Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.3 C
Athens

Μπάιντεν: Θα τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία πριν το ΝΑΤΟ εξετάσει την ένταξη της Ουκρανίας

Η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ και πρέπει πρώτα να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία προτού η συμμαχία εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης του Κιέβου στις τάξεις της, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο Μπάιντεν μιλώντας στον Φαρίντ Ζακάρια υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι πρόωρη, αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν στον Πρόεδρο Ζελένσκι  και τις δυνάμεις του την ασφάλεια και τα όπλα που χρειάζονται για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν μίλησε στο CNN πριν από την επίσκεψή του στο Βίλνιους  για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πίεση του Ζελένσκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι μεταξύ των βασικών ζητημάτων που θα τεθούν προς συζήτηση.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν θα ενταχθεί ή όχι η Ουκρανία στην Συμμαχία τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου», είπε ο Μπάιντεν. «Για παράδειγμα, εάν το κάναμε  αυτό, τότε, ξέρετε – και εννοώ αυτό που λέω – θα είμαστε αποφασισμένοι να δεσμεύσουμε κάθε εκατοστό εδάφους που είναι έδαφος του ΝΑΤΟ. Είναι μια δέσμευση που όλοι θα έχουμε αναλάβει. Αν ο πόλεμος συνεχίζεται, τότε είμαστε όλοι σε πόλεμο. Θα είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αν ήταν έτσι», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος .

Ο Μπάιντεν είπε ότι μίλησε με τον Ζελένσκι εκτενώς για το θέμα, λέγοντας ότι είπε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια και όπλα για την Ουκρανία ,όπως κάνουν για το Ισραήλ όσο η διαδικασία εξελίσσεται.

«Νομίζω ότι πρέπει να χαράξουμε έναν ορθολογικό δρόμο για να μπορέσει η Ουκρανία να πληροί τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να μπει στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από τον πόλεμο για δέσμευση να μην γίνει δεκτή η Ουκρανία στη συμμαχία.

«Αλλά νομίζω ότι είναι πρόωρο να πούμε, να ζητήσουμε ψηφοφορία, ξέρετε, τώρα, γιατί υπάρχουν άλλα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται, συμπεριλαμβανομένου του εκδημοκρατισμού στη χώρα », είπε ο Μπάιντεν.

Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς για πρώτη φορά, για να βοηθήσει στην ενίσχυση της Ουκρανίας καθώς διεξάγει αντεπίθεση κατά της Ρωσίας. Ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν μια «δύσκολη απόφαση» να δοθούν στην Ουκρανία τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά, αλλά ότι ήταν πεπεισμένος ότι ήταν απαραίτητο επειδή η Ουκρανία έχει ξεμείνει από πυρομαχικά.

Για τα F-16

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ διεξάγεται σε μια στιγμή που η Σουηδία επιδιώκει να ενταχθεί στη δυτική συμμαχία, μια κίνηση που αντιμετώπισε αντίσταση από την Τουρκία και την Ουγγαρία. Ο Μπάιντεν δήλωσε αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι θα αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16.

«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», είπε ο Μπάιντεν. «Και αυτό που προσπαθώ, ειλικρινά, να πετύχω εδώ είναι να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να εισέλθει στη Συμμαχία».

Στην συνέντευξη, ο Μπαιντεν αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες βασικές προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική, όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική ικανότητα στον κόσμο, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν μια καλή σχέση με το Πεκίνο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπήρξε στην αρχαιότητα πυρηνικός πόλεμος;

Στο παρελθόν έχουν γίνει θερμοπυρηνικές εκρήξεις!!! 3.000 χρόνια π.χ. έως και 12.500 χρόνια π.χ.!!! ο...

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα...