ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΤ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ PETROBRAS: 8 υπουργοί της κυβέρνησης Τεμέρ και δεκάδες βουλευτές στη λίστα δικαστή

103
Ο πρόεδρος Μισέλ Τεμέρ με τον προσωπάρχη του, πρώην δήμαρχο του Ρίο ντε Τζανέιρο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, Ελισέου Παντίλα. Ο δεύτερος, διαπραγματεύεται με ζέση, την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Δραματική τροπή παίρνει σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία, μετά την εντολή δικαστή να διενεργηθούν έρευνες για τέσσερις πρώην προέδρους, 8 υπουργούς και δεκάδες βουλευτές. Στον κατάλογο του δικαστή, βρίσκεται και το όνομα του προσωπάρχη του προέδρου Μισέλ Τεμέρ, πρώην δημάρχου του Ρίτο Ντε Τζανέιροστη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων.

Συνολικά στη λίστα του Δικαστή του Αρείου Πάγου, Έντσον Φασίν, υπάρχουν 108 ονόματα, που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια έρευνας για διαφθρορά, που άρχισε πριν τρία χρόνια αναφορικά με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petrobras. Τα προβεβλημένα πρόσωπα υπό διερεύνηση, κατονομάστηκαν από υπαλλήλους της κατασκευαστικής εταιρίας Odebrecht ως αποδέκτες δωροδοκίας, ύψους 1 δις δολαρίων. Οι αρχές τους θεωρούν ύποπτους για ανάμιξη σε μαζική επιχείρηση δωροδοκίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που από τα ταμεία της Petrobras διοχετευόταν στις τσέπες πολιτικών και πολιτικών κομμάτων.

Τμήμαδιαχείρισης μίζας

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναλύει στοιχεία που της παρείχαν κατηγορούμενοι επιζητώντας ελαφρύτερες ποινές. Μεταξύ αυτών, είναι στελέχη της Odebrecht, περιλαμβανομένου του πρώην προέδρου της. Ο Μαρτσέλο Όντεμπρεχτ, έχει παραδεχθεί πως δωροδόκησε πολιτικούς με αντάλλαγμα υπερτιμημένα συμβόλαια κατασκευών για την Petrobras και ευνοϊκή νομοθεσία.  Ο Όντεμπερχτ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είχε δώσει τόσες μίζες, που οι αποδέκτες τους είχαν δημιουργήσει και ειδικό τμήμα, για να διαχειριστούν τα χρήματα.

Διαβάστε επίσης:  Κύπρος: Στη Λάρνακα το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer - Σε ετοιμότητα για τις έρευνες στην ΑΟΖ

Λιτότητα για τους πολλούς..

Ο δικαστής Έντσον Φατσίν

Μόλις δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος, κάτοικοι του Σάο Πάουλο βγήκαν στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά.Το Reuters γράφει πως οι έρευνες σε βάρος σχεδόν του ενός τρίτου του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Τεμέρ, θέτει σε κίνδυνο τις απόπειρές του να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις λιτότητας οι οποίες υποστηρίζει πως είναι αναγκαίες για να βγει η οικονομία από την ύφεση.Το γραφείο του Τεμέρ δε σχολίασε τον κατάλογο του Φατσίν, έχοντας προηγουμένως υποσχεθεί πως θα απομακρύνει υπουργούς που θα κατηγορηθούν μετά τις έρευνες. Πρόσωπο κλειδί στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι ο προσωπάρχης του Τεμέρ, Ελισέου Παντίλα, το όνομα του οποίου φιγουράρει στη λίστα των υπόπτων. Δίπλα του, τα ονόματα του υπουργού Εξωτερικών, Αλοίσιο Νούνες, Γεωργίας, Μπλέρο Μάγκι, των προέδρων και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου του Κοινοβουλίου, των πρώην προέδρων Ενρίκε Καρντόσο, Λούλα ντα Σίλβα, Ντίλμα Ρούσεφ και Φερνάντο Κολόρ ντε Μέγιο. Περιλαμβάνονται επίσης, ονόματα πολλών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του 2018, περιλαμβανομένου του Αέσιο Νέβες και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χοσέ Σέρρα.