Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Μητσοτάκης: Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης και το 2024 – Έξτρα έκπτωση 10% στο ρεύμα

Με την επισήμανση ότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια, απαιτεί συντονισμό, πόρους, χρόνο και συνέπεια, ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στην Ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της περιφέρειας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών που περιλαμβάνουν επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10% που θα προσφέρει η ΔΕΗ για τους μήνες Μάιο και Σεπτέμβριο που είναι μήνες υψηλών καταναλώσεων και ρύθμιση χρεών ύψους 87 εκ ευρώ των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του του επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για την πορεία των έργων αποκατάστασης των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «Δεν φοβηθήκαμε να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες, να αντιμετωπίσουμε το θυμό και την οργή τους» ενώ επεσήμανε ότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια, απαιτεί χρόνο, συνέπεια και όρους.

«Πείτε μου έναν Θεσσαλό που να πληροί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει την αποζημίωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις, ενώ όπως ανακοίνωσε την επόμενη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος για τα 5.000 έως 10.000 ευρώ και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Αναφορικά με τις αιτήσεις αποζημιώσεων, είπε ότι από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί γρηγορότερα για την εξέλιξη των αιτήσεων.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε «φωτοβολταϊκά στο χωράφι» ύψους 30 εκατ. Ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν «πρόκειται να αναβιώσει το σύνθημα όλα τα λεφτά όλα τα κιλά», καθώς όπως πρόσθεσε «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει, κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτρώσουν αλλά είναι σε λάθος εποχή».

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν σύρθηκε στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης του κ. Χαρίτση, αλλά είναι η τρίτη φορά που βρίσκεται στην Ολομέλεια για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας. «Είναι μια ευκαιρία η ερώτηση για να δούμε συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας» τόνισε, ενώ μίλησε για δύο προτεραιότητες δηλαδή την στήριξη των κατοίκων για να ξαναχτίσουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους και την ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσε η ορμή του νερού.

Ως προς τα σχολεία, είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί μαθήματα. Τέλος, για τα έργα μετά την κακοκαιρία Ιανός είπε ότι άντεξαν στην κακοκαιρία «Daniel», τονίζοντας ότι δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ.

«Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση, έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συνεδρίαση που κάναμε για το ζήτημα της Θεσσαλίας τον Νοέμβριο αλλά και σε κάθε τοποθέτησή μου για το θέμα αυτό. Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις και σε κάποιες συμφωνίες επί των πραγματικών δεδομένων για αυτά τα οποία έχουν γίνει και για αυτά τα οποία θα χρειαστεί να γίνουν, διότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους, απαιτεί χρόνο και συνέπεια» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στην έναρξη της απάντησή του.

«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. Κάναμε πολλά και σίγουρα τα έχουμε κάνει γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 νοικοκυριά αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις και σήμερα ξεκινούν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους καλλιεργητές πέρα από τα 150 εκατ. που έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός που τόνισε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να ξαναχτίσουν όσο πιο γρήγορα τις ζωές τους και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που καταστράφηκαν από την θεομηνία».

Όπως σημείωσε «Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν την θεομηνία του Ντάνιελ. Δεν υπάρχει μαθητής σήμερα στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της απάντησής του στη Βουλή.

Το κόστος για την αποκατάσταση των δομών υπολογίζεται στα 3,3 δισ. σε βάθος τετραετίας, ενώ οι πόροι για την προσωρινή αποκατάσταση του οδικού δικτύου, της ύδρευσης κ.α ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις θα φτάσουν το ένα δισ. , ενώ ήδη για την πρώτη αρωγή έχουν διατεθεί 148 εκατ. σε 43 χιλιάδες αγρότες και νοικοκυριά.

«Κρατείστε τρία συμπεράσματα, είπε ο πρωθυπουργός.  Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα, και για αυτό πιέζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότητά των παρεμβάσεων σε πολλά διαφορετικά σημεία. Παράλληλα δρομολογήθηκαν μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης και τρίτον είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση».

Η επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση 

Εισηγούμενος την ερώτησή του, ο Αλέξης Χαρίτσης καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη και των δηλώσεών του περί κομματικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων, λέγοντας ότι στόχος της είναι να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες με υποσχέσεις που δεν έχουν αντίκρισμα. Κάλεσε σε απαντήσεις, ανάμεσα σε άλλα, για τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων, για τη στεγαστική συνδρομή και για τις άμεσες παρεμβάσεις που πρότειναν για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, για την επαναλειτουργία των σχολείων. Ζήτησε, τέλος, την ουσιαστική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

“Άρχοντας των κρίκων” ο Πετρούνιας – Έγραψε ιστορία με το 7ο χρυσό μετάλλιο

Ο «άρχοντας των κρίκων» είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το 7ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι και έγινε ο αθλητής...
Εξάρχεια: Τι έβγαλε η κάλπη στην επαναληπτική εκλογή

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα...

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για την διαρροή της λίστας ονομάτων του απόδημου Ελληνισμού προς την...

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..)...