Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021
14.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1922.... Η Νομαρχία Αττικής εγκρίνει την απόφαση του Δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση έκτασης στην περιοχή Περιβόλα Αμπελοκήπων, προκειμένου να κατασκευαστεί το...

ΜΟΥΖΝΙΕΚΣ: «ΑΛΛΑΞΤΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΠΟΡΕΙΑ» – Συναγερμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε ένα προεδρικό σύστημα στις 16 Απριλίου, δημοσιοποιήθηκε κι άλλο κρούσμα δίωξης, γνωστού  δημοσιογράφου, ενώ το σαρωτικό κύμα εκκαθαρίσεων, έπληξε άλλους 300 ακαδημαϊκούς.

Ένα τέτοιο προεδρικό σύστημα, θα συγκεντρώσει πολλές εξουσίες στα χέρια του προέδρου Ερντογάν, ενώ η ήδη αυταρχική συμπεριφορά του οποίου προκαλεί οργή, ιδίως στην Ευρώπη, η οποία ωστόσο την ανέχεται λόγω της κρίσης προσφύγων.  

Τα επίπεδα καταστολής της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας έκφρασης έχουν αγγίξει τα όρια σοβαρού συναγερμού, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του, 25 σελίδων, ο  Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούζνιεκς, η οποία βασίστηκε σε παρατηρήσεις κατά τις επισκέψεις του στην Τουρκία, τον Απρίλιο και το Σεπτέμβριο του 2016. Ο ανώτερος θεσμός της Ευρώπης για τα Δικαιώματα, καλεί την Άγκυρα να «αλλάξει επειγόντως πορεία»  και να αναστρέψει τις παραβιάσεις των ελευθεριών. Ο Επίτροπος εκφράζει ανησυχίες για τις συνταγματικές αλλαγές που θα ψηφιστούν στο δημοψήφισμα και επικρίνει τον «ευρύ ορισμό» των τουρκικών αρχών περί τρομοκρατίας και τρομοκρατών, στους οποίους συγκαταλέγουν ακόμη και ανθρώπους που δεν ενθαρρύνουν βία.

«Αρχίστε να ξεχωρίζετε» τρομοκρατία – κριτική

Η έκθεση αναφέρει τις φυλακίσεις δεκάδων δημοσιογράφων, τη διάβρωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, την ευρεία χρήση των  νόμων περί δυσφήμισης που χρησιμοποιούνται για να φιμωθούν επικριτές της κυβέρνησης, τη λογοκρισία στο ίντερνετ και τη χρήση κρατικών πόρων για τη χρηματοδότηση φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Μούιζνιεκς καλεί επιτακτικά την τουρκική πολιτική ηγεσία «να αρχίσει να ξεχωρίζει την τρομοκρατική πράξη από την κριτική και τη διαφωνία και να επιδείξει υπευθυνότητα και ανοχή όπως αναμένεται σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Περίπου 41.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τον Ιούλιο, ενώ περισσότεροι από 100.000 έχουν απολυθεί από θέσεις στο δημόσιο. Εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης έκλεισαν, ενώ περίπου 150 δημοσιογράφοι και αρκετοί φιλοκούρδοι βουλευτές, φυλακίστηκαν.

Χασάν Τζεμάλ: Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα

Μουζκιεκς, ανθρώπινα δικαιώματα, Τουρκία,

Το πιο πρόσφατο κρούσμα, είναι η καταδίκη του δημοσιογράφου Χασάν Τζεμάλ σε τρίμηνη φυλάκιση, με αναστολή ενός έτους, για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Αφορμή, έγραψε η Χουριέτ, ήταν ένα άρθρο του του 2016, που αφορούσε στελέχη του παράνομου PKK. Στη δεύτερη ακρόαση της δίκης του, που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου, ο Τζεμάλ κατηγορήθηκε ακόμη για «εξύμνηση του εγκλήματος και εγκληματιών». «Δημοσιογραφώ εδώ και 47 χρόνια. Για πρώτη φορά κατηγορούμαι για άρθρα και βιβλία που έγραψα», είπε ο δημοσιογράφος στη διάρκεια της ακρόασης. Πάντα υποστήριζα την ειρήνη, είπε. «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα. Δεν υπάρχει νόμος, ελευθερία και δημοκρατία σε μια κοινωνία όπου η δημοσιογραφία είναι έγκλημα».

Ο Τζεμάλ είναι αντιμέτωπος και με άλλη δίκη κατηγορούμενος για τρομοκρατία, ενόσω εκτελούσε για μία ημέρα χρέη αρχισυντάκτη στην Özgür Gündem, στα πλαίσια εκστρατείας αλληλεγγύης προς την εφημερίδα. Η εφημερίδα έχει κλείσει από τις 26 Αυγούστου, γιατί… «δρούσε ως όργανο» και «διεξήγαγε προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ» . Εκτός του Τζεμάλ, σε δύο δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης διεξάγονται δίκες περισσότερων από 20 δημοσιογράφων και διανοουμένων , μεταξύ των οποίων οι Αϊσέ Ντουζκάν, Ρατζίπ Ντουράν, Αλί Τσελεμπί, Τσαν Ντουντάρ και Νεσμιγιέ Αλπάι, οι οποίοι μετείχαν στην εκστρατεία αλληλεγγύης στην Özgür Gündem. Οι εισαγγελείς στη δίκη της γλωσσολόγου Νεσμιγιέ Αλπάι, ζήτησαν να φυλακιστέι για οχτώ χρόνια.

 

Απέλυσαν και 330 ακαδημαϊκούς

Μουζκιεκς, ανθρώπινα δικαιώματα, Τουρκία,
​Σκίτσο του Κάρλος Λατούφ, “Η Τουρκία έχει τους πιο μορφωμένους κρατούμενους του κόσμου”.

Με νέο διάταγμα έκτακτης ανάγκης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης στις7 Φεβρουαρίου, εκδιώχθηκαν άλλοι 4.464 δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων 330 ακαδημαϊκοί. Από αυτούς, οι 115 είχαν υπογράψει και αίτημα «Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη», όπου επικρίνονταν οι πολεμικές επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας. Οι περισσότεροι, υπηρετούσαν στα πανεπιστήμια της Άγκυρας και του Μαρμαρά.

Στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, απέμειναν μόλις τέσσερις καθηγητές και αυτό δεν μπορεί πια να λειτουργήσει, ανέφερε η Σουρεϊγιέ Καράτσαμπεϊ, που είχε εκδιωχθεί με προηγούμενο διάταγμα. Και ο καθηγητής στο Μαρμαρά, Ιμπραίμ Καμπόγλου, εκδιώχθηκε γιατί είχε πει πως το σύνταγμα δεν μπορεί να αλλάξει ενόσω διαρκεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στον κατάλογο των διωκόμενων και ο πρώτος νευροψυχολόγος της χώρας, καθηγητής Εγκέτ Ογκτέμ Τανέρ, ο πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Ιμπραήμ Γιατζιτσί που ήταν σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού του δημάρχου της Σμύρνης, Αζίζ Κοτσάογλου.

Η καθηγήτρια Φουντά Μπασαράν, είπε πως τα Τμήματα Πολιτικών Επιστημών, Επικοινωνιών, Γλώσσας και Γεωγραφίας, στην Άγκυρα, είναι πια άδειοι τοίχοι.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γκράχαμ μπέλ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1876... Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.

Κορωνοϊός: Το πιθανό μέλλον της πανδημίας – Πέντε στρατηγικές που πρέπει να εξεταστούν

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό JAMA διερευνάται το πιθανό μέλλον της πανδημίας COVID-19. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο...

NASA : Το Perseverence διήνυσε τα πρώτα του 6,5 μέτρα στον Άρη (βίντεο)

Εμπρός… Mars για το Perseverance. Το νέο ρομποτικό ρόβερ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έβαλε μπροστά τις μηχανές τους και για μισή ώρα διήνυσε...

Χαμός με τα πρωκτικά τεστ: Είναι ταπεινωτικό λένε οι ΗΠΑ – Θα το κάνουν...

Υποχρεωτικά σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην χώρα κατέστησε τα πρωκτικά τεστ η Κίνα. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η διαδικασία – η οποία περιλαμβάνει...

Άγκυρα: Δεν είναι αυτοσκοπός η επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35

Η Τουρκία δεν έχει απαραιτήτως στόχο να επιστρέψει στο πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού F-35, από το οποίο αποβλήθηκε επειδή αγόρασε ρωσικά πυραυλικά συστήματα, δήλωσε...

Ουαλία: Εντοπίστηκε μυστηριώδες θαλάσσιο θηρίο τεσσάρων τόνων με μήκος επτά μέτρα (φωτό)

Ένα μυστηριώδες θαλάσσιο θηρίο τεσσάρων τόνων και μήκους επτά μέτρων εντοπίστηκε σε παραλία της Ουαλίας. Το θηριώδες πλάσμα βρέθηκε στο Broad Haven South Beach...
σαν σήμερα, Τζον Λένον, Beatles,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1966.... Ο Τζον Λένον δηλώνει: «Είμαστε (οι Beatles) πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό» και προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Βρείτε μας

7,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Πονοκέφαλος” ο κινητήρας για το TF-X – Η Τουρκία γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ και στρέφεται σε Πακιστάν και Κίνα

Το σχέδιο «αποκεμαλοποίησης» της Τουρκίας που υφαίνει εδώ και χρόνια ο Ερντογάν βρίσκεται πλέον...

”Άκυρο” Αιγύπτου σε Τουρκία: ”Δεν διαπραγματευόμαστε μαζί σας για την ΑΟΖ”

Δεν απάντησαν οι Αιγύπτιοι στα τουρκικά τηλεφωνήματα! Eξέλιξη-''βόμβα'' έχουμε εδώ και λίγα λεπτά. Aιγυπτιακές πηγές...

Στο Αιγαίο βγαίνει το σύνολο σχεδόν του τουρκικού στόλου

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ελληνικού Πολεμικού ναυτικού άρχισε σήμερα η μεγάλη αεροναυτική άσκηση...

Δένδιας προς Τουρκία: Η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί από τακτικισμούς...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή