Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
20.3 C
Athens

Μέτρα για την ακρίβεια: Μείωση 5% στο ράφι – Πώς θα λειτουργεί το app κατά της αισχροκέρδειας

Μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι που θα «διαφημίζεται» με ειδικό ταμπελάκι, κοινοποίηση από τους λιανέμπορους των τιμοκαταλόγων των προμηθευτών τους στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διαπιστώνεται σε ποια προϊόντα διενεργούνται ανατιμήσεις, γνωστοποίηση των τιμών των βασικών φρούτων και λαχανικών, αλλά και app για καταγγελίες είναι τα τέσσερα μέτρα – αναχώματα στην ακρίβεια που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

«Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών οικογενειών, γι’ αυτό και η μάχη θα είναι συνεχής.

Καμιά εταιρεία, κανένας χονδρέμπορος, καμιά πολυεθνική, κανένας προμηθευτής δεν θα ξεφύγει, θα είμαστε αμείλικτοι με την αισχροκέρδεια», ανέφερε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας, την επιβολή τσουχτερών πρόστιμων σε όσους εντοπίστηκαν να παραβιάζουν το νόμο περί αθέμιτης κερδοφορίας.

Μάλιστα ο υπουργός γνωστοποίησε πως τα κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ που βρίσκονται στη Θεσσαλία έχουν εντοπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας, κυρίως στο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο πωλείται σε διατίμηση, και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 110 χιλ. ευρώ περίπου.

Γενικότερα, το 2023 στο σύνολο της χώρας έχουμε διενεργηθεί 14.949 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί 5.156.132 ευρώ πρόστιμα, επισημάνθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τα μέτρα πρόκειται να ενεργοποιηθούν το προσεχές διάστημα με τροπολογία σε νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση το τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Μόνιμη μείωση 5%

Με ειδική πινακίδα στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών.

Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη.

Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν της 20ης Σεπτεμβρίου 2023 όπου ανακοινώνονται τα μέτρα.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του προϊόντος σε μία περίοδο 30 ημερών ως τις 19 Σεπτεμβρίου 2023 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τις πάγιες προσφορές που κάνουν οι προμηθευτές.

Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ/κωδικό προϊόντος.

«Στόχος μας είναι σε βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού η μόνιμη και ορατή μείωση τιμής στο ράφι και η τόνωση του ανταγωνισμού», σημείωσε ο υπουργός.

Έλεγχοι τιμοκαταλόγων

Από την ψήφιση της αντίστοιχης διάταξης τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά

Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά.

Οι τιμές θα αναρτώνται στον ιστότοπο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επικρατούσες τιμές στα οπωροκηπευτικά.

Με βίντεο κατά της ακρίβειας

Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με την ενεργή συμμετοχή και των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό θα επεκταθούν οι δυνατότητες της ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών του υπουργείου Ανάπτυξης και θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή όπου ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί από το σημείο του καταστήματος να στέλνει φωτογραφικό ή βιντεοσκοπημένο υλικό που θα συνοδεύει την καταγγελία του.

Ειδικότερα, το υπουργείο προχωράει στην αναβάθμιση του συστήματος καταγγελιών από την τηλεφωνική γραμμή 1520 καθώς και της σχετικής ιστοσελίδας.

Το νέο εργαλείο θα είναι μια ειδική εφαρμογή (app) για υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητών τηλεφώνων.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, «οι καταναλωτές θα μπορούν να επισυνάπτουν στοιχεία κατά την καταγγελία στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή. Η επέκταση των ελέγχων με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι απαραίτητη προκειμένου ο έλεγχος να είναι καθολικός στο σύνολο της αγοράς. Ταυτόχρονα ο καταναλωτής θα έχει τη δύναμη στα χέρια του και θα μπορεί να υποβάλει καταγγελία στο πεδίο, ενισχύοντας το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα υφίσταται η δυνατότητα παροχής οπτικού υλικού και τα στοιχεία θα εντοπίζονται και θα πιστοποιούνται μέσω της χρήσης GPS του κινητού κατά την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Το φωτογραφικό υλικό θα χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό υλικό, ούτως ώστε να μην απαιτείται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επισκέπτονται το σημείο, καθότι τα πρόστιμα θα επιβάλλονται απευθείας με βάση τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία».

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να βρίσκεται η συγκεκριμένη πλατφόρμα σε λειτουργία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ενισχύεται η ΔΙΜΕΑ

Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί το προσωπικό της ΔΙΜΕΑ, το οποίο σήμερα στελεχώνεται από 83 άτομα. Στόχος όπως είπε είναι να προσληφθούν άλλα 65 στελέχη μέσω της κινητικότητας στο Δημόσιο. Εν τω μεταξύ τους επόμενους μήνες αναμένεται να προχωρήσει και η δράση, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τη δημιουργία ελεγκτικών κλιμακίων από ιδιώτες που θα είναι συμβεβλημένοι και πιστοποιημένοι με το Δημόσιο.

Πηγή: ΟΤ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιδείνωση του καιρού την Κυριακή – Έρχονται ισχυρές βροχές, κεραυνοί και χαλάζι

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, με τα έντονα φαινόμενα να ξεκινούν την Κυριακή και να συνεχίζονται τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα. Ειδικότερα, όπως...

Ορυκτός πλούτος τεράστιας αξίας κάτω από τα πόδια μας… προς αξιοποίηση;

Η μετάβαση προς μια ευρωπαϊκή οικονομία ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα χρειάζεται την υποστήριξη της εξορυκτικής βιομηχανίας. Ωστόσο, είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος για τη διασφάλιση...

Αντίστροφη μέτρηση για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα – Οι προετοιμασίες η...

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7...

Γάζα: Μπαράζ βομβαρδισμών από το Ισραήλ – Ο ρόλος «κλειδί» του Κατάρ για τους...

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι δήλωσε ότι η χώρα του δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες, μαζί με τους εταίρους...

BBC για Βασιλιά Κάρολο: Αξίζει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα την γραβάτα του

«Αξίζει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον Βασιλιά σήμερα ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία στην COP, ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα...

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποφασιστεί το όνομα της ΚΟ των “11”

Το Σαββατοκύριακο πρόκειται να αποφασιστεί το όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 βουλευτών, οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς θα συνεδριάσουν. Κατά συνέπεια,...

Γάζα: “Πάνω από 200 στόχους τρομοκρατών” έπληξε ο ισραηλινός στρατός – 109 Παλαιστίνιοι νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής σήμερα στις 8:00 το πρωί μεταξύ του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χαμηλοί μισθοί και η ακρίβεια στα ύψη

Βαρυχειμωνιά διαρκείας στο πορτοφόλι των Ελλήνων με τα επίσημα στοιχεία της Statista για τους...

Η ακρίβεια “πονοκέφαλος” για την κυβέρνηση

Ικανοποίηση επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας από τα αποτελέσματα και των δημοσκοπήσεων...

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση αδρανεί μπροστά στον πληθωρισμό της απληστίας, που κατατρώει τα εισοδήματα των πολιτών.

Έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την ακρίβεια άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ...

Νέα αυτοψία του Κ. Μητσοτάκη σε σούπερ μάρκετ για τη “Μόνιμη Μείωση Τιμής”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Λεωφόρου Αθηνών....