Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Τα τρακτέρ «πολιορκούν» την Έκθεση «Agrotica» – Πρόσθετα μέτρα για τους αγρότες ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πρόσθετα μέτρα για τους αγρότες αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή και την «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και όλα αυτά την ώρα που οι παραγωγοί με τα τρακτέρ τους «πολιορκούν» την 30η Διεθνή Έκθεση Agrotica στην Θεσσαλονίκη διεκδικώντας επιπλέον οικονομική ενίσχυση και μέτρα για τον περιορισμό του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής από την κυβέρνηση. Προς το παρόν οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί ενώ κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται το Σάββατo.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου μία ημέρα μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στις Βρυξέλλες αλλά και παρεμβάσεις για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, δηλαδή για τρίτη συνεχή χρονιά.

Εκατοντάδες τρακτέρ, εν τω μεταξύ, είναι παρατεταγμένα έξω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου διοργανώνεται η 30ή Διεθνής Έκθεση «Αgrotica», ενώ το μεγάλο συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς και για την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια και το αγροτικό πετρέλαιο.

Τη δημιουργία του αγροτικού 112, για έγκαιρη ενημέρωση αγροτών 72 ώρες πριν από έντονα καιρικά φαινόμενα, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης φοβάται, και προσπαθεί να κοροϊδέψει τους αγρότες»

αγρότες- κινητοποιήσεις- Agrotica

Παναγροτικό συλλαλητήριο το Σάββατο

Με εκατοντάδες τρακτέρ, μαύρες σημαίες και πανό, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Χθες (2/2) περισσότερα από 300 τρακτέρ διέσχισαν την παραλιακή οδό για να καταλήξουν στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 30η Έκθεση Agrotica.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, διότι, όπως αναφέρουν, θέλουν τους πολίτες μαζί τους και όχι εναντίον τους. Μάλιστα, αντιπροσωπεία αγροτών παρέδωσε ψήφισμα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Συμπαραστάτες στον αγώνα τους είναι και οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης που έφτασαν με τις μηχανότρατές τους στον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου.

Οι μελισσοκόμοι, στην Λάρισα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. κυρίως σε ό, τι αφορά τις αποζημιώσεις και τις νοθείες στο μέλι, έκαψαν ομοιώματα επαγγελματιών του κλάδου τους.

Πρόγραμμα «Απόλλων»: Πράσινο δωρεάν ρεύμα για αγρότες και ευάλωτους

Το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, καθώς πληρώνουν το ρεύμα όσο οι οικιακοί καταναλωτές. Σήμερα, από την Agrotica ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκηςθα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που θα παρέχει δωρεάν πράσινο ρεύμα σε αγρότες.

Τι προβλέπει

Ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν δωρεάν καθαρή ενέργεια στους δικαιούχους με το σύστημα του ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού. Η ενέργεια που θα παράγεται από απομακρυσμένα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την ενέργεια που θα καταναλώνουν οι δικαιούχοι, όπου κι αν βρίσκονται και με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος.

Ποιοι συμμετέχουν

Στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή ενεργειακές εταιρείες και πάροχοι ενέργειας, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται σε ώριμη φάση αδειοδότησης και έχουν πάρει όρους σύνδεσης στο δίκτυο αλλά δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί.

Το κράτος θα διασφαλίσει για τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας εγγυημένη τιμή πώλησης έπειτα από διαγωνισμό και τιμή χαμηλότερη από την χονδρεμπορική τιμή ρέυματος, λόγω της χαμηλής τιμής παραγωγής από φωτοβολταικά.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος «Απόλλων» είναι:

  • Ευάλωτα νοικοκυριά
  • Αγρότες
  • ΤΟΕΒ: Τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων
  • Οργανισμοί ύδρευσης

Το ΥΠΕΝ θα προκηρύξει διαγωνισμό για να προκύψουν τα έργα ανά περιφέρεια, ισχύος 1,1 GW. Επιλέξιμες θα είναι οι προσφορές με χαμηλότερη τιμή ρεύματος. Σύναψη συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μετά από 8-10 χρόνια, η ιδιοκτησία των φωτοβολταϊκών πάρκων θα περάσει στους δήμους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ίδρυση,1837,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Μαΐου ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1837.... Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι η πρώτη ανώτατη σχολή σ' όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Έβρος: Εντοπίστηκε μαύρος κύκνος στο Δέλτα του ποταμού

Ένας μοναχικός μαύρος κύκνος, ένας «δραπέτης» μια και δεν μας κάνει την τιμή να διαβιεί στη χώρα μας, εντοπίστηκε να απολαμβάνει το Δέλτα του...
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Αυξημένη φέτος κατά 20% η κίνηση στους σταθμούς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων για το...

Αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι είναι η κίνηση των Αθηναίων στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ από νωρίς το πρωί, αναχωρούν το ένα μετά το άλλο με πληρότητα που...

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή του Πάσχα

Ευμετάβλητο θα είναι το σκηνικό του καιρού καθώς βαδίζουμε προς το Πάσχα και η έξοδος των εκδρομέων σταδιακά κορυφώνεται. «Μίνι» κακοκαιρία αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο,...

Ηράκλειο: 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον βίαζε από όταν ήταν 9 ετών

Ένας 18χρονος άνδρας από το Ηράκλειο Κρήτης κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο νονός του, τον βίαζε από τα 9 του χρόνια μέχρι τα 12. Η...

Δώρο Πάσχα: Εκατοντάδες καταγγελίες

Εκατοντάδες καταγγελίες σχετικά με την μη καταβολή του Δώρου Πάσχα και τον συμψηφισμό του με την προσαύξηση των μισθολογικών τριετιών, έχουν στην διάθεση τους...

Προσαύξηση κατά 40% για την εξαήμερη εργασία: Σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου

Νέα ρύθμιση για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40% θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2024. Πρόκειται για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πάνω από 8.000 αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα: Στελέχη της αντιπολίτευσης δίπλα στα τρακτέρ

Ολοκληρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών, με 8.000 χιλιάδες διαδηλωτές να...

Με 200 τρακτέρ η παρέλαση των αγροτών στο Σύνταγμα – Δείτε τον χάρτη με τους δρόμους που επηρεάζονται

Αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Λάρισα, Βόλο και την Καρδίτσα έφθασαν το βράδυ...

Μητσοτάκης: Τα τρακτέρ θα φτάσουν στο Σύνταγμα – Ο κατώτατος μισθός θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο του...

Αγρότες: Συμφώνησε υπό όρους ο Χρυσοχοΐδης για την κάθοδο 100 τρακτέρ στο Σύνταγμα

Στην σημερινή σύσκεψη παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δόθηκε το «πράσινο φως» να επιτραπεί...