιητικά για κάθε ακίνητο θα λαμβάνονται απευθείας από τους δημόσιους φορείς χωρίς να απαιτείται η αναζήτησή τους δια ζώσης από τον πωλητή του ακινήτου..

Πάντως όσοι ενδιαφερόμενοι δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μεταβίβασης ,μέσω της εφαρμογής “‘MyProperty “κινδυνεύουν να δουν τον φόρο ακόμα και να διπλασιάζεται.H αύξηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων (γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές είναι ακόμη εκτός ηλεκτρονικού συστήματος) ξεπέρασε τους τελευταίους μήνες το 30% σε σχέση με πέρυσι ,ενώ κάθε ημέρα υποβάλλονται ηλεκτρονικά 1.000 αιτήσεις μεταβίβασης..

Ενδεικτικά για διαμέρισμα 100 τ.μ στο Μαρούσι η αύξηση του φόρου μεταβίβασης ξεπερνά το 50%. Αντίστοιχα διαμέρισμα 160 τ.μ στο Μοσχάτο ο φόρος αυξάνεται κατά 163%.

Αυξημένος κατά 75% θα είναι ο φόρος μεταβίβασης για διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Δάφνη καθώς το τελικό ποσό θα αυξηθεί στα 5.250 ευρώ από 3.000 ευρώ που είναι σήμερα. Για διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Καισαριανή ο φόρος μεταβίβασης το 2022 θα φτάσει στα 4.200 ευρώ από 3.450 ευρώ που είναι σήμερα, καταγράφοντας αύξηση 21,73%.

Στην Μεταμόρφωση η νέα τιμή ζώνης διαμορφώνεται στα 1.700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος φόρος μεταβίβασης για το 2022 θα είναι 5.100 ευρώ από 3.450 ευρώ που είναι σήμερα, σημειώνοντας αύξηση 47,83%.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 19 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1831: Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Οι ληστές φεύγουν από...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν τα εξής ονόματα: Χρύσανθος, Χρυσανθίς, Χρυσάνθη, Δαρεία, Δάρα, Δάρω.

Εξωθούσαν ανήλικα κορίτσια στην πορνεία: «Εγκέφαλος» μια 25χρονη

Εξωθούσαν στην πορνεία ανήλικα κορίτσια και τούς έκλειναν ραντεβού με πελάτες σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Μια υπόθεση που προκαλεί φρίκη αποκαλύφθηκε μετά...

Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, από τις προμεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην...

Κυψέλη: Ανήλικοι απείλησαν με κατσαβίδι 42χρονο και του άρπαξαν το κινητό

Στιγμές τρόμου για έναν 42χρονο στην Κυψέλη όταν δέχτηκε επίθεση από ανήλικους με σκοπό να τον ληστέψουν. Συγκεκριμένα δύο μαθητές Γυμνασίου, 14 και 15 ετών,...

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Στο σύστημα, έως στα τέλη του χρόνου, οι τελευταίες 2.167 περιοχές στην Επικράτεια

Σταδιακά και όχι μια και έξω θα γίνει εντός του έτους, σύμφωνα με τον...

Golden Visa: Αλλαγές τριών ταχυτήτων με ρύθμιση τη Δευτέρα στη Βουλή

Τουλάχιστον  800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που ισχύει σήμερα  θα πρέπει να καταβάλλουν για...

ΑΑΔΕ – myProperty: Ξεκινάει η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 και γιατις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων

H αυτόματη δημιουργία και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) επεκτείνεται, μετά τις αγοραπωλησίες, και...

Έρχεται «big brother» από την ΑΑΔΕ – Στο μικροσκόπιο ακίνητα και καταθέσεις

Έρχεται “big brother “της ΑΑΔΕ για την περιουσία των φορολογουμένων.  Πρόκειται για το “σύστημα Αυτοματοποιημένου...