To Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» έβαλε πλώρη για την Ανατολική Μεσόγειο.
Πλώρη για την Ανατολική Μεσόγειο βάζει για δεύτερη φορά εντός του 2022 το Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» με τους Γάλλους έχοντας στη δύναμη συνοδείας του την Ελληνική φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ».
Το πανίσχυρο πυρηνοκίνητο πλωτό φρούριο σχεδόν αμέσως μετά τον απόπλου του από το Ναύσταθμο στην Τουλόν συγκρότησε την Task Force 473 που θα το συνοδεύει και σε μια κίνηση που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η συμμαχία της Αθήνας με το Παρίσι βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο ενέταξε σε αυτή τη φρεγάτα του Στόλου.
Αν και έως τώρα οι Γάλλοι είναι εξαιρετικά φειδωλοί στην ενημέρωση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του CDG θεωρείται βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες και όσο το αεροπλανοφόρο και η αρμάδα του θα βρίσκεται σε Ελληνικά νερά θα πραγματοποιήσει μια σειρά από κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ενώ είναι πιθανό να αγκυροβολήσει για λίγα 24ωρα στη Σούδα ή ακόμα και στον Πειραιά όπως είχε κάνει την παραμονή της 25ης Μαρτίου. Όταν ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής τα Γαλλικά Rafale πέταξαν ‘’φτερό-φτερό’’ με τα Ελληνικά κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης. Το «Charles De Gaulle» αναμένεται να πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 18 Δεκεμβρίου όταν θα περάσει το Σουέζ με προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό.
Οι κοινές ασκήσεις του συμβόλου ναυτικής ισχύος της Γαλλίας με τις Ελληνικές Ένοπλες εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο κρατών και του σχετικού συμφώνου που υπέγραψαν Αθήνα και Παρίσι.
Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από το Λοριάν της Γαλλίας και έπειτα τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «στο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, μέχρι το 2025 θα λάβουν χώρα 203 διαφορετικές δραστηριότητες, συνεκπαιδεύσεις, ασκήσεις.
Αυτός ο αριθμός μόνο, νομίζω είναι αρκετός για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας το εύρος και το βάθος αυτής της αμυντικής σχέσης».’
Όμως στο κοινό μέτωπο απέναντι στον Τουρκικό αναθεωρητισμό και στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι μπαίνει πλέον και η Ιταλία. Στην Τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος συμφώνησαν να συνεργαστούν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας.
Οι τέσσερις υπουργοί άμυνας ουσιαστικά αποφάσισαν την εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας με αύξηση των συνεκπαιδεύσεων και κοινή παρουσία στην περιοχή. Μια αρμάδα απέναντι σε όσους δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία.
Όμως σήμερα η Άγκυρα δέχτηκε ένα ακόμη «χαστούκι» από τις ΗΠΑ που ήρθε ως ψυχρολουσία έπειτα από τη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στο περιθώριο των G20 και τις ελπίδες που αναπτέρωσε στην Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος για απόκτηση μαχητικών F-16. Δεν πρόλαβε να ‘’στεγνώσει το μελάνι’’ των πανηγυρικών δημοσιευμάτων στη γειτονική χώρα και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήρθε ο «εφιάλτης» της Άγκυρας πρόεδρος και πάλι της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ να τους προσγειώσει απότομα. «Ξεχάστε τα F-16 όσο είμαστε εμείς στην εξουσία’’ διαμήνυσε στην Τουρκία. ‘’Δεν θα δώσουμε δώρο σε όσους βρίσκονται απέναντι στα συμφέροντα των ΗΠΑ», ήταν το νέο ράπισμα Μενέντεζ.