Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021
18.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Νοεμβρίου ανακαλύφθηκε μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός στα Κύθηρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1900.... Μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύπτεται στα Κύθηρα, που χρονολογείται στα 300 π.Χ.

Μόνο η ίδια η Βενεζουέλα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της: «Δεν αποτελεί λύση η ανάμειξη τρίτων»

Όλος ο κόσμος στη Βενεζουέλα βρίσκεται σε αναβρασμό αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, δήλωσε ότι ενεργεί ως προσωρινός πρόεδρος.

Λέγεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήταν μια άμεση πρόκληση στην εξουσία του φαινομενικά διεφθαρμένου παλαιού επαναστάτη προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος είχε ορκιστεί για μια δεύτερη εξαετή θητεία μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Επιμέλεια: Βίκυ Καλοφωτιά

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρουν ότι λόγω της ιδιαίτερα απαιτητικής κατάστασης που είχε προηγηθεί του σημερινού σκηνικού, τρία εκατομμύρια Βενεζουέλας έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα από το 2014, όταν δηλαδή άρχισε να διογκώνεται η οικονομική κρίση. Παρ’όλα αυτά, η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκεζ αμφισβήτησε τα εν λόγω στοιχεία, θεωρώντας ότι είναι φουσκωμένα από τις «εχθρικές χώρες» που προσπαθούν να δικαιολογήσουν μια στρατιωτική παρέμβαση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον «Guardian», η παγκόσμια διελκυστίνδα παρουσιάζεται τώρα άκρως επικίνδυνη καθώς η διοίκηση Τραμπ επιμένει ότι όλες οι χώρες επιβάλλεται να επιλέξουν στρατόπεδο και να στηρίξουν τις «φιλελεύθερες δυνάμεις». Την ίδια στιγμή η Ρωσία καταγγέλλει ένα «πραξικόπημα», που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, ενώ σύσσωμες η Κίνα, οι γείτονες της Λατινικής Αμερικής, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσαν να πάρουν θέση σε συνάρτηση με τα ιδιαίτερα συμφέροντα και τις προκαταλήψεις στους κόλπους τους.

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, καθώς οι διαδηλωτές και οι δυνάμεις ασφαλείας στην ουσία κονταροχτυπιούνται στους δρόμους, το πολιτικό αδιέξοδο βαθαίνει γίνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, με όλα όσα κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Επιπρόσθετα, δεν μπορεί να μην ληφθούν υπ’όψιν και οι έμμεσες απειλές που εκτοξεύτηκαν δια στόματος Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζον Μπόλτον, ότι θα επακολουθήσουν «σοβαρές συνέπειες» (εννοώντας στρατιωτική παρέμβαση) σε περίπτωση που ο Γκουάιδο πάθει οτιδήποτε κακό, ενώ από την άλλη πλευρά ο Μαδούρο προειδοποιεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο ενός δευτέρου Βιετνάμ.

Παρ’όλα αυτά, ό,τι και να ισχυρίζεται ο Μπόλτον, δεν είναι απαραίτητο ότι μια τέτοια στάση θα οδηγήσει στην κλιμάκωση της έντασης και των πιθανών επεισοδίων αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Τραμπ έχει «βεβαρημένο ποινικό μητρώο» του να οπισθοχωρεί όταν τα πράγματα γίνονται… σκούρα, όπως συνέβη στην περίπτωση του σχεδίου απόσυρσης αναφορικά με τις απεσταλμένες αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία. Με λίγα λόγια, οι εξωτερικές παρεμβάσεις δεν είναι το λεγόμενο ατού του Αμερικανού προέδρου.

Μόνο η ίδια η Βενεζουέλα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της: «Δεν αποτελεί λύση η ανάμειξη τρίτων»

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Νικολάς Μαδούρο, αυτός διέκοψε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ δίνοντας στους διπλωμάτες τους το περιθώριο των 72 ωρών προκειμένου να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα, κάτι που στη συνέχεια πήρε πίσω σημειώνοντας πως αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο 30 ημερών για διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές. Μέχρι στιγμής, οι δυνάμεις ασφαλείας είναι πιστές στον Μαδούρο, ο οποίος τους ανταμείβει με συχνές αυξήσεις των αμοιβών και διορίζει υψηλόβαθμους στρατιωτικούς για να ελέγχουν βασικά πόστα και βιομηχανίες.

Συγχρόνως, μέσα στη Βενεζουέλα, όσοι αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση, γιόρτασαν την κίνηση του Χουάν Γκουάιδο -ο οποίος τους κάλεσε να συνεχίσουν να διαμαρτύρονται «μέχρις ότου απελευθερωθεί η Βενεζουέλα»-ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα προστατεύσουν τον πρόεδρο από «ιμπεριαλιστικές απειλές».

Ωστόσο, το σύνολο των διεθνών ελιγμών της προηγούμενης εβδομάδας και οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα δεν άλλαξαν τις τέσσερις βασικές εναλλακτικές που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Βενεζουέλας, και οι οποίες συνοψίζονται στις εξής: να εξακολουθήσουν να ανέχονται τον Μαδούρο ελπίζοντας ότι τα πράγματα με κάποιον τρόπο θα βελτιωθούν, να ρισκάρουν μια εγχώρια στρατιωτική εξαγορά αορίστου χρόνου, να διαπραγματευτούν μια εκ των προτέρων συμφωνημένη, δημοκρατική μετάβαση που θα οδηγήσει τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές, όπως υποστηρίζεται από τον Γκουάιδο ή τελικά να κληθούν να αντιμετωπίσουν πιθανό εμφύλιο πόλεμο και έξωθεν παρέμβαση.

Διαβάζοντας σχετικό άρθρο στον «Guardian», ο συντάκτης είναι της άποψης πως η επιλογή είναι ολοφάνερη, αλλά αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι θα συμβεί κιόλας. Ένα πράγμα πάντως είναι σίγουρο. Οποιαδήποτε λύση που θα έχει τελικά διάρκεια, αν και όταν βρεθεί, θα έχει τοπικό χαρακτήρα όπως αποδεικνύει η ιστορία.

Το 1913, ο 28ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Γούντροου Γουίλσον, δήλωσε με περισσή μεγαλοπρέπεια: «Σκοπεύω να διδάξω στις Δημοκρατίες της Νότιας Αμερικής να εκλέγουν καλούς και ικανούς άνδρες». Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι δεν το έπραξε, ούτε και ήταν η δουλειά του να προσπαθήσει να πετύχει κάτι τέτοιο. Κι όμως, περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, το μάθημα πρέπει να μαθευτεί από την αρχή: το να επιβάλλονται δήθεν σωτήριες λύσεις από εξωγενείς παράγοντες είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν λειτουργεί, και άρα δεν θα φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ασύλληπτη τραγωδία στη Σιβηρία, ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί μετά το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο,...

Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν στις στοές όταν το ορυχείο γέμισε με καπνούς. Μεταξύ των θυμάτων είναι και τουλάχιστον τρεις διασώστες που κατέβηκαν για να εντοπίσουν...

Αγιά Σοφιά: Βρέθηκαν περγαμηνές μέσα σε κρύπτη(φωτό)

Μυστήριο επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την ανακάλυψη πέντε περγαμηνών σε κρύπτη στην Αγιά Σοφιά. Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ένας μουσουλμάνος πιστός πήγε...

Σκάνδαλο στη Ρωσία: Διέρρευσαν βίντεο βασανιστηρίων κρατουμένων

Βίντεο με κρατούμενους να βασανίζονται συστηματικά και να κακοποιούνται σεξουαλικώς σε ρωσικές φυλακές διέρρευσαν πριν από αρκετές εβδομάδες στο διαδίκτυο από οργάνωση προάσπισης των...
Bloomberg: Η Τουρκία φαίνεται να έχει απομονωθεί, καθώς η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους

Bloomberg: Η ΕΕ θα προτείνει όριο ισχύος 9 μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στα...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει όριο εννέα μηνών ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, καθώς και την προτεραιοποίηση...

Κορωνοϊός: Συναγερμός για νέα αφρικανική μετάλλαξη – Έχουν επιβεβαιωθεί 10 κρούσματα

Συναγερμός έχει σημάνει για την αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει στην Αφρική μια νέα παραλλαγή, τη B.1.1.529, η οποία προκαλεί...

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ξεκινά έρευνες για UFO – Σύσταση ειδικής ομάδας

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ πως θα δημιουργήσει μια νέα ομάδα η οποία θα ερευνά αναφορές για παρουσία Άγνωστης...

Συγκλονίζει περιστατικό σε νοσοκομείο – Κάρφωσε μαχαίρι στη μύτη της γυναίκας του

Μπροστά σε ένα απίστευτο περιστατικό βρέθηκαν γιατροί σε νοσοκομείο του Κράσνονταρ της Ρωσίας, όταν μια γυναίκα βρέθηκε στα επείγοντα με ένα μαχαίρι καρφωμένο στη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κακοκαιρία: Προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση στην Αττική

Προβλήματα λόγω της έντονης βροχόπτωσης καταγράφονται σε πολλούς δρόμους του Λεκανοπεδίου. Ήδη από τη...

NASA: Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη – Πιθανά προβλήματα στο στρώμα όπου “ταξιδεύουν” τα σήματα GPS και επικοινωνιών

Ο Ήλιος εξέπεμψε μια σημαντική ηλιακή έκλαμψη την Πέμπτη, η οποία έγινε αντιληπτή από...

Μικροπροβλήματα στην ακτοπλοΐα από τους ισχυρούς ανέμους

Μικροπροβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε...

Πολλά προβλήματα σήμερα στην πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό

Αρκετά προβλήματα παρατηρούνται από το πρωί από το πρωί στην πλατφόρμα για τον προγραμματισμό...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή